Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač osnovana je 2015. godine i po četvrti puta za redom organizirala je Gastro manifestaciju koja se održava u sklopu Dana općine, škole i župe i kao takva je sama po sebi posebna. Danas Udruga ima preko 200 članova iz Sirača i okolnih mjesta, a djeluje preko pjevačkog zbora i glazbe. Općina Sirač prepoznala je ozbiljnost Udruge kroz njeno djelovanje u organizaciji Gastra. Što se tiče organizacije manifestacije, riječ je dopredsjednika Udruge, Josipa Hampa:

 

Nakon što su tih dvoje troje podmetnuli leđa i stavili se na raspolaganje prisutnima u svakom trenutku, što je plan za iduću godinu?

 

A gosti nakon završetka programa idu svatko svome domu i svome gradu i mjestu, jer izgradnja hostela, odnosno turističko-smještajnih kapaciteta u Siraču tek je u planu, kaže Josip Hamp:

 

Za petu obljetnicu Udruge u Siraču, program iduće godine planirano je da bude maksimalan za mini jubilej, a do tada prema riječima predsjednika Josipa Krajcera:

Prijateljstva se grade u zajedništvu i dobroj atmosferi, a pokazao je to i ovogodišnji Gastro, manjinska manifestacija koju su uz domaćine i organizatore, Udrugu Nijemaca i Austrijanaca, sudjelovanjem obogatili Česi, Mađari, Talijani, Romi, Ukrajinci, Rusi, Nijemci, Austrijanci i Hrvati.

Domaćini su za sve sudionike organizirali i specijalitete u kuhinji na otvorenom za koju su bili zaduženi Ines Žuger i Marijan Supan. Priređen je svijet u malom u bogatstvu okusa, a što su domaćini i organizatori ponudili gostima otkriva članica Udruge Ana Stipetić:

 

Češka beseda Doljani na svom štandu ponudila je bramborake, furijante i ostalo, a predstavila se i ponuda Češke besede Ljudevit Selo.

Društvo Mađara Pakrac predstavlja mađarske običaje i tradiciju, naročito na području kulinarstva, a Društvo Mađara Lipik također njeguje mađarske običaje, jezik i tradiciju raznim manifestacijama, tečajem mađarskog jezika i prigodnim druženjima. Zajednica Mađara Daruvar okuplja Mađare s daruvarskog i šireg područja, a u svom radu naglasak stavlja na očuvanje kulture, jezika i pisma. Mađari su nam pripremili fiš, gulaš, čobanac na mađarski, mađarski grah i palačinke.

Kulturno prosvjetno društvo Ukrajinaca “Karpati” iz Lipovljana ima cilj očuvanja ukrajinske kulture koju prikazuje kako u Lipovljanima, tako i diljem Hrvatske i Europe. Često nastupaju i izvan Hrvatske, naročito u mjestima gdje žive iseljeni Ukrajinci te na taj način međusobno prikazuju ukrajinsku kulturu s ciljem usavršavanja i novih saznanja bitnih za opstojnost ukrajinske manjine. Ponuđeni su gastro specijaliteti posne i slasne sarme te ostale slatke i slane poslastice.

I ove godine stigli su gosti iz Zajednice Talijana Lipika koji njeguju talijanski jezik, kulturu i običaje kroz rad pjevačkog zbora, dječje dramske skupine, izrade tradicionalnih talijanskih papuča i boćarske skupine. Gastro ponuda sastojala se od tradicionalnih jela Talijana na području Lipika: palenta, konjska salama, puževi, pizzete, razni sirevi, mozzarela s rajčicom i bosiljkom.

Predsjednik Udruge Nijemaca i Austrijanaca iz Sirač, Josip Krajcer obznanjuje dogovoreno pravilo u organizaciji manifestacije, a to je da svake godine uz stare znance na Gastro dođe i netko novi, a ovaj puta je to Udruga ruske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj “Kalinka” iz Čakovca. Udrugu je predstavila predsjednica Tatjana Mikolaj:

 

…i predstavila gastro ponudu Ruske nacionalne kuhinje koju su pripremili za manifestaciju:

 

…a poruka na ruskom jeziku koju je predsjednica Udruge uputila putem Radio Daruvara za sve posjetitelje i goste:

Među gostima u Siraču bili su i predstavnici Udruge Nijemaca Tri ruže iz Vukovara, koje predstavlja prikazom povijesti imena udruge, Dubravka Kalanj:

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” je krovna romska organizacija aktivna posljednjih deset godina na teritoriju Republike Hrvatske. Imali smo priliku posjetiti štand Saveza Roma u RH “KALI SARA” sa svojim izdavaštvom, gdje između ostalog možemo vidjeti i dio izdavaštva zastupnika Veljka Kajtazija. Također, uz njega su prisutni i njegovi suradnici zajedno s predsjednicom Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, Suzanom Krčmar. Na Gastro manifestaciji sudjelovali su sa svojom gastro ponudom prijatelji iz udruge Roma grada Bjelovara s nezaobilaznim sarmama i ostalim delicijama.

Saborski zastupnik za nacionalne manjine, Veljko Kajtazi, zajedno sa zastupnikom Goranom Beusom Richemberghom vjerno prati sve aktivnosti Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač, a uz njih su među uzvanicima i prijateljima uz načelnika Branimira Milera bili: dojučerašnji europarlamentarac Jozo Radoš, saborski zastupnik Vladimir Bilek, izaslanik župana BBŽ Dalibor Jurlina, dopredsjednik Koordinacije manjinskih vijeća i predstavnika BBŽ Damir Malina te mnogobrojni prijatelji i gosti koji su domaćinima od srca za manifestaciju dali dosada najveću ocjenu, pet s velikim plusom.

U večernjem dijelu programa nastupili su:

  • Zbor Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač, pod vodstvom Zorana Polenusa
  • Leo Zec, učenik Osnovne škole Sirač, pod mentorstvom učiteljice njemačkog jezika Slavice Šimić
  • Zbor i glazba Češke besede Doljani
  • Zbor “Drei Rosen aus Vukovar” Udruge Nijemaca i Austrijanaca Vukovar
  • Pjevački zbor “Hungarike” Zajednice Mađara Daruvar, pod vodstvom profesorice Nade Ocvirk i profesora harmonike Ivanom Golubom
  • Limena glazba Češke besede Ljudevit Selo
  • Pjevačka skupina KPD Ukrajinaca “Karpati” iz Lipovljana s voditeljicom Marijom Polak te mladi plesači s plesom “Kozačok” pod vodstvom koreografa Mirka Fedaka
  • Bend iz Bjelovara Zajednice Roma u RH “Kali Sara”
  • Zbor i tamburaški sastav Udruge ruske nacionalne manjine “Kalinka” iz Čakovca sa spletom pjesama
  • Vokalna skupina KUD-a Kamen Sirač, pod vodstvom folklorne sekcije Emilom Turijem

Dodjelu zahvalnica na kraju programa podijelio je predstavnik Bjelovarsko-bilogorske županije Dalibor Jurlina.

Zajedničko druženje u obnovljenom Hrvatskom domu uz večeru organizirano je za 250 osoba. U kuhinji su dvije velemajstorice kuharice pripremile večeru za sve sudionike i goste programa. Nada Hamp i Dragica Čalapa za večeru su pripremile krumpire, pečenu vratinu, zelenu kupus salatu i za desert “šnenokle”.

 

Zvučni zapisi uz tekst: Radio Daruvar
Fotografije: Antonio Demeter i ostali