U Siraču je u subotu, 27. rujna 2008. održana prva i istovremeno jedinstvena poljoprivredno-kulturno-turistička manifestacija “Dani šljiva u Siraču 2008.”, koja je pokazala da je na tragu prerastanja u veliki, sajamski tip događaja kojemu će uz širenje turističke ponude općine osnovni cilj biti promidžba uzgoja šljiva a potom i proizvoda poput rakije i likera, pekmeza, džemova i drugih prehrambenih artikala kojima je osnovni sastojak ili dodatak šljiva.

Do sada smo čuli i vidjeli o mnogobrojnim proslavama u čast piva, kestena, kolača, jegera i kobasica, rajčice i tako dalje. Naša županija nije poznata po takvim danima dok se na inicijativu KUD-a Kamen Sirač, Općina Sirač nije prihvatila organizacije i pokroviteljstva “Dani šljiva 2008. u Siraču”.

Manifestacija “Dani šljiva u Siraču” počela je u 9 sati stručnim predavanjima sa temom tehnologija podizanja nasada šljive te proizvodnja i registracija rakija. Predavanja je organizirao Odsjek HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije Ispostava Daruvar, a bila su solidno posjećena. Tema predavanja bila je odgovor na pitanja kako proizvesti i prodati kvalitetnu rakiju od šljive do boce rakije na tržištu.

U okviru te tematike odlično i iscrpno predavanje na temu “Podizanje nasada šljive” održao je Ante Marić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Sisačko-moslavačke županije. U istom stilu nastavila je dipl. ing. Vesna Jurak, predsjednica ocjenjivačke komisije za ocjenu prikupljenih alkoholnih pića i direktorica razvoja tvrtke “Badel 1862” sa temom “Pravilno vođenje procesa fermentacije i destilacije kako bi dobili kvalitetnu šljivovicu” koja se ujedno i osvrnula na kvalitetu ocjenjenih uzoraka.

Naime, na natječaj za ocjenjivanje uzoraka šljivovice i likera pristiglo je preko 50 uzoraka iz gotovo cijele sjeverne Hrvatske koje je pomno pregledala i analizirala skupina od šest stručnjakinja. Prema njihovim ocjenama veliko zlato pripalo je šljivovici roda 2005. vlasnika Mirka Vončine iz Sirača.

Drugo veliko zlato osvojila je šljivovica roda 2003. Siračanina Ivana Nerva, a treće veliko zlato pripalo je rakiji viljamovki roda 2007. Bio Nektari zadruge iz Petrinje. Ukupno je dodijeljeno šest zlatnih, dvadeset i tri srebrna trinaest brončanih nagrada i tri priznanja.

Svi uzorci žestokih pića bili su izloženi cijeli dan na štandu Općine Sirač gdje su posjetitelji, gosti i sudionici cjelodnevnog programa mogli kušati i donijeti vlastiti sud o tituliranim žesticama, a pića je u neograničenim količinama točila aktualna Miss sporta 2008., sirčanka Martina Hamp.

Mnogobrojni gosti mogli su uživati u degustacijama izloženih proizvoda domaćih proizvođača poput rakije, meda, sireva i kolača. Posebno atraktivno bilo je pečenje rakije u bakrenom kotlu i priprema pekmeza i džemova od šljiva kod siračkih umirovljenika.

A dok su se dijelila priznanja i nagrade najboljim žesticama i degustiralo proizvode od šljiva, meda i sira, kroz Radićevu ulicu išla je povorka KUD-ova iz Hrvatske i Češke predvođena konjanicima i kolima u kojima je bilo nekoliko članova domaćina, KUD-a Kamen Sirač koji su pozdravili sve drage goste okupljene u siračkom dvorištu, ispred Hrvatskog doma.

Nastupili su: HKUD “Lahor” iz Daruvara, KUD “Šokadija” iz Budrovaca, KUD “Ivanić” iz Ivanić Grada, F.A. “Dr. Franjo Tuđman” iz Grubišnog Polja i F.S. “Seniori Šumperka” iz Šumperka – Češka Republika. Folklorne skupine su izvele nekoliko kratkih koreografija.

Sve je bilo začinjeno pratnjom tamburaškog sastava “Lole” iz Rešetara pa su tako i kulturno-umjetnička društva otplesala jedno veliko šokačko kolo.

Navečer je održana smotra i nastup brojnih KUD-ova, a najsimpatičniji je bio nastup KUD-a iz Češke čiji su članovi dokazali da ljudi i u poznim godinama uz potporu kvalitetne “šljive” mogu plesati jednako kao i mladi bez takve potpore. Večernji program napunio je Hrvatski dom do zadnje stolice.

Cijela manifestacija bila je odlično posjećena, a Sirač je toga dana, kako kažu stanovnici i organizatori, “široko otvorio svoje slavonsko srce” svakom posjetitelju što se moglo osjetiti na svakom koraku.

Sasvim je sigurno kako će ova kvalitetna manifestacija, nastala u organizaciji Općine Sirač, prijeći u tradiciju te kako će dogodine ponuditi još bogatiji program.