U subotu 27. kolovoza 2005. okupilo se mnoštvo vjernika i ostalih građana iz Sirača i okolice na novouređenom parkiralištu uz potok Željnjak od kojega je krenula procesija preko stiliziranog drvenog mosta, serpentinama kroz šumu, što je i trasa novoga križnog puta koji je toga dana svečano blagoslovljen. Blagoslov novoga križnog puta povezan je s tradicionalnom misom svake godine u posljednjoj suboti mjeseca koja se služi za sve poginule branitelje naselja Sirač i Barica kod izvora koji narod od davnina naziva “Svetnja”, a koji se nalazi na samom završetku križnog puta, u šumi ispod naselja Barica.

Svečanu misu predvodio je provincijal salezijanaca iz Zagreba Ambrozije Matušić, koji je blagoslovio novi križni put. Nakon prošlogodišnje mise na “Svetnji” rodila se ideja da bi se zbog specifične konfiguracije terena mogao izgraditi “pravi” križni put od potoka “Željnjak”, koji teče podnožjem brda, do izvora “Svetnja”, na vrhu brda gdje križni put završava. Ta zamisao 2005. godine u potpunosti je oživotvorena. Uz pomoć Općine Sirač, poduzeća i obrtnika s područja s područja Sirača i velikim entuzijazmom pojedinaca uređena je cesta u dužini oko 850 m uz koju su postavljene postaje križnog puta. Pri izgradnji nastojalo se što manje devastirati prirodu i sačuvati je netaknutu, onako kako nam je Bog ostavio u naslijeđe.

Uz provincijala Matušića u koncelebraciji je sudjelovao sirački župnik Ante Palić, zatim župnik iz Pakraca Marko Pišonić, župnik iz Končanice Ivan Matijević i župnik iz Badljevine Valentin Furjan.

Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti zbor župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Sirača, a čelo procesije vodili su članovi KUD-a “Kamen” Sirač u originalnim starim nošnjama “paura” iz siračkog kraja.

Stjepan Juraić