Udruga Hitna uživo 194 osnovana je 2022. godine s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja hitne službe, ukazivanja na probleme u sustavu hitne službe i davanja prijedloga za rješavanje istih, promocije prava i upoznavanja s pravima djelatnika hitne službe, poticanja i organiziranja izobrazbe i trajnog usavršavanja svih djelatnika hitne službe.

Osim što je rad udruge orijentiran prema pravima djelatnika hitne medicinske službe, udruzi su iznimno bitna i prava pacijenata te im je cilj da, osim da u svakoj županiji svi djelatnici hitne službe imaju jednaka prava, isto tako da svi pacijenti, u bilo kojem dijelu Republike Hrvatske da se nalaze, imaju jednaku hitnu medicinsku skrb. Iznimno je bitna i suradnja sa sindikalnim organizacijama hitne službe, kako bi prava djelatnika bila ispoštivana, ali zbog zajedničke borbe za beneficirani radni staž koji je, s obzirom na vrstu posla, neophodan za dobro funkcioniranje sustava.

Udruga je uspješno provela velik broj medijskih akcija, od ukazivanja na nepravilnosti u pojedinim nastavnim zavodima do narušavanja prava pacijenata, a vjerojatno jedna od najpoznatijih akcija je pružanje podrške vozaču hitne medicinske pomoći nakon nesreće na Bundeku te organiziranje prosvjeda protiv apsurdne odluke o pritvoru.

Udruga se financira najvećim dijelom iz članarina redovnih i podupirajućih članova kojih je danas oko 200, a nešto manjim dijelom iz donacija i javnih izvora.

Predsjednik udruge: Tomislav Petrušić, mag.med.techn