U Velikom Grđevcu je u okviru 37. Lovrakovih dana kulture, održana Središnja manifestacija na kojoj su dodijeljene nagrade učenicima i mentorima za najbolje literarne, novinarske i likovne ostvaraje na temu „Prijateljstvo“. Manifestacija je održana u četvrtak, 23. svibnja 2024. godine. Na središnjoj manifestaciji u ime organizatora nazočne je pozdravila Marina Balen, ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka iz Velikog Grđevca, predsjednik Organizacijskog odbora Lovrakovih dana kulture gosp. Drago Trošćan, načelnik Općine Veliki Grđevac gosp. Tomislav Pavlečić, u ime Bjelovarsko – bilogorske županije pročelnica gđa. Andrea Prugovečki Klepac, te gosp. Milan Pezelj, izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

U kulturnom programu nastupio je zbor škole domaćina pod vodstvom profesora Tomislava Halauša, te učenici Gabriela Ditrih i Filip Kovač. Učenici dramske skupine pod vodstvom učiteljice Ane Nakani izveli su dramsko-scensku igru „Svatovi“ iz filma Vlak u snijegu. Na kraju programa prigodnu skladbu izvela je vokalna skupina učiteljica „Iskre“. Prije svečane dodjele nagrada održana je govorna radionica za nagrađene učenike pod vodstvom novinara HRT-a Tomislava Barana. Svečani program vodili su učiteljica razredne nastave Lovorka Pralas i Tomislav Šikić, novinar HRT-a.

Nagrađeni učenici i njihovi mentori uz stručno vodstvo interpretatora baštine Kulturnog centra „Mato Lovrak“ obišli su „vlak“ i „mlin“ u Lovrakovom centru. Uživali su u prirodnim ljepotama i simbolima Lovrakovog stvaralaštva.

Tema ovogodišnjeg natječaja bila je „Prijateljstvo“, a članice povjerenstava odabrale su najbolje ostvaraje koji su prigodno nagrađeni i objavljeni u zborniku „Darovi djetinjstva“. Učenici su nam putem svojih pisanih ostvaraja pojasnili što za njih znači riječ prijateljstvo te nam ukazali na koje sve načine možemo pružiti ruku prijateljstva jedni drugima.

Među nagrađenim učenicima u kategoriji likovnih radova našla se i učenica 6. razreda osnovne škole Sirač Ema Jerman. Njezin je likovni rad izabran kao najbolji od ukupno 239 likovnih radova pristiglih na ovogodišnji natječaj te je odabran da bude na naslovnici zbornika „Darovi djetinjstva“ u kojem su objavljeni svi radovi pristigli na ovogodišnji natječaj. Učenicu je na natječaj prijavila njezina razrednica Danijela Štefan. Ovo je lijepo priznanje za Emu i za Osnovnu školu Sirač!