Općina Sirač, Osnovna škola Sirač i Župa Pohoda Blažene Djevice Marije proslavili su svoje dane.

Povodom Dana općine Sirač, u Hrvatskom domu u Siraču, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Pred stotinjak načelnik općine Sirač Branimir Miler osvrnuo se na investicije na području općine među kojima prvo mjesto zauzima izgradnja kanalizacijske mreže. Istaknut je i loš prometni položaj gdje prije svega situaciju pogoršava pruga od Sirača do Pčelića koja je prije godinu dana zatvorena, a puno se očekuje od prometnog pravca D5. U Radićevoj ulici sanirat će se ove godine most na potoku Dubnica, a u taj će se posao uključiti i županija. U tijeku su i aktivnosti na izgradnji pročistača otpadnih voda vrijednog 8,5 milijuna kuna, a veliki se napori ulažu da poduzetnička zona Lanara konačno profunkcionira. Tu je ulaganje u mlade, uz pomoć stipendija, a pomaže se i sport i kultura.

Branimir Miler

Svečanoj sjednici su prisustvovali među ostalim Damir Špančić u ime Ministarstva regionalnog razvoja Republike Hrvatske, Veronika Pilat u ime grada Daruvara, načelnici općina Dežanovac i Končanica, predsjednik Županijske komore Bjelovarsko bilogorske županije Zlatko Kufner, počasni građanin općine velečasni Andrija Babić te predstojnik Ureda župana Bjelovarsko-bilogorske županije Dalibor Jurina.

Na sjednici su dodijeljena i posebna općinska priznanja zaslužnim i vrijednim Sirčanima. Priznanja su uručena strijelcu Miroslavu Kreuzeru, doktorici Ljiljani Žunić te bračnom paru Ivanki i Florijanu Križ.

Povodom Dana Općine i Dana Župe Pohoda Blažene Djevice Marije održana je i svečana sveta misa u župnoj crkvi koju su popunili učenici i djelatnici Osnovne škole, Općine Sirač te mnoštvo vjernika.

Istoga dana prije svečane svete mise i sjednice Općinskog vijeća položen je vijenac i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje u Parku branitelja.

U povodu Dana škole podignuta je “Zelena zastava” koju su podigli učenici: Anamarija Vuk, Ivona Žuger, Iva Hroh, Tea Vitina, Andrej Penezić i Bruno Križ.

Ova prestižna zastava uz državnu i županijsku, krasi školu i rezultat je dosadašnjeg rada, ekološkog, moralnog i odgojnog promišljanja djece, roditelja, učitelja i svih stanovnika Sirača. Život i rad u Osnovnoj školi Sirač ispod Zelene-eko-zastave obvezuje na poštivanje i ispunjavanje zadanih normi u ekološkom i odgojnom ponašanju. Zastavu je blagoslovio mjesni župnik Stjepan Pasarić. Podizanje zastave ispred škole u Siraču okupilo je sve učenike i učitelje škole predvođene ravnateljicom Marijom Pavičić, a zastava ima i kumove: Kamen Sirač, Net Televizija, Općinu Sirač i Radio Daruvar.

Učenici, ŠŠD “Kamen”, natjecali su se na školskom igralištu u sportskim disciplinama. Djevojčice V. razreda igrale su košarku protiv VI. razreda, a VII. protiv VIII., a dječaci su isto tako raspoređeni međusobno odigrali nogomet, pod vodstvom profesora Dragana Barača. U holu škole, u večernjim satima, učenici su priredili školsku priredbu.

Organizirana je i otvorena izložba umjetničkih fotografija Nensi Rendić u prostorijama KUD-a koju je inicirala nedavno osnovana Udruga roditelja školske djece Sirač.

Nensi Rendić, kći Suzane i Darka, rođena je 11. travnja 1995. i živi u Siraču. Već kao osnovnoškolka izražava i razvija svoje sklonosti ka fotografiji i fotografiranju. 2010. godine upisuje srednju školu u Daruvaru, njeni obzori se proširuju, a sklonosti ka fotografiranju prerastaju u istinski talenat. Potpuno neovisno i mladenački prihvaća igru svjetlosti i boja i svojim fotoaparatom zaustavlja najčudesnije trenutke u vremenu. Baš kao u igri…

Fotografije: Antonio Demeter, video prilog: Dnevnik NeT televizije, audio prilog: Radio Daruvar