Kulturno-umjetničko društvo Kamen Sirač, apsolutni je pobjednik 14. Međunarodnog folklornog festivala “Euro folk – Black Sea” 2018. (Euro folk – Crno more) koji se održao u Bugarskoj u gradu Tsarevu od 15. do 25. lipnja 2018. godine.

Pod vodstvom Stjepana Juraića, Emila Turija i Darka Rendića osvojili su nagradu – Grand Prix Golden “Orpheus” (Velika nagrada – Zlatni “Orfej”) za svoju izvedbu pjesama, plesova i izvorne tipične glazbe s dva folklornog područja Hrvatske – Slavonije i Baranje. Nagradu im je tijekom ceremonije zatvaranja festivala uručio predsjednik European Association of Folklore Festivals – EAFF (Europske udruge folklornih festivala), Kaloyan Nikolov.

Ove godine na festivalu “Euro folk – Black Sea” nastupilo je 50 vokalnih i plesnih skupina, orkestara, ansambala i pojedinačnih izvođača iz Bugarske, Gruzije, Hrvatske te uzvođači gosti iz Republike Sakha (Yakutia) i Rusije.

Iz grada znakovitog imena Tsarevo u Bugarskoj s 14. Međunarodnog folklornog festivala Euro-folk s obala Crnog mora, u ime apsolutnih pobjednika festivala, javio se telefonom za Radio Daruvar Stjepan Juraić, predsjednik KUD-a Kamen Sirač.

 

Bravo KUD-ovci koji svakom svojom izvedbom, kako to voli reći naš sugovornik ostavljaju srce na sceni efektnim i motiviranim nastupima, a ovaj put su za nastup osvojili:

 

Tako da je do apsolutne pobjede festivala, KUD Kamen Sirač došao izvedbom tri koreografije, Slavonije, Baranje i izvornog folklora. Kako informira Stjepan Juraić o detaljima s proglašenja najboljih na folklornom festivalu u Bugarskoj, scenski nastupi izvedeni su:

 

Priznanje je kruna članovima KUD-a Kamen Sirač za polugodišnje pripreme, i motiviran nastup na ovom festivalu gdje su pred folklorašima cijele Europe u Bugarskoj naši KUD-ovci najbolje kako su i ocijenjeni predstavili Sirač, Daruvar, Slavoniju, i Republiku Hrvatsku.

Fotografije: Georgi Nutsov, EAFF – European Association of Folklore Festivals
Zvučni zapisi: Radio Daruvar