Dan Općine Sirač obilježen je u Hrvatskom domu u Siraču, u srijedu, 30. svibnja, svečanom sjednicom Općinskog vijeća te odavanjem počasti braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u Parku branitelja. Bila je to prilika da se istaknu najvažniji projekti realizirani u općini u proteklom periodu te dodijele javna priznanja Općine Sirač.

„Danas, kad se sjetimo svega onoga što je bilo prije 25 godina, od konstituiranja, ipak smo napravili dosta toga. Obnovili smo u proteklom vremenu 6 ulica, vodovod i plinovod provukli, kanalizaciju 10 kilometara, vanjsku rasvjetu, internet, između ostaloga. Dosta smo toga radili i planiramo raditi. Došlo je vrijeme da se renovira ovaj dom u kojem se nalazimo. Vrijednost projekta je 930.000 kuna. Zatim, u Kipu moramo renovirati dom. Imamo i drugi dio, to je naše bivše kino. Zatim, pripremiti izletište u Maloj Barici i riješiti nogostup u Kipu. Tu su i energetske obnove škola u Kipu i Šibovcu. Tamo je još potrebno riješiti dječja igrališta. Krenuli smo u izgradnju parkirališta na groblju u dužini 380 metara. Jedan dio smo napravili. Krenuli smo u izgradnju vodovoda Sirač-Barica. Prošle godine smo zajedno sa Županijom ušli u projekt obnove ambulante u Siraču“, rekao je načelnik Općine Sirač Branimir Miler.

Dan općine Sirač svim mještanima čestitala je zamjenica župana Bojana Hribljan koja je u svom govoru istaknula: „Vezano za projekte koje je Županija radila s vašom Općinom, tu je obnova škole, a kandidirali smo i dvije područne škole, Šibovac i Kip. Novac koji smo izdvojili za to, za te projekte, iznosi milijun kuna. Županija i Općina dobro surađuju. Također, u Siraču je i ambulanta obnovljena, jedna od 39 ambulanti primarne zdravstvene zaštite koje su obnovljene u našoj županiji. Isto tako, imate županijsku ustanovu Suvenir Arbor, za koju se izdvaja 1.6 milijuna kuna svake godine. Pohvalila bih i načelnika koji je vrlo aktivan i vrijedno radi“, rekla je zamjenica župana Bojana Hribljan.

 

Na sjednici su dodijeljena javna priznanja Općine Sirač:

  • Josip Kreuzer – dugogodišnji član Matice umirovljenika koji svojim nesebičnim radom doprinosi radu Matice i unapređenju života umirovljenika. Vatrogasac i prvi predsjednik Vatrogasne zajednice Sirač.
  • Igor Križ – dugogodišnji član Kulturno-umjetničkog društva Kamen Sirač, tamburaš, tajnik i predsjednik društva dva mandata, u kontinuitetu „živi“ KUD Kamen Sirač.
  • Sonja Lazić – teta Sonja, 30 godina rada sa djecom. Kaže pisac Exeperija „Svi ljudi najprije su bili djeca, ali se malo njih toga sjeća.“ U našoj Sonji čučat će dijete do kraja života, a ne samo radnog vijeka.
  • Vladislav Moulis – umirovljenik zaljubljen u nogomet. Dugogodišnji član Nogometnog kluba Kamen Sirač, na svakoj utakmici na Lanari, uvijek spreman za pomoć.
  • Marija Pavičić – sinonim za Osnovnu školu Sirač – učiteljica, ravnateljica, pjesnik. Svojim radom postigla je da Osnovna škola Sirač postane prepoznatljiva u stvaranju uspješnih mladih generacija.
  • Marina Petrnel – tajnica Osnovne škole Sirač i školska knjižničarka – predanim radom doprinosi napretku i razvoju, gradi viziju moderne i uspješne škole.
  • Suzana Rendić – konstanta Kulturno-umjetničkog društva Kamen Sirač, 5. listopada 2002. godine izabrana za  predsjednicu KUD-a na obnoviteljskoj skupštini, uvijek prisutna, mislima uvijek ispred vremena, a sve za dobrobit KUD-a.
  • Vlado Varat – predsjednik Zavičajne udruge Sirač – Zagreb od  osnivanja 12. prosinca 2011. godine. Promiče povijest, kulturu i običaje mjesta Sirač. Iznimna zasluga i pomoć za provođenje projekata u Općini Sirač.

 

U sklopu Dana Općine Sirač održan je treći, već pomalo i tradicionalni Gastro susret nacionalnih manjina koja su predstavila svoju gastro ponudu tradicionalnih jela i slastica uz prigodni program predstavnika nacionalnih manjina.

U Osnovnoj školi Sirač povodom Dana škole održane su sportske igre učenika i dobrotvorna akcija “Zajedno do vrha”, a u poslijepodnevnim satima svečana priredba učenika.

Dani Općine Sirač obilježeni su i Danom Župe Pohoda Blažene Djevice Marije svečanom koncelebriranom misom u petak u župnoj crkvi.

Fotografije i tekst: Antonio Demeter, BBŽ, Radio Daruvar