Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač organizirala je povodom Dana općine Sirač 2. manifestaciju pod nazivom “Gastro nacionalnih manjina”. Manifestacija se održavala na prostoru ispred Hrvatskog doma u Siraču pod pokroviteljstvom Općine Sirač i saborskog zastupnika za nacionalne manjine gosp. Veljka Kajtazija. Nacionalne manjine i gosti koji su sudjelovali u 2. Gastro manifestaciji su: Zajednica Nijemaca u Hrvatskoj iz Zagreba, Zajednica Mađara Daruvar i Grubišno Polje, Češka beseda Doljani i Šibovac, Zajednica Talijana Lipik, Zajednica Mađara Daruvar i Društvo Mađara Pakrac, Savez Roma Kali Sara iz Zagreba, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač, KUD Kamen Sirač i Osnovna škola Sirač.

Bila je to prilika za degustaciju brojnih manjinskih gastro delicija u poslijepodnevnim satima, poput talijanske konjske salame, puževa s palentom, mađarskog graha i paprikaša, romske sarme i gulaša… Za one koji vole kolače pobrinule su se austrijske, njemačke i češke manjinske udruge sa svojim slatkim delicijama.

U sklopu manifestacije upriličen je prigodni program predstavnika nacionalnih manjina na kojem su nastupili pjevački zborovi i orkestar pripadnika romske nacionalne manjine koji je prvukao najveću pažnju posjetitelja.

Fotografije: Antonio Demeter