U petak, 3. studenoga 2023. Udruga je obilježila Dan Republike Austrije. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su učenici Osnovne škole Sirač i bračni par Golub.

Manifestaciju su svojim dolaskom uveličali: veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj dr. Josef Markus Wuketich, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Nandor Čapo, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije i predstavnica češke nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić, načelnik Općine Sirač Igor Supan, predstavnik Kufner Grupe Zlatko Kufner i ostalih donatori koji pomažu u izgradnji Spomen kuće Nijemaca i Austrijanaca u Siraču. Manifestaciji su također prisustvovali i predstavnici češke, mađarske, talijanske, romske i ukrajinske nacionalne manjine. Nakon kulturno-umjetničkog programa i prigodnih govora, poslužena je svečana večera!

U katoličkim dijelovima Njemačke Martinje je poseban doživljaj za djecu i najmlađe. Život i legende koje se povezuju uz toga vojnika, biskupa i svetca poznaju vrtićka i osnovnoškolska djeca, a mnogi se u odrasloj dobi prisjećaju s radošću sudjelovanja u slavljima Martinja. Unatoč duhu sekularizma, u Njemačkoj još nisu iščezli običaji, pjesme i procesije u čast sv. Martina, a sve prolazi u znaku isticanja snage dijeljenja i ljubavi prema bližnjemu, jedne od najznačajnijih vrijednosti koje se mogu iščitati iz života sv. Martina iz Toursa.

Tradicija Martinja očuvana do danas počinje već na uočnicu blagdana 10. studenoga svečanim paljenjem vatre i svijeća. Prije se to zbivalo u crkvi, a danas je ta tradicija prenesena na ulice njemačkih gradova. Kao što svijeće osvjetljuju crkvu, tako bi ljudi trebali osvjetljavati tamu u svojoj sredini. Potpaljivanje vatre uz Martinje simbolizira istjerivanje mraka kršćanskom ljubavlju. Danas je ta tradicija prilagođena te se umjesto otvorenih plamena – što zbog sigurnosti samih sudionika, što zbog zaštite od požara – vatra “čuva” u lampionima. U vrtićima ili na nastavi djeca izrađuju šarene lampione, a oni unose svjetlost u studeni mrak i skreću pozornost da se na zaboravi na potrebite.

U duhu Martinstaga i mi smo u Udruzi dan uoči Martinja izrađivali lanterne te pjevali prigodne pjesme. Iako nam je kiša pokvarila povorku, radost djece je bila ogromna. Radionica je ujedno bila i zahvala dječici na nastupu povodom Dana Republike Austrije.