Osnovna škola Sirač ima najljepši vrt u Hrvatskoj! Tako je odlučilo povjerenstvo Hrvatske radiotelevizije koje je uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavnicima Osnovne škole Sirač i Općine Sirač dodijelilo zlatnu povelju za najljepši vrt u Hrvatskoj za 2021. godinu.

– Već godinama uređujemo naš vrt. To nije samo park ili samo cvjetnjak. U našem školskom vrtu nalazi se i ljekovito bilje, više od stotinu vrsta cvijeća i drveća, tamo su učionice na otvorenom. Krenuli smo s uređenjem okoliša škole, međutim iz godine u godinu ta se priča širila. Godine 2005. smo se prvi puta prijavili na natječaj.

Zvao se „Slušaj kako zemlja diše“ i bio je namijenjen školama koje su bile zahvaćene ratnim djelovanjem. Dobili smo nagradu i nastavili se dalje truditi i ulagati vrijeme u uređenje naše škole. Potom nas je zahvatila poplava, no nismo odustajali. Naposljetku nas je malo unazadila i energetska obnova škole, no unatoč grubim radovima oko škole nismo posustali od uređenja okoliša, prisjeća se prijašnjih godina ravnateljica Osnovne škole Marija Pavičić koja kaže kako siračku školu mnogi znaju pod imenom „Siračka ljepotica“.

– Škola se nalazi na specifičnom mjestu, velika je i smještena je u zelenoj oazi pa nije čudno što su je Sirčani prozvali Siračkom ljepoticom. Valja naglasiti da na uređenju te naše ljepotice sudjeluju apsolutno svi – Općina, mještani, roditelji, učitelji, djeca… Nema tko nije pomogao da za naše učenike napravimo toliko lijepih stvari. Posadili smo voćke pa tako u našem voćnjaku imamo višnje, jabuke, dunje, breskve. Počeli smo proširivati sorte misleći na eko dio priče budući da smo eko škola. Budući da se dugo nismo prijavljivali na natječaje, ponovno smo to učinili 2018. godine te opet 2019. godine kada smo od Fonda za zaštitu okoliša osvojili nagradu u iznosu od pet tisuća kuna za uređenje okoliša. Onda nas je pandemija malo zakočila, međutim mi smo i za to vrijeme bili vrijedni i radili na uređenju naše škole, odnosno njenog okoliša, priča nam ravnateljica i dodaje kako trenutno imaju tri učionice na otvorenom koje su iznimno bitne za učenike.

– Članovi povjerenstva koji su bili kod nas prepoznali su naš trud i naš rad i tu zajedničku sinergiju. Ne mogu u toj priči istaknuti jednog čovjeka, to nije moguće. Inače, povjerenstvo je kod nas bilo u travnju, boravili su pola dana u našem vrtu, sve su pomno promotrili, pitali što ih je zanimalo, gledali i razgovarali s učenicima u eko grupama, priča ravnateljica koja podsjeća kako se zelenom oazom pored škole koriste svi mještani.

– Upravo u tome i jest ljepota. Ne držimo svoja postignuća samo za sebe, već su ona na dohvat ruke svakom čovjeku u Siraču. Puno je klupa, hlada, drveća i cvijeća. Imamo čak i dvije kućica za knjige. Doista jedan vrlo specifičan vrt, zaključuje ponosna ravnateljica “Siračke ljepotice”.

Izvor: mojportal.hr, fotografije: Osnovna škola Sirač

Prilog o školi i snimka s dodjele nagrada: