Dan Općine Sirač obilježila je svečana sjednica općinskog vijeća koju su uveličali brojni gosti. Programske cjeline kojima se naglasila važnost ovog dana organizirane su u Parku branitelja odavanjem počasti braniteljima i stradalima u Domovinskom ratu te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u Parku branitelja.

Povodom Dana Župe Pohoda Blažene Djevice Marije koji se obilježava također 31. svibnja, u siračkoj župnoj crkvi služena je svečana sveta misa na kojoj su bili nazočni svi predstavnici općine te učenici i učitelji Osnovne škole Sirač.

Glavna svečanost povodom proslave Dana općine održana je u Hrvatskom domu kao i svečani domjenak. Bila je to i prilika da se istakne koji su projekti provedeni na području općine Sirač u posljednje četiri godine. Načelnik Branimir Miler na svečanoj sjednici upoznao je sve prisutne goste o provedenim projektima i realiziranim investicijama. Asfaltirane su mnoge ceste u vrijednosti 4 milijuna kuna, napravljen je potporni zid za 200.000 kuna, sekundarna kanalizacija, plinovod, uređeno parkiralište od groblja i groblje, vodovod, uloženo je u javnu rasvjetu te su napravljeni građevinski radove na zgradi općine. Postoji još niz naših akcija, ali zahvaljujući županu Damiru Bajsu i Županiji, zajedno smo krenuli u projekt obnove Osnovne škole Sirač. Općina je pomogla s certifikatom, a za ostalo se pobrinula Županija i država. Također, spomenut ćemo ambulantu koju smo obnovili zajedno sa Županijom, gdje je Županija uložila nešto više novca od Općine. Spomenut ćemo da smo donijeli prostorni i strateški plan za našu poduzetničku zonu koja nam je iznimno bitna.

Okupljeni predstavnici javnog, političkog, kulturnog, poduzetničkog i sportskog života općine i cijele županije kako ove tako i susjednih i općina i gradova i županija, pokazali su da načelnik općine osim na pokazanu podršku birača može računati i na podršku struktura. Branimir Miler:

Nakon konstituiranja Vijeća općine Sirač idućeg tjedna u planu za realizaciju je:

 

Čuli smo kako je Sirač nekada imao 700 ljudi zaposlenih a zanimalo nas je koliko je danas zaposlenih u Siraču?

A broj stanovnika na području općine prema popisu iz 2011. godine  je 2 218 stanovnika uz napomenu da su iseljavanja iz Sirača kao usotalom i iz Hrvatske sastavnica svakodnevnice. Načelnik općine Branimir Miler podsjeća na ne tako davnu prošlost općine ponovno stavljajući naglasak na broj zaposlenih tada i sada:

Zanimali smo se je li ova općina u pravoj eri kreditnih zaduženja lokalnih samouprava i sama kreditno zadužena?

 

Koliki je izvorni Proračun općine Sirač?

Ekipa koja vodi Sirač usuglašena je i ima strateški plan razvoja općine. Predsjednik Vijeća u starom sazivu i najiskusniji u novom Vijeću koje će se konstituirati 8.lipnja a na čijem bi čelu trebao biti  Stjepan Juraić otkriva osnovni  princip rada po kojem se rukovodi nakon što izbori prođu a preuzme se dužnost:

Tako u Siraču u praksi stvarno i jeste:

Zanimalo nas je što će činiti okosnicu rada i Vijeća i Općine Sirač u razdoblju pred nama?

 

Među poslodavcima u Siraču je i županija Bjelovarsko-bilogorska a na što je obraćajući se prisutnima na obilježavanju Dana općine podsjetio župan Damir Bajs:

Ova županija kako naglašava župan Damir Bajs:

 

Suvenir radi što više kako bismo mogli zaposliti još više ljudi. Županija od ustanove s novim rukovodstvom očekuje jednu modernu i komercijalno prodornu poziciju u drvnoj industriji:

Kada govorimo o projektima u Siraču, najveći projekt u Hrvatskoj u školstvu događa se upravo ovdje, u Osnovnoj školi Sirač:

Damir Bajs se dotaknuo i drugih projekata koje županija i općina zajednički realiziraju u Siraču. Osim školstva ulaže se i u zdravstvo:

 

Za kraj, župan Damir Bajs dotakao se teme o željezničkoj pruzi, u koju su uložena sredstva, a nije u funkciji. Županija je tražila od HŽ-a da se riješi to pitanje i da ovdje krenu vlakovi.

Fotografije: BBŽ, Antonio Demeter
Zvučni zapisi: Radio Daruvar