Dani Općine Sirač započeli su smijehom, veseljem i čarolijom bajke koju je izvelo Bjelovarsko kazalište s predstavom “Šuma Striborova”. Bio je to dar Općine Sirač svim mališanima, ali i njihovim roditeljima koji su mogli uživati u jednoj od najomiljenijih bezvremenskih priča Ivane Brlić Mažuranić koje su obilježile djetinjstvo mnogih generacija. Osim što je ova predstava pružila zabavu i užitak, također nosi i dodatnu simboliku jer se ove godine obilježava 150. godišnjica rođenja Ivane Brlić Mažuranić, jedne od najvažnijih književnica hrvatske dječje književnosti. Njezine bajke i priče već desetljećima oduševljavaju čitatelje, a “Šuma Striborova” je svakako jedna od najpoznatijih.

U sklopu proslave uslijedila je pokazna vježba Vatrogasne zajednice Općine Sirač i JVP Grada Daruvara.

Povodom Dana župe služena je svečana koncelebrirana misa svećenika pakračkog dekanata koju je predvodio mons. Antun Prpić. A povodom Dana škole održane su sportske igre učenika OŠ Sirač prije kojih je priređena i svečana priredba u holu škole.

Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je 28. svibnja 2024. u dvorani Hrvatskog doma ispunjenoj s brojnim uzvanicima, a sve je počelo u Parku branitelja gdje se odala počast svima palim hrvatskim vojnicima iz Sirača.

Među gostima su bili župan Marko Marušić sa zamjenicama Marijom Jungić i Tanjom Novotni Golubić, gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček, izaslanici gradova i općina u okruženju, načelnik i zamjenik Policijske postaje Daruvar, predstavnici vjerskih zajednica, gospodarstvenici, predstavnici trgovačkih društava i ustanova, institucija, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici udruga civilnih društava, vijećnici, predstavnici Mjesnih odbora te ostali prijatelji i suradnici.

Svečanu sjednicu vijeća otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Branimir Miler uz dobrodošlicu prisutnima i iskrenu zahvalu na dolasku gostima u povodu 31. rođendana Općine Sirač koja je konstituirana 15. travnja 1993.

Podsjetio je na povijest lokalne samouprave koju je i on i stvarao i vodio. Iako je mnogo stvari urađeno u mikro i makro zajednici, ekspanzija infrastrukturnog razvoja mogla je dobiti i veći zamah. Međutim, Branimir Miler istaknuo je kako je nezadovoljan sam s onim što je dosad urađeno. Ne samo u Siraču, nego generalno.

– Žao mi je što nema saborskih zastupnika, možda su znali da ću ih kritizirati jer njih ima 14 na našem terenu, ali danas nema ni jednoga. Oni su ti koji nama trebaju pomoći. Kad to kažem, vi načelnici ćete se sigurno sa mnom složiti. Mi danas imamo manje nego što smo imali prije 20-30 godina – počeo je Miler pa nastavio:

Pljesak podrške za razotkrivanje problema i apel za rješenje bio je uvod za načelnika Sirača. Igor Supan čestitao je Dan općine svim stanovnicima Sirača uz želju da se otvori put napretka u perspektivi. U osvrtu i na vrijeme prošlo ukazujući na sve što danas čini Općinu Sirač, načelnik Igor Supan rekao je…

Sirač je danas:

Općina iz Proračuna sufinancira programe svih generacija, podrška je od vrtića do umirovljeničkih dana, kreće IV. faza projekta Zaželi, isplaćuju se Božićnice umirovljenicima, podupire rad udruga, značajna sredstva općina izdvaja za djecu, učenike, studente i mlade obitelji, pomaže u stambenom zbrinjavanju, podupire poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike…

U zaključku načelnik je parafrazirao bivšeg američkog predsjednika Theodorea Roosevelta:

U ime prisutnih predstavnika gradova i općina na svečanoj sjednici u Siraču Dan općine Sirčankama i Sirčanima čestitao je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček:

Prisutne je pozdravio uz čestitku stanovnicima za 31. rođendan općine deklarirani prijatelj Sirača župan Marko Marušić:

Bjelovarsko-bilogorska županija podrška je lokalnim samoupravama a župan Marko Marušić podsjetio je na provedene te najavio nove projekte na području Sirača, od adaptacije Doma zdravlja do rekonstrukcije ceste od Sirača do Badljevine…

A tada su na scenu stupili Tisa Zorić, učenica 4. razreda i Leo Munić, učenik 6. razreda Osnovne škole Sirač koji su napisali dvije prigodne pjesmice za prijavu na natječaj za opremanje knjižnice svoje škole.

Potom je krenula dodjela priznanja Općine Sirač zaslužnima za njezin razvoj. Dobila su ih Silvio Geler za uspješne i zapažene rezultate u sportu, Jasmin Subašić za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području sporta. Kolektivno priznanje Općine Sirač dobilo je Športsko ribolovno društvo Pastrva Sirač za predan i ustrajan rad u društvenim i sportskim aktivnostima te promicanje turizma na području općine Sirač.

Plaketu Općine Sirač dobili su Darko Rendić, Zdravko Mlinarić, Luka Karlović i Stjepan Balder koji su 75 puta darovali krv.

Za doprinos u kulturno-umjetničkom životu Općine Sirač i autorizaciju pjesama o Siraču plaketa Općine Sirač dobio je  Zdravko Viljevac, a Toni Juraić za aktivno djelovanje u društvenom i kulturnom životu Općine Sirač te za sudjelovanje u organizaciji Dana šljiva i rakija u Siraču.

Plaketu Općine Svirač dobila je i Ustanova Suvenir Arbor za 50. obljetnicu rada i djelovanja te doprinos razvoju gospodarstva i inovativnog poduzetništva, a primio ju je ravnatelj Zoran Polenus koji se potom i obratio okupljenima.

– Hvala Županiji i Općini što prati ovu našu priču. Jako dobro znate kroz koje turbulencije smo prolazili. Sirač je danas sa Suvenirom jedna sasvim druga, konkretna i ozbiljna priča. Hvala puno svima! – poručio je Zoran Polenus.

A u sklopu proslave Dana općine Sirač, kao i prijašnjih godina, zadnje subote u svibnju u poslijepodnevnim satima održala se već tradicionalna Gastro manifestacija – prezentacija i degustacija jela i slastica nacionalnih manjina ispred Hrvatskog doma u Siraču, odnosno Dani njemačke i austrijske kulture u organizaciji Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač.

Detaljni članak o održanoj gastro manifestaciji i Danima njemačke i austrijske kulture pogledajte OVDJE.

Tekst: Radio Daruvar, MojPortal.hr
Zvučni zapisi: Radio Daruvar
Fotografije: Antonio Demeter