U utorak, 11. prosinca održana je početna konferencija EU projekta „Energetska obnova sportsko-rekreacijske zgrade nogometnog kluba „Kamen“ Sirač čiji je nositelj Općina Sirač. Ovaj projekt prijavljen je početkom ove godine na javni poziv „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ KK.04.2.1.04 te je odabran za financiranje nakon što je uspješno prošao sve evaluacijske korake.

Ugovor je potpisan početkom listopada s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Aktivnosti projekta uključuju energetsku obnovu zgrade Nogometnog kluba Sirač i to kroz  zamjenu postojećih vanjskih otvora, izvedbu toplinskog fasadnog izolacijskog sustava na vanjskim zidovima i pročeljima, izvedbu toplinske izolacije na stropu prema tavanu te ugradnju solarne ploče za pripremu tople potrošne vode. Projektom će se postići ušteda toplinske energije od 82,44%, ušteda emisije CO2 za 51,60% te povećanje energetskog razreda objekta s postojećeg F na A+ razred.

Projekt provode Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša, a investitor je Općina Sirač. Ukupna vrijednost projekta je 293.468,75 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 185.343,25 kn. To je nešto više od 60 posto što predstavlja najveću stopu sufinanciranja po ovom pozivu energetske obnove u zgradama javnog sektora. Iznos potreban za zatvaranje financijske konstrukcije, Općina Sirač predvidjela je u Proračunu za iduću godinu. Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa  „Konkurentnost i kohezija“, a trajati će 18 mjeseci. U pripremi i provedbi projekta Općini Sirač pomaže Razvojna agencija Daruvar.

U svojstvu nositelja projekta, Općina Sirač organizirala je početnu konferenciju na kojoj su projekt vijećnicima i predstavnicima općine informacijski i sadržajno približili voditeljica Marija Stražičić iz Razvojne agencije Daruvar i suradnik na projektu zamjenik načelnika Općine Sirač i u ime Nogometnog kluba Kamen, Igor Supan. Realizacija projekta, kako je istaknuto na početnoj konferenciji započela je prije dva mjeseca, 11. listopada, a rok za završetak je 18 mjeseci. Načelnik Općine Sirač Branimir Miler informira javnost o razlozima zbog koji su se u Općini odlučili za realizaciju ovog projekta:

 

Realizacijom projekta cilj je ostvariti značajne uštede troškova za energente u klubu tako da se Općina u svojstvu i nositelja i investitora pripremila i upustila u realizaciju ovog posla:

 

Pripremu projekta preuzela je Razvojna agencija Daruvar u ime koje direktorica Marija Stražičić s početne konferencije priču vraća na početak rada na projektu:

 

Koje su poslovne aktivnosti predviđene realizacijom ovog projekta?

 

Što slijedi nakon jučerašnje početne konferencije?

 

Podatke o samom objektu, zgradi Nogometnog kluba Kamen u Siraču, pruža zamjenik načelnika Općine Sirač, suradnik na projektu Igor Supan, od kojeg saznajemo da se prostor površine nekih 200 metara četvornih:

 

Prostor najviše koriste nogometaši a prostor je zbog pristupačnosti atraktivan i drugima:

 

Projektom se želi postići povećanje energetskog razreda objekta s postojećeg F na A plus razred. Je li to moguće postići na starom objektu?

 

Tko je izradio projekt, rekla nam je Marija Stražičić:

Fotografije: Antonio Demeter
Zvučni zapisi: Radio Daruvar