Naše kulturno-umjetničko društvo sudjelovalo je na Međunarodnom festivalu naroda i folklora u Carmagnoli, gradu nedaleko Torina u Italiji. Festival se održavao od 26. do 29. listopada 2007. Budući da je naša skupina svoju kvalitetu i spremnost na suradnju pokazala, dobili smo poziv od predsjednice “Družine” da pored općine Sirač i naše županije predstavljamo Hrvatsku na tom Festivalu u Italiji.

Dvodnevni nastupi našeg KUD-a te talijanskih i inozemnih skupina obilježeni su povorkama kroz ulice i nastupima na trgu u Carmagnoli. Izložili smo nešto novih siračkih suvenira za ovu prigodu koje su izradile gospođe Ivanka Križ i Ankica Matacun. Sve je proteklo u lijepoj atmosferi uz pokoji gutljaj siračke šljivovice i medene rakije, a naši vodiči i prevoditelji bili su Željko i Mirela Žitković.

Posjetili smo Torino, a pri povratku obišli smo Cremonu, grad poznat po školi izrade violina i muzeju koji je tamo smješten, a posvećen je majstorima-velikanima izrade glazbenih instrumenata – Amatiu, Stradivariu, Guarneriu.

Provod je bio lijep, nastupali smo, razgledavali i, naravno, feštali.