Udruga dragovoljaca narodne zaštite (UDNZ) općine Sirač osnovana je svečanom sjednicom osnivačke skupštine, 17. ožujka 2012. godine. Tom je prilikom ujedno, pod pokroviteljstvom Općine Sirač, svečano obilježena 21. obljetnica osnivanja štabova oružanih postrojbi Narodne zaštite.

Sirački branitelji okupili su se prije svečane sjednice kod spomenika u Parku branitelja Sirača gdje je položen vijenac i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje. Na svečanosti je između ostalog naglašeno kako udruženi dragovoljci nastavljaju aktivnosti na ostvarivanju prava onih koji nisu ostvarili status branitelja narodne zaštite, a to je potvrdio Zlatko Munić, predsjednik Udruge dragovoljaca narodne zaštite općine Sirač, u ime Udruge:

Zlatko Munić

 

Aktivnosti u okviru državnih institucija su već poduzete, istaknuo je to u ime predsjednik Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Republike Hrvatske Ivo Posilović:

Ivo Posilović

 

Nakon podsjetnika na ratna zbivanja i obraćanja visokih uzvanika i gostiju te ratnih zapovjednika, na svečanosti je podijeljeno oko 400 zahvalnica svim braniteljima. Priznanjima su nagrađena poduzeća, a 73-ojici dragovoljaca Narodne zaštite uručena je “Viteška povelja 13.rujna 1991.” Svim dragovoljcima Odreda Narodne zaštite, njima 460-orici, predsjednik Udruge Sirača, Zlatko Munić uručio je Zahvalinice za doprinos u Domovinskom ratu. Zahvaljujući tim hrabrim dragovoljcima, Sirač nikad nije bio okupiran, a bili su prava crta bojišnice Viteške povelje predsjednika Republike Hrvatske dobili su i zapovjednici i zamjenici zapovjednika.

U ime pokrovitelja svečanosti u Siraču, o podršci utemeljenju Udruge dragovoljaca narodne zaštite na području općine Sirač, govorio je načelnik Branimir Miler:

Branimir Miler

 

Zastavu Udruge Dragovoljaca narodne zaštite – Općine Sirač posvetio je velečasni Andrija Babić, koji je u to vrijeme bio sirački ratni župnik, posebno omiljen među braniteljima. Velečasni je održao molitvu za sve poginule, nestale  i umrle siračke branitelje, a za Sirač ga veže sedmogodišnje iskustvo te nas je posjetio na zajedništvo nekada i danas…

Velečasni Andrija Babić

 

Hrvatski dom bio je popunjen do posljednjeg mjesta, a nakon održane svečanosti sve prisutne branitelje i uzvanike zabavili su članovi KUD-a Kamen Sirač kratkom koreografijom.

Dvojica poginuli u prometnoj nesreći

26.10.2014.Udruga Dragovoljaca narodne zaštiteVijesti
Nesreća se dogodila u nedjelju, 26. listopada 2014. oko 18.30 sati. Vozač Twinga, Zlatko Munić na mjestu je poginuo, a njegov 53-godišnji suvozač, Marijan Rajek preminuo je nešto kasnije u pakračkoj bolnici. ...Pročitaj više