Dani Općine Sirač obilježeni su mnogobrojnim događanjima, počevši prvenstvenom nogometnom utakmicom između NK Kamen Sirača i NK Bilogorca iz Velikog Trojstva. U četvrtak, 23. svibnja 2019. godine u Hrvatskom domu u Siraču priređena je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sirač. Prije početka sjednice domaćini su se u pratnji gostiju u velikoj koloni uputili prema Parku branitelja gdje su izaslanstva predvođena načelnicom mađarske općine Somogyvár i načelnikom općine Sirač položila vijence, zapalila svijeće i odala počast poginulim braniteljima.

Preuređena velika dvorana Hrvatskog doma u Siraču bila je gotovo premala primiti uzvanike, goste i prijatelje Općine Sirač koji su svojim dolaskom uveličali svečanost. Svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Siraču uz domaćine nazočili su uzvanici i gosti, devetočlano izaslanstvo iz Mađarske, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru, župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs sa suradnicima, predsjednica Gradskog vijeća Daruvara, načelnici Đulovca, Dežanovca i Končanice, predstavnici Hrvatskih voda, čelnici javnih poduzeća, ustanova, udruga i društava, predstavnici vjerskih zajednica, te brojni drugi prijatelji i gosti.

Svečana sjednica u Hrvatskom domu započela je intoniranjem državnih himni Mađarske i Republike Hrvatske i odavanjem počasti svim poginulim braniteljima. Voditeljica programa bila je Lidija Premec, a goste i uzvanike je u međuvremenu na harmonici zabavljao mladi sirčan Filip Balder svojim glazbenim talentom.

Radni dio svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Sirač dobrodošlicom prisutnima otvorio je predsjednik Vijeća Stjepan Juraić:

 

Prisutnima se obratio načelnik Branimir Miler podsjetivši na vrijeme prvog spomena Općine u pisanoj riječi, i vrijeme kada je mjesto s pripadajućim naseljima konstituirano kao jedinica lokalne samouprave:

 

Obilježeno je 127 godina Osnovne škole, vatrogastva i pošte te 134 godine željeznice što je ukupno 777 godina postojanja mjesta Sirač, a 26 godina od konstituiranja Općine Sirač. Načelnik Općine Branimir Miler prisutne je upoznao s prošlogodišnjim investicijskim ciklusom na području Sirača:

 

Načelnik je naglasio da su u prošloj godini provedeni vodovod i plinovod za Baricu u vrijednosti od milijun i 800 tisuća kuna. Izgradnju vodovoda za Baricu, Hrvatske vode podržale su s 80 posto financijske potpore a 20 posto sredstava do zaokruženje financijske konstrukcije pokrila je Općine iz svog Proračuna. Plinovod je u 100 postotnom iznosu financirala Općina iz svojih sredstava:

 

Ovom prilikom načelnik je uputio molbu županu da u Plan za sljedeću godinu uvrsti most na potoku Željnjak koji se nalazi na vrlo frekventnom mjestu u Siraču i povezuje nekoliko ulica. Branimir Miler prisutne je upoznao o završetku projekta za pročistač otpadnih voda koji su s 80 posto financirale Hrvatske vode, a ishođenje lokacijske dozvole očekuje se do kraja godine. U planu je s Hrvatskim vodama također, zajedno financirati i priključiti 10 tisuća metara kanalizacije. U proteklom razdoblju urađene su podrumske prostorije u zgradi Općine, ponovo je aktiviran Streljački klub “Pobjeda” Sirač, na zgradi Nogometnog kluba “Kamen” postavljena je fasada, kupljen je dio zemljišta u Poduzetničkoj zoni Lanara, izmijenjana je javna rasvjeta u Cvjetnoj i Frankopanskoj, a preko programa Zaželi zaposleno je 25 žena koje su na usluzi za 125 korisnika programa od 600 umirovljenika koliko ih ima na području Općine Sirač. Sve su to samo neke od provedenih aktivnosti u proteklom razdoblju. U planu je:

 

U planu je obnova Područnih škola u Kipu i Šibovcu, a zahvaljujući županiji obnovljena je Osnovna škola i ambulanta u Općini. U planu je rekonstrukcija krova na zgradi općine, asfaltiranje staze u Parku branitelja i parkirališta iza zgrade općine te izgradnja objekta za kulturnu baštinu, promociju domaćih proizvoda i turističke namjene koji se radi u partnerstvu s Mađarskom. Projektnih ideja u planu za realizaciju ima još. Svoj govor na svečanoj sjednici načelnik Sirača Branimir Miler završio je pozivom županu, saborskim zastupnicima, zaposlenicima u Ministarstvima za podršku radu lokalnih samouprava:

 

 

A cijeli govor načelnika Branimira Milera povodom Dana Općine Sirač možete poslušati ovdje:

Prisutnima su se s čestitkama za Dan općine stanovnicima Sirača i podrškom aktivnostima koje se na području općine poduzimaju obratili u ime Općina Boro Bašljan, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek i župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Siraču dodijeljena su javna priznanja – Plakete Općine Sirač:

  • Denis Orčik – Ostao vjeran matičnom klubu cijeli sportski vijek.
  • Mirko Vončina – Bivši igrač, domar, sada potpredsjednik kluba.
  • Suzana Hunjak – Višegodišnjim radom doprinijela razvoju kulture i umjetnosti kao inicijator i autor.
  • Monika Križ – Članica Kulturno-umjetničkog društva Kamen Sirač od osnovne škole. Konstanta, uvijek prisutna, temelj KUD-a.
  • Ljubica Matijašević – Članica Kulturno-umjetničkog društva Kamen Sirač od osnovne škole. Konstanta, uvijek prisutna, temelj KUD-a.
  • Ivan Koler – Prošao put od običnog vatrogasca do vatrogasnog časnika, svojim radom doprinosi razvoju Vatrogasne zajednice Općine Sirač.
  • Stjepan Hajda – Dobrovoljni darivatelj krvi sa 75 davanja dragocjene tekućine koja spašava živote.
  • Goran Penezić – Dobrovoljni darivatelj krvi sa 75 davanja dragocjene tekućine koja spašava živote.
  • PJEVAČKI ZBOR UDRUGE NIJEMACA I AUSTRIJANACA SIRAČA EDELWEISS – Pjevački zbor Udruge Edelweiss obogatio je kulturnu i društvenu ponudu Sirača.

Načelnik Branimir Miler organizirao je prijem izaslanstva iz Mađarske u Općinskoj vijećnici prije početka svečane sjednice te je goste upoznao s programom aktivnosti s naglaskom na sporazum koji je u dva primjerka potpisan i na hrvatskom jeziku:

Načelnica mađarske općine Somogyvár izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim pozitivnim iskustvima sa županijom Bjelovarsko-bilogorskom u nadi da će partneri vizualno sličnih općina tijekom razvijanja prijateljskih veza ostvariti zadane ciljeve. Potpisan je Ugovor za projekt koji se priprema s partnerima iz Mađarske. Prisutnima se obratio tajnik Parlamenta Republike Mađarske Móring József Attila:

A prema protokolu povodom proslave Dana Općine Sirač održano je još nekoliko zanimljivih događanja. U nedjelju, 26. svibnja 2019. godine održana je pokazna vatrogasna vježba Vatrogasne zajednice Općine Sirač. Članovi DVD-a Sirač su ispred Vatrogasnog doma Sirač demonstrirali vježbu gašenja zapaljenog vozila te rezanja lima i spašavanja unesrećenih.

Nedavno je ponovo aktivirano Streljačko društvo “Pobjeda” Sirač koje je okupilo stare i nove članove, ljubitelje ovog sporta.  U preuređenoj siračkoj streljani, a povodom Dana otvorenih vrata, svi posjetitelji su se mogli iskušati gađanjem iz serijske zračne puške.

Tekst i zvučni zapisi: Radio Daruvar
Fotografije: Antonio Demeter, BBŽ