Nogometaši NK Kamena (seniori) od jeseni 2013. godine natječu se u I. županijskoj nogometnoj ligi BBŽ.

SENIORI

JUNIORI

PIONIRI

POVIJEST KLUBA

1937. godine osnovan je Nogometni klub “Jadran”, malo neobično ime za naše podneblje. Prvo igralište bilo je na Vrbaku u Japagi, a jedan manji dio igrališta je zahvaćao i put prema kamenolomu, tako da se korner zastavica nalazila “preko puta”. U to vrijeme klub nije imao dresove ni kopačke. Osnivači nogometnog kluba “Jadran” i prvi igrači bili su: Franjo Plažanin, Franjo i Drago Hežmanek, Franjo Abramović, Slavko Fogl, Drago Klobučar i Miško Šafar. Još su igrali: Eugen Kamauf, Oto Rajhl, Stevo Najdert, Stevo Šipoš i Krešo Valenta. Prvi predsjednik bio je Alojz Mikeš, gostioničar. Nakon Drugog svjetskog rata, već 1946. godine obnovljen je rad NK “Jadrana”. Prvu poslijeratnu utakmicu su igrači “Jadrana” odigrali protiv juniora Daruvara, a na utakmicu se išlo traktorima poduzeća Jedinstva (danas Kamena).

1956. godine NK “Jadran” prestaje s radom. Odmah nakon prestanka rada “Jadrana” grupa mladih je početkom 1957. godine osnovala NK “Radnik”. Kao jedan od najvećih uspjeha toga vremena valja istaknuti utakmicu juniora “Radnika” koji su 1964. godine igrali u Varaždinu protiv NK “Varteksa”. Kako je interes za nogomet u Siraču bio velik, a nisu svi mogli igrati u “Radniku” grupa mladih je osnovala Nogometni klub “Bratstvo”. Igrači su trenirali na igralištu u Grižini, a prvenstvene utakmice igrali na Lanari. Prvi predsjednik je bio Milivoj Andrlić.

1976. godina ostat će upamćena po tome što su se u finalnoj utakmici Općinskog kupa po prvi i zadnji put sastale dvije ekipe iz Sirača, “Radnik” i “Bratstvo”. Utakmica je odigrana u Daruvaru, a “Radnik” je pobijedio golovima Drage Vaclaveka 3:1. Gol za “Bratstvo” dao je Mirko Plažanin.

1977. godine dolazi do spajanja “Radnika” i “Bratstva” u Nogometni klub “Kamen” čije ime klub i danas s ponosom nosi. U ljeto 1978. godine uz značajnu pomoć poduzeća Kamen započeli su radovi na izgradnji novog igrališta na Lanari. Prvu utakmicu na novom igralištu “Kamen” je odigrao 1980. godine.

Najuvjerljivije prvo mjesto “Kamen” je osvojio u sezoni 1979/80, kada je osvojio 43 boda, 14 bodova više od drugoplasiranog “Slavonca” iz Lipika. Nema sumnje, bila je to najuspješnija sezona Nogometnog kluba “Kamen”, ali ni tako kvalitetna ekipa nije prošla kvalifikacije za ulazak u veći rang. U naredne 3 sezone “Kamen” nije uspio izboriti viši rang natjecanja. Zbog novog ustroja natjecanja prema područjima zajednica općina Kamen je postao član višeg nogometnog razreda – Međuopćinske nogometne lige Zajednica općina Bjelovar. Prije ustroja Lige komisija MOLA, Zajednice općina Bjelovar je obišla sve klubove i nogometne trenera, te ocijenila da li klubovi imaju uvjete za natjecanje u tom rangu. Kamen je kao prvoplasirani iz prošlog prvenstva, novi član Međuopćinske lige Bjelovar, ali nakon srpske oružane pobune i otvorenog rata protiv Hrvatske koji je počeo u ljeto 1991. godine nogomet se nije mogao igrati.

U jesen 1992. godine “Kamen” je svoju vrijednost pokazao i u kupu. U finalnoj utakmici sastali su se ekipe Daruvara i Kamena. Utakmica se igrala u Brestovcu, a Kamen je pobijedio boljim izvođenjem jedanaesteraca 5:4. 1993/94 “Kamen” je postigao je svoje najveće uspjehe pobjeđujući ekipe Daruvara i Hrastovca boljim izvođenjem jedanaesteraca. Samo 2 dana nakon utakmice protiv Hrastovca, 16. lipnja 1994. godine “Kamen” je igrao u Bjelovaru i izgubio rezultatom 6:2. Početkom svibnja 1994. godine Sirač, novoustrojeno općinsko središte obilježilo je 750. godišnjicu postojanja. Proslavi su se pridružili i nogometaši “Kamena” i prvoligaša “Zagreba”, predvođeni trenerom Joškom Skoblarom. Zagreb je pred oko 1500 gledatelja, golovima Špehara i Popovića po 2, te Čeke, Šestana i Rudonje, pobijedio sa 7: 1, a jedini je gol zabio Milanović. I u prvenstvenoj sezoni 1994/95, “Kamen” igra u 4 .Hrvatskoj nogometnoj ligi Sjever s kvalitetnim klubovima gdje je siguran i solidan suparnik. U sezoni 1995/96. “Kamen” je član 1. Županijske nogometne lige Bjelovarske-bilogorske županije. U ligi igraju: “Čazma”, “Metaloprodukt” Šandrovac, Nova Kapela, “Bilogorac” V. Trojstvo, “Zdenka” V. Zdenci, “Trnski” Nova Rača, “Lasta” Gudovac, “Hajduk” Hercegovac, “Kamen” Sirač ,”Gordowa” Veliki Grđevac.

Od 1996. do 2004. godine “Kamen” igra u II. Županijskoj ligi gdje je pretežiti u samom vrhu.

U sezoni 2003./04. NK “Kamen” osvaja 2. ŽNL Jug te ulazi u 1. ŽNL Bjelovarsko-bilogorske županije.

26. srpnja 2004. “NK Dinamo” iz Zagreba uveličao je ulazak Kamena u 1. ŽNL odigravanjem na igralištu Lanara prijateljsku utakmicu. Utakmici je prisustvovalo oko 2000 gledatelja iz Sirača i obližnjih mjesta. Bio je to pravi nogometni spektakl gdje je Kamen izgubio 11:0.

U sezoni 2006./07. “Kamen” je osvojio 1. ŽNL Bjelovarsko-bilogorske županije te je otišao u viši rang, međužupanijsku ligu, koju čine klubovi iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke te Virovitičko-podravske županije. U toj ligi “Kamen” je igrao tri sezone, da bi nakon toga ispao u 1. županijsku nogometnu ligu Bjelovarsko-bilogorske županije koju igra i danas.

U sezoni 2012./13.  NK “Kamen” ponovno osvaja 2. ŽNL .

30. kolovoza 2017.  povodom 80-godišnjice kluba, “Kamen” ugošćuje veterane Dinama iz Zagreba.

U sezoni 2020./21. klub igra u polufinalu županijskog nogometnog kupa protiv trećeligaša “Bjelovara”. Sezonu poslije, 2021./22. također dolazimo do polufinala županijskog nogometnog kupa gdje idemo u goste trećeligašu “Mladosti” iz Ždralova. U sezoni 2022./23. juniori “Kamena” pod vodstvom trenera Silvija Gelera osvajaju 1. ŽNL Juniori jug.

Poginuli članovi NK „Kamena“ u Domovinskom ratu: Samir Isić, poginuo 6.10.1991., Dalibor Ribić, poginuo 7.5.1995. David Karlović, poginuo 18.9.1995.

Događanja vezana uz NK Kamen Sirač

_

Juniori NK Kamena osvojili naslov prvaka na kraju sezone 2022./2023.

15.07.2023.NK Kamen SiračVijesti
Na kraju sportske sezone 2022./2023. juniori našeg kluba NK Kamena osvojili su naslov prvaka. Mlade nade Kamena u 18 utakmica došle su do 49 bodova, 16 pobjeda uz tek po jedan neodlučeni rezultat i poraz. ...Pročitaj više

Početna konferencija EU projekta ‘Energetska obnova sportsko-rekreacijske zgrade NK Kamen Sirač’

12.12.2018.NK Kamen SiračProjekti i investicijeVijesti
Održana je početna konferencija EU projekta „Energetska obnova sportsko-rekreacijske zgrade nogometnog kluba „Kamen“ Sirač čiji je nositelj Općina Sirač. Projektom će se postići ušteda toplinske energije od 82,44% ...Pročitaj više

Odobren EU projekt ‘Energetska obnova sportsko-rekreacijske zgrade NK Kamen Sirač’

20.10.2018.NK Kamen SiračProjekti i investicijeVijesti
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo je EU projekt pod nazivom 'Energetska obnova sportsko-rekreacijske zgrade nogometnog kluba „Kamen“ Sirač na adresi Matije Gupca 12 u Općini Sirač', investitora Općine Sirač.< ...Pročitaj više

NK Kamen prvak županije 2006./2007.

14.06.2007.NK Kamen Sirač
NK Kamen Sirač sezonu 2006./2007. završio je kao najbolji nogometni klub u županiji. Nakon 22 odigrana kola zauzeo je 1. mjesto u Prvoj ŽNL Bjelovarsko-bilogorske županije. ...Pročitaj više