Na kraju sportske sezone 2022./2023. juniori našeg kluba NK Kamena osvojili su naslov prvaka. U sklopu protokola Dana Općine Sirač, u nedjelju, 21. svibnja 2023. godine odigrana je utakmica redovnog kola I. županijske nogometne lige BBŽ u kojoj su seniori na Lanari ugostili HNK Rovišće. Ono što posebno veseli je utakmica naših juniora U-19 koji su osvojili naslov prvaka I. ŽNL BBŽ – jug ove sezone, a utakmicom 17. kola protiv NK Garića iz Garešnice potvrdili su naslov prvaka. Čestitamo našim juniorima.

Naime, pojedini klubovi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na račun seniora zanemaruju svoje mlađe kategorije, zaboravljajući da u amaterskom okruženju nema stabilnog sportskog kolektiva bez igrača koji su ponikli u vlastitoj nogometnoj školi. No ima puno više pozitivnih primjera, a jedan od njih je NK Kamen Sirač koji godinama pozornost posvećuje talentiranim mlađim igračima iz svoga kraja.

Potvrda dobrog rada stigla je na kraju sezone 2022/23., jer su juniori u 1. ŽNL Jug osvojili naslov prvaka. Statistika nije sve, ali u ovom slučaju puno toga govori. Mlade nade Kamena u 18 utakmica došle su do 49 bodova, 16 pobjeda uz tek po jedan neodlučeni rezultat i poraz. I gol razlika je samim time bila impresivna, 55 postignutih i tek 15 primljenih golova što je bila i najbolja obrana lige. Osam bodova prednosti pred drugoplasiranim Hajdukom iz Hercegovca te devet ispred Daruvara.

 

‘Na kraju ispada da je bilo uvjerljivo, ali Hajduk se dugo držao, slomili smo ga tek u zadnjim kolima i u međusobnom derbiju u drugom dijelu sezone kada smo slavili 4:0. Mislim da je naš naslov zaslužen, imali smo težak raspored u prvenstvu, ali smo izdržali. Isto tako koristim ovu priliku da čestitam na tituli treneru i juniorima Rovića u ligi Sjever’, rekao nam je trener siračkih juniora U-18 Silvio Geler za Bjelovarac.hr.

 

Pobjednička generacija juniora NK Kamen

On je dvije sezone ‘šef’ juniora i kreće u treću godinu stvaranja novih nasljednika seniora. Kada smo mu rekli da radi dobar posao, skromno je uzvratio:

‘Nije to samo moj posao, to je bio dogovor s upravom kluba i bivšim trenerom seniora Jošćakom, da idemo pokušati s mladima, što bolje raditi s njima, bez pritiska rezultata. Svi zajedno sudjelujemo u tome. Cilj je bio da što više igrača iz juniorskog pogona pretvorimo u igrače koji će moći biti u seniorskom nogometu. Mislim da smo to i uspjeli. Imali smo treninge dva puta tjedno, a sedmero naših juniora odlazilo je na treninge seniora, ali i na utakmice. Ova generacija koja ja osvojila juniorski naslov je jako talentirana, tako je ja vidim. Smatram da ako ostanu na okupu, njih 6-7 bi mogli kroz pet godina biti nositelji igre Kamena.’

Dakle, Kamen se za budućnost ne mora bojati, a za uspjeh je potrebno i zajedništvo kojeg ne nedostaje u siračkom klubu.

‘Sve kod nas funkcionira odlično, uzajamno si pomažemo, ja zbog prirode svojeg posla nisam mogao svaki put biti na treningu ili utakmici pa su tu uskakali treneri starijih pionira i seniora. Isto tako moram istaknuti kako u klubu vlada odlična atmosfera, nevjerojatna sinergija između juniora i seniora, neka posebna kemija kakva se ne viđa često, seniori su odlazili podržavati juniore i na domaćim i gostujućim susretima.’

 

Tajna uspjeha leži i u dobrim pripremama

‘Moj neki plan je da krećemo 23. srpnja s pripremama. Dosta rano? Tako uvijek krećemo od kada sam ja trener. Zadnje pripreme smo dobro odradili, i tu je prevaga koja je išla u našu korist jer dečki znaju što rade i za što rade. Nikoga ne želim podcjenjivati, ali fizički smo bili puno spremniji od ostalih klubova. Mi smo 5-6 utakmica dobili u zadnjih pet minuta, zabijali u 88., 89., i 90. Kada su drugi padali u završnici nama se to nije događalo’, pričao je Geler koji se osvrnuo na sljedeću sezonu.

‘Nadam se da ćemo biti konkurentni, kostur ekipe je ostao, neki su stariji godinu i time iskusniji. Neću najavljivati obranu naslova, mada bih volio, ali očekujem da ćemo biti u vrhu tablice, da ćemo se boriti do kraja za pehar, ali vidjet ćemo kako će se stvari odvijati.’

Ipak, pobjednička ekipa nije cijela ostala na okupu?

‘Ostali smo bez četvorice, troje njih odlazi u seniore, a četvrti neće moći igrati zbog fakulteta. Problem nam je golman, jer od tih igrača koji odlaze u prvu ekipu jedan je upravo naš odlični vratar i kapetan Boris Vončina. Radim s njim ovih godina i pokazuje kvalitetu da kroz godinu, dvije postane konkurentan u seniorima. Tako da nam je trenutačno vratarska pozicija slabija točka u juniorskom sastavu.’

Zanimljivo, upravo u seniorima ‘jedinicu’ između vratnica drži naš sugovornik, trener juniora…

A imaju li u Siraču možda problema s nedostatkom djece?

‘Imali smo na početku prošle sezone, bilo je kvrgavo, imao sam ih 12-13, sada nas ima 23. Kroz dobar rad privukli smo mlade, pa nam djeca sama dolaze. Tako da ni mi u juniorima, a ni u pionirima, kojih je oko 30, nemamo više takve probleme’, zaključio je Geler.

Izvor: Bjelovarac.hr