Park skulptura službeno je otvoren 5. lipnja 2008. godine. Do sada je u Siraču održano ukupno tri kiparske kolonije, a zatvaranjem upravo posljednje 3. kiparske kolonije Kamen Sirač, izloženi su novi radovi u novouređenom siračkom Parku skulptura u sklopu upravne zgrade Kamena. Treća kiparska kolonija tvrtke Kamen Sirač otvorena je povodom Dana općine Sirač 31. svibnja 2008., a u njoj je pet dana radilo osam umjetnika iz Hrvatske, Češke i Makedonije pod budnim okom umjetničkog ravnatelja ove jedinstvene kiparske kolonije na našim prostorima, Branka Bazine. Stvarali su djela u siračkom kamenu.

Fotografije: Antonio Demeter

Skulpture nastale na 3. kiparskoj koloniji smještene su između upravne zgrade Kamena i Osnovne škole Sirač. Umjetnici su radili u parku pokraj osnovne škole, a dostupni su bili svakodnevno cijeli dan. Izradili su devet skulptura u kamenu na temu žene, vječne inspiracije umjetnosti i života. U cjelokupni proces nastajanja skulptura, bili su uključeni učenici osnovne škole Sirač i djeca vrtića.

Fotografije: Mato Pejić i Vlatka Daněk

‘Tvrtka Kamen Sirač proslavila je ove godine 130 godina svoga rada i tradicije, a povodom svog rođendana poklonila je Siraču ovaj prelijepi Park skulptura na kultiviranom prostoru od 4.800 m2 u kome će svoje mjesto nalaziti odabrana ostvarenja s dosadašnjih i budućih kolonija. Uz punu suradnju Osnovne škole Sirač, već treći puta kipari mijenjaju profesionalne uvjete svojih ateljea za osunčanu livadu, a tišinu inspiracije za dječju viku i znatiželjno ometanje, očekujući jedino da njihove skulpture toj djeci i svim mještanima našega Sirača uljepšaju svakodnevicu i omoguće umjetnički doživljaj.’ – kazao je predsjednik Uprave Kamen Sirača Slaven Kufner.

Prilikom proslave 130 godina tvrtke Kamen Sirač i otvorenja 3. kiparske kolonije predstavljen je u holu Osnovne škole Sirač katalog radova 2. kiparske kolonije Kamen Sirač 2006. autora Mate Pejića i Vlatke Daněk.

Katalog 2. kiparske kolonije (4,39 MB)
Katalog 2. kiparske kolonije Kamen Sirač 2006. (4,39 MB)