Sunčano i toplo vrijeme te mirisi ‘super’ voća šljive i njenih delicija privukli su mnogobrojne goste u siračko seosko dvorište i obilazak štandova. Posjetitelji su uživali kao i svake godine u kušanju slastica od šljiva, domaćim pekmezima, sokovima i likerima. Najpoznatija dvodnevna poljoprivredna turističko-kulturna i gastro manifestacija ‘Dani šljiva i rakija u Siraču’ održana je devetu godinu zaredom, a u subotnjem danu započela je likovnom kolonijom te stručnim predavanjem s temom uzgoj i prerada šljiva.

 

Šesnaest umjetnika slikara okupilo se u prijepodnevnim satima te započela stvarati umjetnička djela s temom Sirački motivi.

 

 

Uz likovnu koloniju nekoliko ribiča i ljubitelja ‘fiša’ skupilo se i natjecalo u kuhanju fiš paprikaša pa je šestero natjecatelja komisija predvođena vrsnim kuharom Daliborom Hodakom ocijenila jela iz šest tanjura. Prvo mjesto zauzeo natjecatelj Robert Stari s najboljim ‘fišem’, a iza njega su Zlatko Plicka i Josip Vlahović.

 

Ocjenjivanje pristiglih uzoraka voćnih rakija i likera po deveti put izvršila je komisija u sastavu predsjednice komisije Vesne Jurak i članova Renate Sahor i Mirele Krajnović. Ocjenjivanje je izvršeno metodom do 20 bodova: boja, bistroća, miris i okus, a konačna ocjena uzoraka dobivena je medijanom, a ocjenjeno je 29 prijavljenih uzoraka. Ove godine prijavljen je veći broj uzoraka nego prethodne godina, a proizvodi su svake godine sve boljih senzorskih svojstava. Uzgajivači su slušajući edukativna predavanja održana na prijašnjim manifestacijama naučili mnogo što su i primijenili te se kvaliteta osjeti i na predanim uzorcima i njihovim rezultatima. Najviše bodova osvojile su rakije uzgajivača s područja općine Sirač. Veliko zlato osvojila je šljivovica iz 2012./13 proizvođača Josipa Hampa iz Sirača, a zlata s najvećim brojem bodova šljivovica iz 2013. Ranka Smardžića iz Donjih Boraka i šljivovica iz 2009. Mirka Vončine iz Sirača.

Izvješće s ocjenjivanja uzoraka u Siraču na Danima šljiva i rakija 2016.

 

 

Nakon dodijeljenih priznanja proizvođačima jakih alkoholnih pića i obraćanja uzvanika, dok je sve prisutne zabavljao nastup tamburaškog sastava Žute dunje iz Cernika, moderator i voditelj programa Dragutin Pavičić najavljivao je goste koji su pristizali povorkom kroz Radićevu ulicu. Nastupile su mažoretkinje Grubišnog Polja i Daruvara i Gradske limene glazbe Daruvar 1922, konjanici i kočije Konjičkog kluba Sokol iz Vukovija te kulturno-umjetnička društva i udruge.

Udruge su izabrale najspretnije članove za natjecanje u ‘šljivarskim’ igrama u dvorištu, a nakon igara, udruge iz Sirača i cijele Hrvatske te gosti iz Hercegovine predstavile su se svojim programima.

Nastupili su:

  • Matica umirovljenika Sirač
  • Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač
  • KUD Kamen Sirač
  • KUD “Ivan Ivitez Trnski” Nova Rača
  • KUD “Moslavčanka” Donja Gračenica
  • KUD “Bratinečko srce” Bratina
  • KUD “Korana” Slunj
  • KUD “Zavičaj” Sračinec
  • KUD “Zrinski” Donji Stupnik
  • KUD “Domanovići” Domanovići, BiH (Hercegovina)

Vrhunac posjetitelja na manifestaciji bio je tijekom večeri koji je bio rezerviran za nastup Mladena Grdovića i grupu Romatic koji je svojim dalmatinskim i zabavnim štimungom napravio pravu feštu.

A prvog dana dvodnevne manifestacije, u petak, 2. rujna 2016. održano je u sklopu iste također nekoliko zanimljivosti.

U poslijepodnevnim satima otvorena je izložba siračke slikarice Dalije Penezić koja je izložila svoje prekrasne umjetničke radove.

Članovi Moto kluba Daruvar natjecali su se u moto alki. Vozilo se po pravilima do 40 km/h gdje su suvozači na motociklima, quadovima i skuterima gađali “u dva”, “u jedan”, a oni naspretniji “u sridu” ili “u ništa”. Zbrajanjem najboljih pogodaka, najbolje rezultate postigli su prvim mjestom Goran Manestar i Saša Turniški, drugim mjestom Antun i Jitka Horvat, a trećim mjestom sirčani Darijo Vončina i Alen Vitina. Poklone i zahvalnice dodijelio im je zamjenik načelnika Igor Supan.