Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u radnom posjetu Općini Sirač. Boraveći radno u Općini djetinjstva župan je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Sirača, na prijemu izaslanstva iz Mađarske u Općinskoj vijećnici i odao je počast poginulim braniteljima u Parku branitelja u Siraču. Prije svečanosti u Hrvatskom domu, župan Damir Bajs sa suradnicima obišao je Osnovnu školu u Siraču, županijsku ustanovu Suvenir Arbor i liječničku ambulantu i ordinaciju dentalne medicine u Siraču.

Kako je istaknuto prilikom obilaska škole Bjelovarsko-bilogorska županija ulaže velika sredstva u obnovu obrazovnih ustanova kojima je županija osnivač. Europskim sredstvima obnavljaju se 44 školska objekta u vrijednosti od gotovo 140 milijuna kuna. Među prvim školama koje su prošle postupak energetske obnove je škola u Siraču. Vrijednost cjelokupnog projekta iznosila je gotovo 1,7 milijuna kuna, a projektom je realizirana zamjena vanjske stolarije, postavljanje nove toplinske fasadne izolacije čime su računi za energente gotovo prepolovljeni, potvrdila je ravnateljica škole u Siraču Marija Pavičić:

Uz energetsku obnovu, škola u Siraču dobila je novi namještaj vrijedan 175 tisuća kuna. Novo lice škole u Siraču razlog je za zadovoljstvo učenika i zaposlenika na čelu s ravnateljicom škole, Marijom Pavičić:

 

Potreba za promjenom namještaja bila je više nego nužna jer je prije ovoga sada zadnji put namještaj u školi u Siraču promijenjen prije 46 godina.

Tijekom radnog posjeta Siraču župan Damir Bajs obišao je županijsku ustanovu za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Suvenir Arbor. U velikom investicijskom ciklusu izgradnje i opremanja novih proizvodnih pogona ustanova je podrškom osnivača jednostavno prodisala.

Uvid u aktualnu fazu trogodišnjeg investicijskog ciklusa s naglaskom na izgradnju nove proizvodne hale, pruža ravnatelj Ustanove Suvenir Arbor Alen Baščevan:

 

Financijska težina trogodišnjeg investicijskog zamaha izražena u novcima je:

 

Po završetku proizvodne hale, što je planirano da se u tom prostoru proizvodi?

 

Proširenjem proizvodnje otvara li se prostor novim zapošljavanjima?

 

Među zaposlenim radnicima koji su primljeni prije nekoliko mjeseci u Ustanovu je i Dijana Zakora:

 

Kakva su Dijanina radna iskustva u Suveniru u ovih nekoliko mjeseci?

 

U oprezno najavljenom novom ciklusu zapošljavanja, za kojim profilom radnika će se još ukazati potreba u Suveniru, što kaže ravnatelj Alen Baščevan?

 

Ukratko i o financijama, od kuda novac za investicijski ciklus izgradnje u Suveniru?

 

Osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija bila je i jeste i financijski i logistički i motivacijski oslonac ustanovi u kojoj rade 63 radnika od kojih je 38 osoba s invaliditetom. Kada je trebalo županija je stala uz svoju ustanovu. Kako u ime osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije podsjeća župan Damir Bajs, sirački Suvenir s osnivačkim pravima jedinica lokalne u ovom slučaju regionalne samouprave, jedna je od tri takve ustanove u Hrvatskoj:

 

Horizont je novi, proizvodnja namještaja je uhodana, a kroz investicijski ciklus mogućnost proizvodnje namještaja primjenom novih tehnologija značajno je povećana, istaknuo je župan Damir Bajs:

 

Razgovorom sa zaposlenima u proizvodnim pogonima Suvenira, zaposlenici su potvrdili da se poslovno profesionalno i životno vrlo kvalitetno ostvaruju upravo ovdje:

 

Župan Damir Bajs obišao je i ordinacije obiteljske i dentalne medicine u Siraču za koje je županija kao osnivač odvojila i izdvaja sredstva u preuređenje i u opremu. U punoj ordinaciji župan je iznenadio doktoricu Ljiljanu Žunić koja prenosi iskustva rada u preuređenom prostoru:

 

Što se tiče opreme koja se planira za ovu ordinaciju, što je po tom pitanju riješeno, saznat ćemo iz razgovora župana Damira Bajsa s doktoricom Ljiljanom Žunić:

 

S obzirom na broj pacijenata u čekaonici nismo propustili pitati doktoricu za razloge posjeta ordinacije u ovim danima, krajem svibnja?

Tekst i zvučni zapisi: Radio Daruvar
Fotografije: BBŽ, Radio Daruvar, Antonio Demeter