Ove godine Hrvatska radiotelevizija obilježava 25. obljetnicu provedbe ekološko-obrazovnog projekta ‘Najljepši školski vrtovi’ u kojem sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, djeca iz dječjih vrtića te polaznici iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projektom se nastoji naučiti djecu kako voljeti prirodu, prepoznati vrijednost i ljepotu podneblja u kojem žive te ih potaknuti na aktivno sudjelovanje u oblikovanju i uređenju svojih školskih vrtova. A sam projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornog i domaćeg bilja te povratak tradicijskim vrtovima u svim dijelovima Hrvatske.

Osnovna škola Sirač osvojila je 2. mjesto i novčanu nagradu u iznosu od pet tisuća kuna u kategoriji zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Priznanje smo preuzeli na svečanosti proglašenja pobjednika koja je održana 29. studenog 2019.  u studiju HRT-a u Zagrebu.

U natječaju koji javna radio televizija provodi već četvrt stoljeća, siračka škola svojevremeno je ponijela i pobjedničku titulu, kako je izjavila ravnateljica Marija Pavičić:

Proći ćemo riječima jednim od najljepših u Hrvatskoj, školskim vrtom Osnovne škole u Siraču:

Zahvaljujemo svima koji su svojim nesebičnim učešćem u uređenju okoliša škole doprinijeli osvajanju ovog priznanja na koje smo veoma ponosni i koje će nam služiti kao poticaj u realiziranju budućih projekata uređenja unutrašnjeg i vanjskog prostora škole.

Izvor: HRT, Osnovna škola Sirač
Zvučni zapisi: Radio Daruvar