U sklopu proslave Dana općine, župe i škole u Siraču predsjednik Mesić posjetio je našu općinu 29. svibnja 2006. Nakon susreta sa članovima vijeća i poglavarstva Općine Sirač u zgradi Općine Sirač, posjetio je Osnovnu školu razgledavajući skulpture kiparske kolonije, galerije slika i ručnih radova učenika uz kulturno-umjetnički program. Položio je vijenac na spomenik palim braniteljima Sirača (u Parku branitelja), te obišao tvornicu stiropora “Kumal”.

Sirčani su ga izvijestili o velikom gospodarskom rastu u našoj općini i vrlo malenom broju nezaposlenih. Načelnik Branimir Miler napomenuo je da je u samo deset godina u Siraču otvoreno pet novih tvornica domaćim i austrijskim ulaganjima, a općina je po dobiti u usporedbi s brojem stanovnika na listi Hrvatske gospodarske komore prije dvije godine bila 13. u državi. Načelnik je istaknuo kako se velik dio proračunskog novca ulaže u gradnju infrastrukture, vodovoda i plinovoda. Istaknuo je kako država mora što prije riješiti slučaj tvornice “Suvenir”, jedne od četiriju u Hrvatskoj koja zapošljava invalide, i koja ne radi već oko godinu dana.

Istaknuto je kako u Siraču tvornica “Kamen”, najveći proizvođač vapna u Hrvatskoj, povećava izvoz, a izgradila je i tvornicu stiropora “Kumal” te, po riječima predsjednika Uprave Zlatka Kufnera, u iduće dvije godine kani otvoriti još dvije tvornice vrijedne 12 milijuna eura.

“Kad se ljudi dobro organiziraju i shvate s kakvim potencijalom raspolažu, taj prostor prepoznaju i drugi. U njega će doći i kapital. Otvorit će se nova radna mjesta. Upravo u tom smislu Sirač je poruka. Sirač je potencijal sam po sebi, ali i poruka da se uz dobru organizaciju uz tim koji zna što hoće može doći do uspjeha. Stoga tvrdim da u Hrvatskoj nema siromašnih općina. Imamo ili dobro organizirane ili manje dobro organizirane. Tamo gdje su dobro organizirane, imamo i dobre rezultate”, rekao je pred županijskim i općinskim vijećnicima, te gostima Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske. Sirač je, dodao je, primjer kako se prepoznavanjem i iskorištavanjem prirodnih bogatstava stvara bolji život. Rekao je da se u Hrvatskoj mora više proizvoditi, te gospodarski rast postići primjenom suvremene tehnologije i znanja.

Predsjednik je tom prigodom govorio i o poteškoćama koje Sirač ima s tvrtkom “Suvenir”, te istaknuo da bi Sabor trebao što prije donijeti zakon koji bi šumske površine u vlasništvu Hrvatskih šuma prenio u vlasništvo općina i gradova jer oni najbolje znaju na koji način ih mogu iskoristiti.

Predsjednik Mesić posebno se osvrnuo na pretvorbu i privatizaciju, istaknuvši da je Hrvatska bila industrijska zemlja s jakim i u svijetu poznatim tvrtkama. “Taj pogrešni model privatizacije doveo je do toga da danas tih tvrtki nema. Tamo gdje su tvornice preuzeli vlasnici i menadžeri koji su znali što hoće, koji su oplemenjivali kapital i otvarali nova radna mjesta, tamo je pretvorba uspjela. Tamo gdje se radilo suprotno, doživjeli smo neuspjeh. Na žalost, stvari ne možemo vratiti natrag. To je nemoguće, ali Hrvatsku moramo dignuti na višu industrijsku razinu koja traži i više obrazovanja, razvoj znanosti, a nakon toga doći će i kapital”, rekao je Mesić.

Za vrijeme boravka u Siraču predsjednik Mesić primio je povelju i postao počasni građanin općine Sirač.

Predsjednik je potom posjetio tvornicu “Kumal” otvorenu prije dvije godine te Osnovnu školu, a u Parku branitelja je položio vijenac ispred spomenika poginulim braniteljima.

Na taj je način Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić posjetio našu općinu nakon što je 23. studenoga 2005. primio naše izaslanstvo koje mu je uputilo poziv da nas posjeti na Dan općine 31. svibnja 2006.