Dan Općine Sirač obilježen je svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Hrvatskom domu. Svečanosti su obično prilika da se napravi presjek svega što je urađeno i onoga što tek treba uraditi. Kroz realizaciju prošlogodišnjih aktivnosti u jednom kratkom sažetku proveo nas je načelnik Branimir Miler:

A među realiziranim projektima je i višegodišnji posao geodetske izmjere završen u mjesecu studenom 2013. Programi za realizaciju u ovoj godini su već kandidirani prema ministarstvima:

Sirač je općina sa stoljetnom poviješću koja je infrastrukturno prilično dobro riješena, općina ima i gospodarski potencijal, ali dubina krize nije zaobišla Sirač, primjetio je predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Juraić, koji ovom prilikom podsjeća na sve važne obljetnice na području Sirača, programski objedinjene kroz cijeli ovaj vikend:

 

Čestitke stanovnicima Sirača u povodu Dana općine uputio je župan Damir Bajs:

 

Ali prije nego je došao u Hrvatski dom gdje je priređen program obilježavanja Dana Općine Sirač, župan Bajs je posjetio Ustanovu Suvenir Arbor:

 

Mještanima Sirača obratili su se i Zlatko Kufner, predsjednik Županijske komore HGK Bjelovar te Dalibor Rohlik, gradonačelnik Daruvara:

Dalibor Rohlik

 

A među planovima je kako kaže načelnik Sirača Branimir Miler:

 

Pred velikim brojem gostiju i prijatelja na svečanoj sjednici u Siraču podijeljena su javna priznanja i zahvalnice. Plakete Općine Sirač dobili su Matica umirovljenika Općine Sirač, KUD Kamen Sirač, poduzeće Građapromet d.o.o. i Damir Žitković posthumno.

Za uspješan i aktivan rad plaketu je dobila Matica umirovljenika Sirač koja danas ima 350 članova s područja cijele naše općine. Aktivan je pjevački zbor s tamburašima koji broji 30-ak članova. Sudjeluju na susretima i smotrama pjevačkih zborova. Pikado sekcija ima 20-ak članova koji se takmiče sa susjednim maticama umirovljenika. U njihovim prostorijama uvijek je veselo, čuje se pjesma i smijeh. U Siraču nema događanja u koje se aktivno ne uključe, a zadatke odrade iznad svih očekivanja i ugodno iznenade. Plaketu je preuzeo Mirko Marin, koji je predsjednik udruge od 5. travnja 2009. godine do danas.

Plaketu je dobilo i Kulturno-umjetničko društvo Kamen Sirač za sve rezultate koje su postigli u Hrvatskoj i izvan granica Lijepe Naše. Rad društva temelji se na očuvanju izvornih običaja, pjesama i plesova siračkog kraja te folklora drugih krajeva RH. Intenzivno se radi s djecom i mladima na što su članovi KUD-a vrlo ponosni. Danas KUD broji 78 članova. Nastupaju po cijeloj Domovini te na međunarodnim festivalima. Sirač, županiju i Hrvatsku predstavljali su na festivalima u Italiji, Austriji, Češkoj, Grčkoj, Slovačkoj, Makedoniji, Poljskoj, Mađarskoj i Njemačkoj te u glavnom gradu Kanade Ottawi. Bez našeg KUD-a ne može se zamisliti niti jedno događanje u Siraču, po njima smo zaista prepoznatljivi. Plaketu je preuzeo predsjednik KUD-a Kristijan Matijašević.

Za gospodarski rast i razvoj tvrtke plaketu je dobilo poduzeće Građapromet d.o.o. koje je obiteljska tvrtka, osnovana 1992. godine, u teška ratna vremena, otkada sve do danas pozitivno posluje te povećava broj radnika iz godine u godinu. Radi na uvođenju nove tehnologije i modernizaciju proizvodnog procesa i sve to vlastitim stečenim iskustvima i sredstvima. Tvrtka obitelji Kadežabek nekoliko godina je upisana u Zlatnu knjigu najuspješnijih hrvatskih poduzetnika. Djelatnosti su rezanje, piljenje i obrada sirove drvene mase, finalna obrada piljene građe, izrada drvenih elemenata za završne radove u graditeljstvu, izrada eko kućica, vrtnih paviljona, sjenica, kućica za djecu… Plaketu je preuzeo vlasnik i direktor poduzeća Dragutin Kadežabek.

Plaketu je dobio i posthumno Damir Žitković za sav doprinos Siraču. Damir je rođen 1969. godine u Siraču, gdje provodi i veći dio svoje mladosti. 05.08.1991. godine, među prvima dragovoljno pristupa interventnom vodu naoružanih Odreda narodne zaštite u obrani suvereniteta RH, a 29.10.1991. prelazi u pričuvni sastav policije u Daruvaru. Prilikom jednog neprijateljskog napada teško je ranjen, a nakon dugog oporavka ostaje 100% invalid vezan uz invalidska kolica, a samim tim i jedan od najtežih ratnih vojnih invalida na području naše županije. Svoj doprinos dao je i u ustrojstvu Općine Sirač, gdje je bio član općinskog vijeća. Aktivno je sudjelovao u radu udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Jedan je od osnivača HVIDR-e na našem području, a bio je i član predsjedništva. Bio je aktivan u sportskim natjecanjima. Sudjelovao je u sportskim županijskim i državnim natjecanjima HVIDR-e, gdje je postizao i zapažene rezultate. Uz sve aktivnosti i svoj invaliditet, sa suprugom i bratom bavio se i poduzetništvom. Uvijek je s optimizmom gledao na budućnost, veselio se svim događanjima u Siraču, a posebno emotivno je bilo kada god bi zasvirala pjesma “Rane devedesete”, koju je posebno volio. Damiru jedno veliko hvala za sve žrtve koje je podnio za Hrvatsku i Sirač.

Osim plaketa, dodijeljene su i dvije zahvalnice.

Ivan Žuger, rođen 1953. godine, osnovnu školu završio u Siraču, a prije završetka gimnazije u Daruvaru, zajedno s roditeljima odselio je u Kanadu. O njegovom društvenom radu u Kanadi mogle bi se napisati knjige. Proveo je neprospavane noći u razmišljanju kako ujediniti hrvasku dijasporu, posebno nakon priznavanja Hrvatske i kako pomoći Hrvatskoj. Svoju povezanost s rodnim krajem prenio je i na kćerku Miranu, akademsku slikaicu, koja je 18.11.2007. imala samostalnu izložbu u Zagrebu i Siraču. 2013. godine Ivan Žugr u suradnji s Veleposlanstvom Hrvatske u Kanadi, poziva KUD Kamen Sirač da predstavlja Hrvatsku na 39. Hrvatsko-kanadskom folklornom festivalu koji se održavao u Ottawi u Kanadi. Poziv je prihvaćen. Boravak naših kudovaca u Ottawi bio je za pamćenje, zahvaljujući Ivanu. Još jednom hvala Ivanu za promociju siračkog kraja u dalekoj Kanadi.

Marijan Supan, rođen 1980. u Virovitici, odrastao i osnovnu školu završio u Siraču, a srednju ugostiteljsku školu u Daruvaru. Nakon srednjoškolskog obrazovanja radio je u ugostiteljstvu i u Ustanovi za rehabilitaciju “Suvenir”. 2000. godine upisuje se na Učilište vatrogastva i civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu nakon čega je radio u nekoliko grana gospodarstva, od pekarske industrijem građevine, šumarstva, grafičkog dizajna… 2006. godine zapošljava se u struci u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Daruvara, a 2008. godine prelazi s radnog mjesta vatrogasca na mjesto vatrogasac vozač koje i trenutno obavlja. Vatrogastvom se bavi od djetinjstva te se već sa 8 godina upisuje u DVD Sirač, u čijem radu aktivno sudjeluje na početku, kao dio vatrogasne mladeži, a kasnije, nakon završenog tečaja za zvanje vatrogasca 1997. i kao operativni vatrogasac. Od 2000. do 2012. godine obnaša dužnost zapovjednika DVD-a Sirač, a od 2012. godine obnaša dužnost Zapovjednika vatrogasne zajednice Općine Sirač. Svake godine aktivno sudjeluje u organizaciji manifestacije Dani šljiva i rakija u Siraču, gdje se ističe organizacijskim sposobnostima. Čovjek na kojega se zaista može osloniti. Zahvala i Marijanu!

 

Za vrijeme trajanja svečane sjednice općinskog Vijeća i dodjele plaketa i zahvalnica, delegacija je odala počast braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u Parku branitelja.

Dani općine kao i svake godine popraćeni su sadržajima učenika Osnovne škole jer se 30. svibnja obilježava i Dan škole. Na školskom igralištu su održana sportska natjecanja učenika, a u holu škole u večernjim satima priređena je svečana priredba učenika povodom Dana škole.

31. svibnja je i Dan Župe Pohoda Blažene Djevice Marije pa je tog dana održana i svečana sveta misa u župnoj crkvi koju je predvodio don Ivan Matijević iz zagrebačke Župe Sveta Mati Slobode. Svečanost su uzveličali zborovi Svetog Josipa i Dominika Savija sa sestrom Mirelom Štraub iz Lipika koja je bila za orguljama!

U nedjelju, 1. lipnja 2014. održan je u dvorani Osnovne škole Sirač Memorijalni stolnoteniski turnir David Karlović Bijeli, a nakon turnira načelnik Branimir Miler poijelio je medalje najboljima.

 

7. lipnja 2014. godine na rasporedu je bio Malonogometni turnir na školskom igralištu – sportske igre u organizaciji Baptističke crkve Sirač.

 

Fotografije: Antonio Demeter; memorijalni stolnoteniski turnir: Zlatko Getliher
audio prilozi:
Radio Daruvar