O KUD-u

Današnje društvo KUD “Kamen” Sirač počelo je s radom 2002. godine. U društvu sudjeluju članovi raznih dobnih skupinama koji su uključeni u tri sekcije: folklorna, tamburaška i dramska. Sve sekcije su uključene u očuvanje izvornih običaja, pjesama i plesova našeg kraja. Isto tako, njegujemo slavonske pjesme, te pjesme i plesove Bilogore.

U svibnju 2002. godine održana je promocija knjige Sirač, zrnca povijesti i mnoga sjećanja. Autori knjige su za tu prigodu okupili bivše članove KUD-a Kamen da bi uvježbali i izveli na pozornici nekoliko pjesama od onih zapisanih u knjizi.

Urađeno je uspješno, a to je ujedno bio i početak budućeg rada. Oko sudionika u promociji okupilo se još zainteresiranih za pjesmu i ples. Vodio ih je Josip Lazar, voditelj folklorne sekcije iz vremena osamdesetih. Radili su cijelo ljeto te u rujnu pripremili obnoviteljsku skupštinu.

05. listopada 2002. godine skupština je održana i izabran je upravni odbor. Za predsjednicu je izabrana Suzana Rendić, blagajnika Željko Supan, za tajnika Igor Križ, te članovi Josip Lazar i Branislav Matijašević. Odbor je obavio sve potrebne predradnje i KUD Kamen registriran je u listopadu 2002.

Paralelno s tim, nekoliko članova je pripremilo Martinjsku svečanost. Voditeljica dramske skupine  Ivanka Križ napisala je igrokaz Paurski Božić u Siraču. 14. prosinca program je izveden. Za Valentinovo 2003. učiteljica Snježana Supan i Josip Lazar uvježbali su Kolo na Klisi i izveli na svečanosti koju su pripremili umirovljenici. U 2003. godini u svibnju je prikazan igrokaz Sretan ti imendan, đedo Ivane u kojem su sudjelovali  svi članovi (dramska, folklorna i tamburaška sekcija) – 62 člana. Josip Lazar, te članovi folklorne i tamburaške grupe uvježbali su i prikazali nekoliko koreografije 14. prosinca 2002. i 31. svibnja 2003. Oni su pod vodstvom Josipa Lazara sudjelovali na VI. smotri folklora Bjelovarsko-bilogorske županije u Velikom Trojstvu. U rujnu je pripremljen nastup na obilježavanju 125. godišnjice poduzeća Kamen Sirač pod naslovom Dođi, dragi, do večeri, a 08. studenog opet Martinjsku svečanost. Pjevači i tamburaši su 2002. i 2003. pjevali božićne pučke popijevke  tijekom sv. mise polnoćke u siračkoj Crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije koje je za tambure priredio Florijan Križ. Organiziran je i pripremljen uspješan doček Nove godine.


POVIJEST KUD-a

Sirač ima dugu tradiciju kulturno-umjetničkog rada, nešto u okviru kulturno-umjetničkog društva, a u razdobljima kada ono nije radilo, radila su druga društva i organizacije.

Prvi put je društvo osnovano oko 1925. godine. Zvalo se Hrvatsko kulturno društvo Napredak, ali ne postoji pisani trag o osnivanju. Nastup se ponekad sastojao od cjelovečernjeg igrokaza (jedan sat), no većinom je bilo različitoga: pjevanje, mali igrokaz, recitacije. Članovi društva su iz građanskih obitelji (Kir, Dabčević, Reichl, Demeter, Weiss, Havel, Tješinski), te činovnici s pilane, učitelji i učiteljska djeca. Priredbe bi održavali u nekoj od gostionica (Klobučar, Reichl, Tješinski), a ljeti vani na otvorenom (na Moučkovoj livadi). Ponekad bi priredbe bile “s pozivnicama”, dakle za zatvoreni krug gledatelja. Rad društva ugasio se pred II. svjetski rat.

Povremeno je radila i plesna škola u gostionici kod Reichla. Učitelj plesa je dolazio iz Daruvara, a jednom godišnje bi pokazivali svoje uspjehe. Mladi iz seljačkih i radničkih obitelji družili bi se zasebice, te su se zabavljali na svoj način. Pjevali su i plesali svoja kola na Klisi, oko crkve ili gdje drugdje u selu. Perušala kukuruza i čijala perja imala su bogat i zanimljiv sadržaj: uobičajene pjesme, šale, seoske informacije kroz stihove u pjesmi.

Nakon kraja II. svj. rata svako društvo ili organizacija u svom programu rada obvezno su morali imati i kulturno-umjetnički rad. To je značilo uvježbati i “dati priredbu”. Sve su to uvježbavali učitelji i Jaroslav Kolanda. Povodom glavnih praznika sudjelovali su obično svi, a ostali datumi bili su raspoređeni.

1947. godine osnovan je u Siraču ogranak Seljačke sloge. To je bilo društvo – organizacija vrlo rašireno, postojala je u svakom selu i mjestu. Oni su organizirali sav društveni i kulturni život. Program  je sastavljan prema “klišeu” obveznom za sve ondašnje priredbe. Imamo sačuvan zapisnik od 14. veljače 1948. Glavna točka dnevnog reda je “Proslava Dana Matije Gupca”. Tekstove za uvježbavanje i note pjesama moglo se naći u raznim brošurama i časopisima, naročito u Seljačkoj slozi.

1955. učitelji Katica i Stjepan  Ilijević, Radmila i Miroslav Krmpotić, Jasna Draženović, Velimir Dabčević i drugi obnovili su rad kulturno-umjetničkog društva pod nazivom KUD “August Cesarec”. Uvježbavali su komade humorističnog sadržaja i komedije. Posebnu popularnost uživale su Budakove komedije Klupko i Rođak iz Amerike. Uz učitelje, u društvu su tada radili članovi omladinske organizacije, radnici, službenici, srednjoškolci, već prema tome što se uvježbavalo. Uz već spomenute, članovi KUD-a su još bili Antun Vašatko, Florijan Križ, Jaroslav Kolanda, Elica Justin, Karlo Justin, Vlado Jursik, Ivanka Penezić, Ivo Lujanac, Joško Mikeš, Hamid Priganica, Đurđica Hamp. S pojavom prvih televizora malo-pomalo članstvo se počinje osipati i 1962. prestaje raditi.

Sljedećih desetak godina skoro da i nema priredbi osim školskih. One su dosta česte, uspješne i vrlo popularne i, na neki način, zamijenile su ostale kulturno-umjetničke programe.

Poslije 1975. javljaju se u selu želje i prijedlozi da se oživi rad kulturno-umjetničkog društva. To su ovaj put uradili učitelji Florijan i Ivanka Križ. 6. siječnja 1979. formalno je obnovljeno društvo pod imenom Kamen: predsjednik Florijan Križ, blagajnik Božo Plažanin, tajnik Franjo Mik. Pridružio se profesor Stjepan Banas koji je tada bio novinar u poduzeću Kamen i glavni urednik lista Kamen. Društvo je radilo u nekoliko sekcija: dramska, recitatorska, folklorna i tamburaška. Dok je aktivan prof. Banas, rad se odvijao u dva smjera. On je radio s recitatorima vrlo uspješne recitale, pripremao solo recitatore pa ih vodio na smotre omladinskih KUD-ova gdje su postizali vrlo zapažene rezultate. Za dramsku grupu pisao je sâm komade i uvježbavao ih. (Proces i bez Kafke, Veži konja gdje ti aga kaže, Stoja i Ostoja…).

Učitelji Križevi usmjerili su rad u KUD-u prema narodnim običajima. Zapisivali su od starih žena stihove, narodne običaje,  pjesme. Kola s folklorašima vježbala je najprije učiteljica Barica Mik, a onda Josip Lazar, višegodišnji plesač u daruvarskom društvu. 1981. godine pripremljeno je Čijalo, običaj čijanja perja. Prikazano je 30. travnja u Siraču, a 03. listopada u Bavaništu.

1982. radilo se na Prosidbi, običaju kad budući mladoženja s još nekim bliskim muškarcem, dolazi u kuću djevojke koju voli da ju isprosi od roditelja. Igrokaz je prikazan 05. ožujka 1983.

Sljedeće, 1984. urađen je nastavak – Svatovi, također prema pričanju najstarijih žena. Izvedeni su 10. ožujka u Siraču i 14. travnja u Bavaništu.

1985. i 1986. bile su godine kada se više radilo s tamburašima, a 1987. sve sekcije su se uključile u rad na igrokazu Voljeli se naši stari koji je izveden 19. ožujka 1988. Sve to vrijeme uvježbavani su i kraći dijelovi prilagođeni za nastupe na smotrama, susretima i obilježavanjima raznih obljetnica. Žene – članice društva prihvatile su dio posla u obnavljanju narodnih nošnji što je vodila osnovna škola. Programom rada predviđeni su i odlasci u Zagreb na kazališne predstave i likovne izložbe.

Pred rat je Društvo prestalo raditi.

Današnje društvo KUD “Kamen” Sirač počelo je s radom 2002. godine.


MALI VOKALNI SASTAV

Mali vokalni sastav KUD Kamen Sirač započeo je s radom 2009. godine pod vodstvom Monike Logar. Županijska smotra malih vokalnih sastava 2009. godine održana je u Hrvatskom domu u Siraču na kojoj je mali vokalni sastav nastupio prvi put. Nakon toga nastupili su na državnoj smotri u Mariji Bistrici.

Ostali nastupi: Županijska smotra u Daruvaru 2011. i 2013. godine, Smotra samičara u Donjim Andrijevcima 2013. godine. Na Danima šljiva u Siraču nastupili smo 2012. i 2013. godine.

Članovi Malog vokalnog sastava KUD Kamen Sirač: Monika Logar (voditelj), Suzana Rendić, Monika Križ, Vesna Heinelt, Ljubica Matijašević, Renata Rambousek, Maja Supan, Snježana Supan, Dragica Hasl

VIDEO SADRŽAJI S NEKIH OD NASTUPA


Martinje – Glavni gradski trg u Daruvaru, 2012.


KUD ‘Kamen’ Sirač i HKUD ‘Lahor’ Daruvar – nastup na Danima šljiva u Siraču 2009.


KUD Kamen Sirač, podmladak – koreografija na Danima šljiva u Siraču 2009.


KUD Kamen Sirač u ‘Domovnici’ HRT-a, snimljeno u Daruvaru 2005. godine


Međunarodni folklorni festival, 39. Liptálske slavnosti, Češka Republika, 2008.


Ženska vokalna skupina KUD-a Kamen Sirač – nastup na 3. smotri malih vokalnih sastava BBŽ u Siraču, 2009.

Voljeli se naši stari – Igrokaz u 3 slike: Kolo na klisi, Prosidba, Svatovi
Izvodi: KUD Kamen Sirač, 29.05.2004.
Autori: Ivanka i Florijan Križ
Snimatelji: Ivica Ivesa, Ivica Uršan
Montaža: Ivica Ivesa, Foto-video studio MARRS, Daruvar
Za sirac.hr prilagodio: Antonio Demeter

Ljubovali naši stari (dio igrokaza snimljenog 1988.)
Dio igrokaza snimljen 19.03.1988. u Domu kulture u Siraču
Izvodi: KUD Kamen Sirač

Snimio: Božidar Rendić, presnimljeni su samo dijelovi svatova


Valentinovo 2003. (nekoliko sličica iz igrokaza ‘Voljeli se naši stari’)

– prikaz kako su se nekad mladi zaljubljivali
Izvodi: KUD Kamen Sirač, veljača 2003.
Scenski dio: Snježana Supan; Koreografija: Josip Lazar


Sretan ti imendan, đedo Ivane

Izvodi: KUD Kamen Sirač, 31.05.2003.; Autori: Ivanka i Florijan Križ


Članovi DVD-a Sirač i Šibovac i KUD-a Kamen Sirač u Austriji, 2009.

KUD Kamen Sirač snimio je 2007. godine svoj prvi CD. Na njemu se nalaze siračke i bilogorske pjesme te pjesme iz Slavonije. Uz njih tu su i dvije božićne pjesme.

Audio zapis snimljen je u Pučkom otvorenom učilištu Daruvar, a produkciju, umnožavanje i grafičku obradu napravili su Antonio Demeter i Studio Cinema iz Daruvara.

CD je snimljen uoči nastupa u Italiji krajem listopada 2007. godine, a proizašao je iz mnogobrojnih nastupa po Hrvatskoj.

Cijeli CD možete poslušati i ovdje, na našim web stranicama.

  KUD KAMEN SIRAČ Play
  Oj, Siraču
  Širite se na skutima šare
  Mi mladići grešimo
  Dođi dragi do večeri
  Krivo kolo
  Taraban
  Slavuj viče
  Tri jabuke, tri dunje
 ‘Ajte cure u kolo igrati
  Ja posijem lan
  Svi mi vele da sam iz Kapele
  Diva Marica
  Diko moja Marice
  Šokačko kolo
  Nisam dugo pivala kroz selo
  Rastić i Mista
  Oj, djetešce
  Narodi nam se
  Oj, Siraču (instrumental)