Nakon još jednog uspješnog predstavljanja svoje domovine Hrvatske na međunarodnom festivalu, članovi KUD-a Kamen Sirač vratili su se kući iz Praga, glavnog grada Republike Češke.

KUD Kamen Sirač danas je jedino hrvatsko folklorno društvo koje na području Daruvara i općina u okruženju njeguje kulturu koja se prenosi s koljena na koljeno, narodne običaje i stvaralaštvo svojega kraja. Ove su godine u svibnju cjelovečernjim programom obilježili službenih 90 godina rada i postojanja iako je društvo osnovano oko 1925. godine, a tada se zvalo Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Dvodnevni XII. Art Festival u Pragu održavao se na Trgu Republike (Náměsty Republiky) 15. i 16. srpnja 2023. godine. Niti visoke ljetne temperature nisu spriječile brojnu publiku da uživaju u nastupima folklornih društava iz Mađarske, Latvije, SAD-a, Turske, Bugarske, Litve, Estonije i Hrvatske.

KUD Kamen Sirač se više nego uspješno predstavio drugoga dana održavanja festivala. Svojim originalnim, rukom vezenim slavonskim narodnim nošnjama, grlenim višeglasnim pjevanjem, svirkom tamburaša i spletom slavonskih plesova izmamili su osmjehe i gromoglasan pljesak publike.

Nastup jedinog hrvatskog sudionika, KUD-a Kamen Sirač na XII. Art Festivalu u Pragu pratila je i svojim prisustvom podržala i veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj Republici Ljiljana Pancirov. Nakon nastupa uslijedilo je kratko i veselo druženje s veleposlanicom ovjekovječeno fotografijom kako posebnost te večeri ne bi pala u zaborav.

Piše: Lidija Premec, izvor: MojPortal.hr, fotografije: privatni album

Hrvatska veleposlanica u Pragu Ljiljana Pancirov družila se s članovima KUD-a
Članovi KUD-a Kamen Sirač s hrvatskom veleposlanicom Ljiljanom Pancirov