Općina Sirač je u višednevnom programskom nizu proslavila svoj 30. rođendan uz mnoge sadržaje iz svih sfera života općine. Proslavljeni su svi infrastrukturni napreci, gospodarski pomaci, uspjesi u sportskim, kulturnim, umjetničkim, kulinarskim, stvaralačkim i brojnim drugim aktivnostima. Uz spomenute višednevne aktivnosti proslavljeni su i Dan škole, Dan župe te 90 godina postojanja KUD-a Kamen Sirač.

Povodom Dana škole koji se obilježava 30. svibnja održane su sportske igre učenika te svečana priredba učenika u holu škole. A povodom Dana župe, 31. svibnja, služena je sveta misa u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije koju je predvodio fra Anto Barišić uz koncelebraciju svećenika pakračkog dekanata. Proslavi Dana župe prethodio je duhovni program uz priliku za svetu ispovijed te duhovni nagovor, sveta misa i klanjanje uz fra Antu Barišića.

Bjelovarsko kazalište održalo je predstavu “Nevolje princeze Lijepe” za svu djecu i mještane Općine Sirač i okolice. Djeca, a i roditelji mogli su uživati i uz smijeh i veselje pogledati predstavu Bjelovarskog kazališta.

Sportski događaji popraćeni su utakmicama našeg nogometnog kluba NK Kamena. U nedjelju, 21. svibnja odigrana je utakmica redovnog kola I. županijske nogometne lige BBŽ u kojoj su seniori na Lanari ugostili HNK Rovišće. Ono što posebno veseli je utakmica naših juniora U-19 koji su osvojili naslov prvaka I. ŽNL BBŽ – jug ove sezone, a utakmicom 17. kola protiv NK Garića iz Garešnice potvrdili su naslov pravaka. Čestitamo našim juniorima.

Dani Općine Sirač započeli su prije svega svečanom proslavom obilježavanja 90 godina osnutka KUD-a Kamen Sirač. Uz izvorne pjesme i plesove Sirača, Slavonije i Baranje koje su izveli domaćini, KUD Kamen Sirač, nastupili su i gosti – Muška pjevačka skupina Starotopoljani te Folklorni ansambl Petrinjčica iz Petrinje.

Ispred Vatrogasnog doma u Siraču održana je pokazna vježba Vatrogasne zajednice Sirač i Javne vatrogasne postrojbe Grada Daruvara.

Općina Sirač proslavila je 30 godina svog postojanja svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Hrvatskom domu kojeg su do posljednjeg mjesta ispunili Sirčani i brojni gosti iz drugih gradova i općina.

Čelni ljudi Općine Sirač, župan Marko Marušić, sirački branitelji, predstavnici policije i članovi obitelji poginulih branitelja prije svečane sjednice položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježlja u Parku branitelja za sve koji su položili živote braneći Sirač i Hrvatsku.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Sirača svojim su dolaskom uz župana Marka Marušića, zamjenicu župana iz redova češke nacionalne manjine Tanju Novotni Golubić, saborskog zastupnika za češku i slovačku manjinu Vladimira Bileka, gradonačelnika Daruvara Damira Lneničeka uveličali i zamjenik načelnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Hamdija Mašinović i načelnik Policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa, izaslanstvo JVP Daruvar na čelu sa zapovjednikom Zdenkom Brandejsom, gosti iz iz prijateljske mađarske Općine Somogyad, predstavnici gradova i općina iz okruženja (načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan, načelnik Općine Velika Trnovitica Ivan Marković, načelnik Općine Šandrovac Dario Halauš, načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović), predstavnici vjerskih zajednica župnik Župe Sirač vlč. Mihael Kos i daruvarski paroh s monahinjom iz Bijele, predstavnici tvrtki i ustanova, gospodarstvenici, poduzetnici, predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i brojni drugi gosti i prijatelji općine.

Okupljene je na početku pozdravio bivši načelnik Općine Sirač, a sadašnji predsjednik Općinskog vijeća Branimir Miler. Koliko je Sirač napredovao od osnutka do danas, iz kuta predsjednika Općinskog vijeća Branimira Milera, začetnika ustroja općine prije 30 godina kada je kao volonter načelnik, a potom i profesionalno do 2021. vodio općinu u pet mandata…

 

Male lokalne samouprave od osnutka napravile su velike infrastrukturne promjene, na bolje, kaže Branimir Miler zaključivši…

Branimir Miler osvrnuo se na ono što nije uspio završiti u svojih šest mandata, a to je kanalizacija. – Imali smo velikih poteškoća i s radovima, ali ne samo s njima. Promijenilo se tijekom vremena i mnogo ministara, mnogi su nam obećavali pomoći, ali se nije dogodilo ništa. Pa bih sad zamolio našeg uvaženog župana Marka Marušića da pomogne načelniku Supanu da se to riješi. Papiri su u Zagrebu i samo treba proces malo požuriti da dobijemo pročistač – odmah u glavu je krenuo Miler. No, imao je još jednu molbu.  – Druga stvar koju nisam završio je vodovod Barica u dužini tri kilometra. Dokumenti su pri kraju i tu ne trebamo ničiju pomoć, uskoro će se i to riješiti. Ali još imamo dva vodovoda pa bih zamolio gradonačelnika Grad Daruvara Damira Lneničeka da kod Doljana završi precrpnu stanicu kako bi osigurali stalni dotok vode za viši dio Doljana, Šibovac i Kip, a da ja mogu onda biti miran u mirovini – rekao je Miler koji je sa svojim govorom i nasmijao okupljene.

Načelnik Igor Supan je potom s govornice rekao da on neće moliti previše jer je prethodni načelnik to odradio umjesto njega. Gospodin Miler je stara općinska garda, a mladi lav na čelu općine jedan od četvorice najmlađih načelnika u ovoj županiji, Igor Supan ovom prilikom napravio je jedan generacijski poredak najmlađih načelnika:

 

I kao mlad načelnik Igor Supan u svakom trenutku od preuzimanja dužnosti pokazuje poštovanje prema ljudima koji su pomicali granice od osnutka Općine Sirač. Iz svoje perspektive na dobro postavljenim temeljima Igor Supan ima želju i motiviran je s timom u općini ostvariti i više ciljeve:

 

– Općina Sirač je u ovih 30 godina uvijek poslovala pozitivno zahvaljujući svojim stalnim prihodima i dobrom planiranju rashoda. Mi nastavljamo tamo gdje su naši prethodnici stali. Danas se možemo pohvaliti s puno ozbiljnijim proračunom nego što je to bilo ranije te imovinom koja se stekla kroz godine truda, rada i znoja.

Općina Sirač danas je uređena općina s vrtićem, školom, poštom, ambulantom, industrijom, izgrađenim društvenim domom, ulicama, poznatim Parkom branitelja, izgrađenim mrtvačnicama i grobljima u gotovo svim naseljima, izgrađenom kanalizacijskom, vodovodnom i plinskom mrežom u većem dijelu naših naselja. Podupiremo kulturni, sportski i društveni život, a možemo se pohvaliti s mnogo aktivnih udruga koje općinu prikazuju u najboljem mogućem svjetlu.

Velika sredstva ulažemo i u vatrogastvo jer smo svjesni važnosti tog segmenta društva. Pomažemo našim najstarijima kroz uspješni program Zaželi, isplaćujemo božićnice za umirovljenike, pomažemo djeci i mladima, a i njihovim roditeljima kroz potpore za nadogradnju, kupnju i obnovu stambenih objekata, kroz potpore za novorođenčad. Sufinanciramo jaslice, kupnju radnih bilježnica, financiramo logopeda… Kada se sve zaokruži, trudimo se pomoći našim stanovnicima, ako se mogu tako izraziti, od kolijevke pa do groba – rekao je načelnik Supan koji se zahvalio svima koji su u proteklih 30 godina radili na razvoju općine.

– Našim gospodarstvenicima i poljoprivrednicima također pokušavamo pomoći kroz veliki broj mjera koje financiramo iz općinskog proračuna. Izuzetno mi je drago što imamo dobru suradnju s općinama i gradovima u našoj županiji, ali i široj okolici, kao i na dobroj suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Ponosan sam na sve svoje kolegice i kolege. Kao što je jedan kolega načelnik rekao svojim suradnicima: “Općina i vi bez mene možete, ali ja bez vas nikad ne bih mogao” – poručio je Supan.

 

Napredak u Siraču vidljiv je i Damiru Lneničeku, nekada djetetu Sirača, danas gradonačelniku Daruvara, koji je uz čestitku stanovnicima Sirača za Dan općine istaknuo:

Potom se okupljenima obratio saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek. Bitna je podrška ostvarenju postavljenih ciljeva s nacionalne razine i uz dobru pripremu za projekte u novom europskom proračunskom razdoblju što je istaknuo Bilek:

Župan Marko Marušić i prije svečane sjednice je u jednom neformalnom razgovoru rekao kako mu je uvijek drago doći u Sirač “jer tu radi dobra ekipa”. U Općini Sirač ne propuštaju naglasiti kako je župan Marko Marušić održao obećanje te kako je županija potpuno otvorena za sve probleme i pitanja iz lokalnih samouprava što je potvrdio i na riječima u komunikaciji prema javnosti i u djelima prema lokalnim samoupravama župan Marko Marušić:

 

Među realiziranim projektima župan je izdvojio:

 

Potom je Dea Demeter, učenica VIII. razreda Osnovne škole Sirač prisutnima pročitala sastavak kojeg je u školi napisala na temu “Moj Sirač” i zaradila veliki pljesak okupljenih.

Na kraju svečane sjednice zaslužnim mještanima podijeljena su javna priznanja:

PLAKETA OPĆINE SIRAČ:

  • Zdravko Kufner, za najviše zasluge i osobita djela domoljublja u obrani samostalnosti i neovisnosti Općine Sirač i Republike Hrvatske, za poseban doprinos u očuvanju spomena na Domovinski rat i obranu Sirača, te dugogodišnju uspješnu suradnju sa udrugama na području Općine Sirač
  • Darko Rendić, za najviše zasluge i osobita djela domoljublja u obrani samostalnosti i neovisnosti Općine Sirač i Republike Hrvatske, za poseban doprinos u očuvanju spomena na Domovinski rat i obranu Sirača, te dugogodišnju uspješnu suradnju sa udrugama na području Općine Sirač
  • Velimir Špaček, dobrovoljni darivatelj krvi sa 75 davanja dragocjene tekućine koja spašava živote

POJEDINAČNA PRIZNANJA:

  • Tea Vitina, za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području sporta
  • Zlatko Zvježina, za predan i ustrajan dugogodišnji rad u klubu NK „Kamen“ Sirač, te doprinos kvaliteti života u zajednici (Zlatko Zvježina nije mogao doći pa je priznanje u njegovo ime preuzeo predsjednik kluba Matej Varat)
  • Tomislav Petrušić,  za osobita djela humanosti, plemenitosti i požrtvovnosti te poseban doprinos u edukaciji za korištenje AVD uređaja na području Općine Sirač

U sklopu proslave Dana Općine Sirač, u programskoj završnici održana je 7. gastro manifestacija nacionalnih manjina u organizaciji Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač. U velikom društvu i u velikom stilu, u subotu, 27. svibnja 2023. godine poslijepodne, ispred Hrvatskog doma u Siraču kuhalo se, peklo, pržilo, pjevalo, plesalo i naravno uživalo u vrhunskim okusima nacionalnih kuhinja…

Detaljni članak o održanoj gastro manifestaciji i Danima njemačke i austrijske kulture pogledajte OVDJE.

Tekst: Radio Daruvar, MojPortal.hr
Zvučni zapisi: Radio Daruvar