Dani Općine Sirač 2016. počeli su priredbom učenika u holu škole, a nastavili se uz gastro ponudu nacionalnih manjina, vatrogasnu vježbu te svečanu sjednicu Općinskog Vijeća i svečanu koncelebriranu misu u župnoj crkvi.

Prije same svečane sjednice Općinskog vijeća povodom obilježavanja Dana općine Sirač, odala se počast braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u Parku branitelja.

Tadašnji ratni zapovjednik obrane za naše područje, Ivan Romozi tom se prilikom prisjetio teških ratnih ranih devedesetih godina:

Na svečanu sjednicu pozvano je 14 saborskih zastupnika no niti jedan se nije odazvao pozivu načelnika Branimira Milera. No, izostanak im je u potpunosti opravdan jer se baš istog dana, 30. svibnja u isto vrijeme održavala Svečana sjednica povodom dana Hrvatskog sabora što načelnik nije znao.

Dodijeljena su javna priznanja. Povelju Općine Sirač „Počasni građanin Općine Sirač” u 2016. godini dobio je general Mladen Markač za značajan doprinos Domovinskom ratu. General Mladen Markač rođen je 1955. godine u Đurđevcu gdje je završio osnovnu školu, srednju školu završio je u Zagrebu, gdje je i diplomirao na Kineziološkom fakultetu. 1990. godine sudjelovao je u osnivanju policijske postrojbe za posebne namjene koja je poslije prerasla u Antiterorističku jedinicu Lučko. Njenim zapovjednikom imenovan je 1991. godine. 1994. imenovan je za pomoćnika ministra unutarnjih poslova, čime je postao zapovjednik Specijalne policije MUP-a RH. Bio je predstavnik MUP-a za suradnju s Glavnim stožerom Hrvatske vojske. Sudjeluje u akciji Medački džep. Sa svojom postrojbom vodi akciju “Bljesak”,  koja je bila akcija oslobođenja siračkog kraja i cijele zapadne Slavonije od velikosrpskog agresora. Čin generala dobio je uoči akcije Oluje. 1996. postao je saborski zastupnik te istodobno obnaša dužnost pomoćnika ministra policije za specijalnu policiju. U ožujku 2004. Haaški sud podigao je optužnicu protiv njega zbog sumnje da su postrojbe pod njegovim zapovjedništvom počinile ratne zločine tijekom „Oluje“. Stavio se na raspolaganje sudu te je prebačen u haaški pritvor. U prvostupanjskom postupku Haaški sud ga je 15. travnja 2011. proglasio krivim i osudio na 18 godina zatvora. Žalbeno vijeće 16. studenoga 2012. zajedno s generalom Antom Gotovinom, oslobodilo ga je svih optužbi i pustilo na slobodu. Ta vijest dočekana je u Siraču, kao i cijeloj  Hrvatskoj s oduševljenjem. Nedugo nakon izlaska na slobodu izjavio je kako se neće politički angažirati. Najavio je da će početi raditi na knjigama u kojima, zajedno sa suradnicima, želi objasniti pozadinu akcija u Domovinskom ratu, a planira se baviti i humanitarnim radom. General Mladen Markač poslao je poruku i zahvalio se svima:

Cijeli govor generala Mladena Markača poslušajte ovdje:

Plakete povodom Dana općine (grb općine Sirač veličine 8×12 cm) dobili su:

– Dobrovoljno vatrogasno društvo Sirač – stožerno društvo na djelovanju Vatrogasne zajednice Općine Sirač i i nositelj vatrozaštite za cijelo područje Općine. U 124 godine postojanja, društvo je promicalo vatrogastvo kao humanu djelatnost u očuvanju i zaštiti ljudskih života i imovine

– Tomislav Petrušić – Javno priznanje Općine Sirač. Pokretač, inicijator i izvršitelj, osoba koja se nesebično daje i svojim zalaganjem može biti primjer kako funkcionira volonterski rad za boljitak cijele zajednice. S grupom mladih Baptističke crkve Sirač organizira, učestvuje i pomaže u događanjima u Općini Sirač.

– Maja Polenus – za izuzetne rezultate postignute u karateu u  juniorskom, kadetskom, mlađem seniorskom natjecanju s reprezentacijom na državnoj, europskoj i svjetskoj razini.

– Emil Turi – za 11 godina uspješnog vodstva KUD-a Kamen Sirač. S Emilovim koreografijama KUD je obišao cijelu Hrvatsku, gostovao u zemljama Europe, nastupao u Kanadi i tako na najbolji način predstavio pjesme, kola i običaje našeg mjesta i domovine.

– Snježana Supan – dugogodišnji aktivni član KUD-a Kamen Sirač, koja je svojim radom doprinijela očuvanju i podizanju ugleda KUD-a. Radi s djecom u školi i članica je Župnog Caritasa.

– Antonio Fogl – jedan od glavnih i najboljih igrača Nogometnog kluba Kamen Sirač, svojim zalaganjem i dugogodišnjim igranjem u klubu, pokazao je poštovanje prema svima u klubu, kao i samome klubu.

– Antonio Demeterza stručno obavljanje poslova u Nogometnom klubu Kamen Sirač, koji je utrošio vrijeme i pokrio sve nevidljive poslove i obveze kluba.

Zahvale (grb općine Sirač veličine 5×5 cm) dodijeljene su dobrovoljnim davateljima krvi za najmanje 75 davanja, a dobili su ih redom za najviše davanja: Ivan Mlatković, Zdravko Plažanin, Damir Filipin, Darko Maljevac, Miroslav Bartonj, Božidar Kelečić, Franjo Petrović, Karlo Maretić i pok. Franjo Mikeš posmrtno.

Nakon dodjele javnih priznanja i zahvala, prisutnima se obratio načelnik Miler, a krenulo se od gospodarstva, ili od onoga što je od njega ostalo:

Iako su problemi veliki i egzistencijalne prirode, ovom prilikom načelnik se zahvalio svima, svojim djelatnicima, a posebno onima koji su pomogli našoj maloj općini, od zastupnika u Saboru do župana:

Prije domjenka članovi KUD-a ‘Kamen’ Sirač izveli su kratak program, a nakon domjenka gostima su zasvirali sirački tamburaši.

Dan prije ove svečane sjednice, u sklopu Dana općine ispred vatrogasnog doma u Siraču održana je pokazna vatrogasna vježba. Vježbu su izveli članovi DVD-a Sirač, a pokazali su simulaciju prometne nesreće s dva automobila. Gašenje planulog automobila i rezanje lima automobila kako bi se moglo pristupiti unesrećenima.

Po prvi puta ove godine u sklopu Dana općine održana je Gastro manifestacija nacionalnih manjina koju možete pogledati na novom članku OVDJE.

Dobro je poznato da Dani općine Sirač uključuju i obilježavanje Dana škole i Dana Župe Pohoda Blažene Djevice Marije. Ove godine to znači 774 godine Sirača odnosno 124 godine škole, pošte i vatrogastva. Povodom Dana župe služena je svečana koncelebrirana sveta misa u siračkoj  župnoj crkvi na kojoj su nazočila školska djeca sa svojim učiteljima te načelnik, predstavnici i zaposlenici Općine Sirač.

A Dan škole obilježen je priredbom učenika u holu Osnovne škole Sirač i dodjelom zahvalnica učenicima i njihovim mentorima za ostvarena postignuća na natjecanjima u školskoj godini 2015/2016. Održana su i sportska natjecanja učenika na školskom igralištu.

Fotografije i video: Antonio Demeter
Zvučni zapis: Radio Daruvar