Vrlo dugo pripremana i zahtjevna dvodnevna poljoprivredna kulturno-turistička manifestacija “Dani šljiva i rakija u Siraču”, šestu godinu zaredom održana je u siračkom “seoskom dvorištu”. Preko 500 sudionika, 50 izlagača, 72 organizatora, ponudili su kao i uvijek raznolike i brojne sadržaje osmišljene na način da svatko može pronaći nešto za sebe.

Svake godine manifestacija je sve prepoznatljivija, a Sirač je već dobio još jedan zaštitni znak – šljivu. Uz stručna predavanja, radionice, izložbe umjetnika i kipara, igre, pjesmu i ples, bogati mirisi raznih delicija od šljiva postaju još bogatiji i potpuniji, a posjetitelja i gostiju je sve više.  Ove godine Dane šljiva i rakija posjetilo je gotovo pet tisuća gostiju. Sirčanke i Sirčani dočekali su ih kao i uvijek s punim stolovima i štandovima i s iskrenim osmjehom!

Dvodnevna manifestacija počela je u petak, 30. kolovoza 2013. otvorenjem likovno-kiparske kolonije 23 slikara i tri kipara uz nastup KUD-a Kamen Sirač te dobrodošlicu domaćina, načelnika Branimira Milera. Zahtjevna izrada drvenih skulptura sudionika likovno-kiparske kolonije privukla je veliki broj posjetitelja. Svoje drvene skulpture izložio je i ovaj puta sirački umjetnik Ivan Trupković, ujedno i inicijator prve ovakve kolonije.

Posjetitelji su mogli posjetiti još dvije izložbe. Uz prodajnu izložbu likovnih radova sa Zagrebačke kolonije Zavičajne udruge Sirač-Zagreb, u prostorijama KUD-a Kamen Sirač moglo se pogledati i izložbu Wilerovih goblena u vlasništvu poznate siračke obitelji Kersting, također prodajnog karaktera. Posjetitelje je posebno impresionirao vrijedan rad, goblen “Posljednja večera koji je predstavila Mira Kersting.

Prvi dan manifestacije obilježen je i edukativnom radionicom tradicionalnog pečenja rakije, a završen nastupom mlade siračke rock grupe Dvaput tjedno i tamburaša KUD-a Kamen Sirač.

Drugog dana manifestacije od ranog jutra održana je stručna radionica pod nazivom “Pripremanje kotla za pečenje rakije i destilacija prevrelog koma od šljiva” pod vodstvom magistra znanosti, Darka Kunovca. Nakon radionice održana su i razna stručna predavanja s temama: “Toksini (otrovi) u rakiji od šljiva”, “Reguliranje plodnosti šljive i saniranje šteta od loma”. Predavači ovih dviju tema bili su mr.sc. Darko Kunovac i dipl.ing. Ljiljana Šepak.

Održano je i predavanje na temu “Mali proizvođači jakih alkoholnih pića – primjena novih trošarina”, predavača Marijana Pongraca, voditelja službe za trošarine i posebne poreze Carinskog ureda Koprivnica. Uz pomoć djelatnika Carinarnice iz Koprivnice, djelatnika općine Sirač i Poljoprivredne savjetodavne službe, magistar znanosti Darko Kunovac pripremio je teren na kojem se pekla rakija. Šljive su prošle tretman, a kako otkriva načelnik općine Branimir Miler, s obzirom na stručnost, izvanredan urod šljiva, rakija ove, 2013. godine trebala bi biti vrhunska.

Goste i posjetitelje cijeli dan i noć između ostalih zbivanja zabavljao je tamburaški sastav Fijaker Band, a od 14 sati nastupili su mažoretkinje i limena glazba.

Druženje u seoskom siračkom dvorištu trajalo je cijeli dan uz tradicionalno pečenje rakije u kotlovima, kuhanje pekmeza i džemova od šljiva, izložbu i degustaciju rakija i likera, kušanje kolača sa šljivama i šljivovim pekmezom, palačinke, buhtle, bazlamače i ostale slatke poslastice od šljiva te izložbu starih zanata i običaja.

Objavljeni su rezultati i dodijeljene diplome i priznanja proizvođačima jakih alkoholnih pića. Na natjecanje jakih alkoholnih pića ove se godine sa svojim uzorcima prijavilo dvadesetak proizvođača. Dodijeljeno je 13 priznanja, tri brončane, šest srebrnih i četiri zlatna. Veliko zlato osvojila je šljivovica – bistrica iz 1993. godine proizvođača Igora Beraneka iz Daruvara.

Od 16 sati Radićevom ulicom krenula je povorka kulturno-umjetničkih društava i udruga predvođena kočijom i konjanicima Konjičkog kluba Hrvatski sokol Vukovije koja je privukla posebnu pozornost posjetitelja. Nakon dolaska u siračko seosko dvorište i izvođenja kratkih koreografija, članovi KUD-ova natjecali su se u “šljivarskim” igrama te je u večernjim satima uslijedila bogata smotra kulturno-umjetničkim društava i udruga.

Nastupili su:

     – F.G. “BARTINA”, Szekszard – Mađarska

     – KUD “PRIGORJE”, Križevci – Koprivničko-križevačka županija

     – KUD “KRIŽEVCI”, Križevci – Koprivničko-križevačka županija

     – KUD “MATIJA GUBEC”, Slavonski Kobaš – Brodsko-posavska županija

     – KUD “KOLOVRAT”, Lekenik – Sisačko-moslavačka županija

     – KUD “KAMEN SIRAČ”, Sirač – Bjelovarsko-bilogorska županija

     – Matica umirovljenika Sirač

U 20 sati dodijeljena su priznanja sudionicima likovno-kiparske kolonije, a novi gosti i posjetitelji pristigli su na koncert ZLATKA PEJAKOVIĆA u večernjim satima, a Zlatko je pripremio odličnu atmosferu uz svoje hitove zabavne glazbe. Goste je još i nakon koncerta do sitnih sati zabavljao tamburaški sastav FIJAKER BAND.

Na kraju se može reći da je trud koji Sirčani svake godine ulažu u ovaj turističko-gospodarstveni projekt neprocjenjiv. Načelnik je naveo kako, Dani šljiva i rakija u Siraču najbolje dokazuju da je, nakon kamena, drveta i vode, šljiva postala još jedan zaštitni znak Sirača.

Fotografije: Domagoj Vončina i ostali, većina teksta: Radio Daruvar
pripremio: Antonio Demeter