U Onovnoj školi Sirač održana je početna konferencija za Projekt energetske obnove škole. Konferencija na kojoj su sudjelovali učitelji, zaposlenici škole, zaposlenici Dječjeg vrtića, mještani Sirača, načelnik općine, predstavnik Regionalne razvojne agencije i župan sa suradnicima u radnom je dijelu imala dijalošku formu. Sudionici Konferencije pažljivo su slušali prezentirane informacije i uz odobravanje gotovo u jedan glas u čuđenju prokomentirali tvrdnju kako je projekt obnove škole u Siraču jedan od najvećih ovogodišnjih projekata u školstvu, ne samo na području ove županije nego cijele Hrvatske. Kako je rekao župan Damir Bajs težište u mandatu je na podizanju standarda u školstvu na području županije:

Naime, Osnovnoj školi Sirač temeljem natječaja odobreno je 1.655.344,57 kuna, a sredstva stižu iz tri izvora:
a) Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će 939.239,36 kuna
b) Europski fond za regionalni razvoj projekt će sufinancirati sa 469.619,98 kuna
c) dok će Bjelovarsko-bilogorska županija pokriti 246.485,53 kuna

Projekt obnove podrazumijeva ulaganja u zamjenu vanjske stolarije te postavljanje nove toplinske fasadne izolacije čime će se ostvariti značajne energetske uštede. Prema projektu na godišnjoj razini škola bi mogla uštedjeti, bilo na grijanju ili pak za ljetnih mjeseci na hlađenju, do čak 45%. Velike su to uštede ako se zna da za zimskih mjeseci račun za grijanje Osnovne škole Sirač premašuje i 30 tisuća kuna. Riječ je o drugom velikom projektu obnove županijskih škola i za sada najvrjednijem. Projekt energetske obnove škole u Siraču odobren je ove godine.

Bez potpore župana i Županije ne bi bilo moguće realizirati ovaj projekt, stoga hvala županu i Županiji. Ovim projektom se planira ulaganje u zamjenu vanjskih otvora stolarije i postavljanje nove toplinske fasadne izolacije čime bi se ostvarilo poboljšanje energetske učinkovitosti predmetnog objekta. Razdoblje provedbe projekta je od potpisivanja ugovora do završetka obavljanja predmetnih aktivnosti, što znači najkasnije 24 mjeseci, a ugovor je potpisan 15.7.2016. godine. Javni natječaj je proveden, još traje postupak javne nabave. Dobili smo osam ponuditelja i nadamo se da će se u vrlo kratkom vremenu i ovo završiti, rekla je ravnateljica Osnovne škole Sirač, ujedno i voditeljica projekta, Marija Pavičić.

Župan je istaknuo i pohvalio ravnateljicu škole Mariju Pavičić koja sa zaposlenicima, učenicima, vrtićancima i mještanima dijeli zadovoljstvo nakon odobrenja projekta:

Bjelovarsko-bilogorska županija prije nekoliko godina obnovila je krovište na školi u Siraču, dok je lani Županija izdvojila 100.000 kuna za rekonstrukciju centralnog grijanja. Isto tako, gospodin Milan Bandić je u ime grada Zagreba donirao ove godine 82.000 kuna za Dječji vrtić Sirač za izgradnju nadstrešnice. Sve to zajedno doprinosi podizanju standarda u Osnovnoj školi Sirač koju pohađa 131 učenik u Matičnoj školi i dvije Područne škole. Treća velika svtvar za našu školu je ovaj projekt kako potvrđuje ravnateljica Marija Pavičić:

Otkada Općina postoji, od 1993. godine, stalno smo se susretali s raznim problemima sa školom, od krovišta, grijanja, prozora, pa smo išli parcijalno dio po dio. Sada smo riješili i certifikat i projekt zahvaljujući županu i njegovim suradnicima, izjavio je načelnik Općine Sirač Branimir Miler:

Kad govorimo o županiji, reći ću da smo u ovom mandatu stavili naglasak na školstvo. Krenuli smo u niz aktivnosti da se digne standard u školstvu, a jedna od aktivnosti bilo je ulaganje u naše objekte, posebice ulaganje u velike matične škole, a zatim i u područne škole. Prije tri godine nismo mogli ništa napraviti jer nismo imali certifikate za toplinsku energiju, koji su nužni da bismo se mogli bilo gdje prijaviti. Prve godine smo rješavali certifikate za škole i objekte. Ovoga trenutka sve velike škole su to riješile, rekao je župan Bajs:

Kad govorimo o ovom projektu moram naglasiti da je ravnateljstvo bilo vrlo bilo aktivno u svemu tome, napravljeni su zahtjevi na natječaj, a Regionalna razvojna agencija napravila je prijavu na natječaj o trošku Županije. Moram naglasiti da je projekt obnove Osnovne škole Sirač najvrjedniji projekt u 2016. godini kada je riječ o energetskoj učinkovitosti. Dobili smo za ovaj projekt ono što se prilično teško dobije, a to je promjena stolarije i promjena vanjske fasade, zaključio je Bajs. Ukratko i o rokovima za realizaciju a nakon što su Ugovori potpisani:

Izvor: Bjelovarsko-bilogorska županija, zvučni zapisi: Radio Daruvar