Na 9. gastro manifestaciji nacionalnih manjina u organizaciji Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač okupilo se čak devet skupina predstavnika nacionalnih manjina povodom Dana njemačke i austrijske kulture koje su predstavile svoju gastro i kulturnu baštinu, a manifestacija je kao i uvijek održana u sklopu proslave Dana Općine Sirač, danje subote u svibnju.

– Lijepo vrijeme nas je poslužilo tako da smo manifestaciju priveli kraju oko kasni 12 sati. U Siraču su se okupili Makedonci, Nijemci iz Vukovara, dvije grupe Čeha iz Šibovca i Doljana, Mađari iz Daruvara i Pakraca, Talijani iz Lipika, Ukrajinci iz Lipovljana i, naravno, Nijemci i Austrijanci kao domaćini. Također su s nama bili i sirački i pakrački motoristi – kaže nam Josip Krajcer, predsjednik Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač.

To je revija specijaliteta manjinskih kuhinja, prezentacija običaja, ručnih radova, posuda, knjiga, recepata, nošnji, pjesme, plesa i drugih vještina. Jedan od onih programa koji crpi snagu iz osmjeha. Organizatori Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač vrijedne i srdačne žene i ponosni muškarci. Zajedno funkcioniraju kao dobro uvježban orkestar i nije čudo što su privukli u Sirač u subotu, ministra Ministarstva rada, mirovinskog sustava i obitelji Marina Piletića, saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Tibora Vargu, člana uprave Janafa Vladislava Veselicu, Mladog Jastreba Branka Borkovića, dožupanicu Mariju Jungić, načelnika Sirača Igora Supana, predstavnike Saveza Roma u Hrvatskoj Kali Sara na čelu s predsjednicom Suzanom Krčmar, Zlatka Kufnera iz Kufner grupe, Talijane iz Lipika, Mađare iz Daruvara i Pakraca, Čehe iz Doljana i Šibovca, Makedonce iz Osijeka, Ukrajince iz Lipovljana, Nijemce iz Vukovara, Osijeka, naravno iz Sirača i motoriste iz Sirača i Pakraca. Kuhalo se po starinski u glinenim ćupovima i po tradicijskim receptima.

Učenici trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole Sirač pod vodstvom učiteljice Manuele Varat Mik recitirali su i pjevali na njemačkom jeziku a nagrađivane juniorke Da-Me, Daruvarske mažoretkinje nastupile su s posebnom koreografijom s kojom su se predstavile i na državnom natjecanju. Na sceni su se s pripremljenim točkama predstavili Makedonci, Ukrajinci, zbor udruge Nijemaca i Austrijanaca Vukovar i domaćini, Zbor udruge Nijemaca i Austrijanaca iz Sirača a točku iznenađenja s nekoliko karate poteza demonstrirao je svjetski prvak u karateu Vladislav Veselica koji je kao i Veljko Kajtazi nositelj crnog pojasa peti dan.

– Jako smo sretni što su se svi oni odazvali i uveličali našu manifestaciju. Bez svih njih i njihove podrške, kao i podrške Općine Sirač i njezinog načelnika Igora Supana, naše funkcioniranje bi bilo znatno teže i ovom prilikom im se svima zahvaljujem – kaže nam Krajcer naglašavajući kako mu je posebna čast što je prvi put došao i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Tibor Varga.

– Gospodin Varga nam je također jako puno pomogao i sada kada je vidio što smo mi sve napravili s nacionalnim manjinama i u kakvom skladu živimo, bio je jako ponosan na naše zajedništvo – kaže Krajcer.

U Siraču su održali i radni sastanak te s visokim uzvanicima obišli gradilište Spomen kuće Nijemaca i Austrijanaca koja se tamo gradi.

– Materijal za staviti kuću pod krov nam je upravo stigao tako da ćemo i taj dio završiti do kraja devetog mjeseca. Kufner grupa nas prati u svemu kao i Općina Sirač, a sljedeće godine ova naša manifestacija održat će se po 10. put, a radit ćemo je u dvorištu naše Spomen kuće pa će biti još svečanije. Pozvat ćemo sve s kojima smo posljednjih devet godina surađivali i napraviti veliku proslavu rekao je Krajcer.

Fotografije: Antonio Demeter, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač