Jedinstvena cjelodnevna poljoprivredna kulturno-turistička manifestacija “Dani šljiva i rakija u Siraču”, već petu godinu mirisom svih mogućih domaćih proizvoda od šljiva privlači veliki broj posjetitelja u svoje “seosko dvorište”. Uz dobro raspoloženje i dobru volju posjetitelji iz cijele regije, uzvanici, gosti i sudionici programa obilazili su preko 50 štandova s domaćim proizvodima i rukotvorinama iz Sirača i raznih krajeva Hrvatske.

Dani šljiva započeli su dvodnevnom radionicom sa temom “Tradicionalno pečenje rakije” koju je održao mr. Darko Kunovac, uvaženi stručnjak i veliki praktičar u proizvodnji rakija. Prvoga dana radionice praktično je bila pokazana priprema za pečenje rakije s naglaskom na pripremu kvalitetnog koma te čistoću posuđa i kotla. Slijedećeg dana radila se praktična destilacija. U okviru ove radionice, za vrijeme destilacije mr.sc. Mijo Gašparović, viši stručni savjetnik u Poljoprivredno savjetodavnoj službi iznio je nova saznanja vezana uz Zakon o trošarinama na jaka alkoholna pića.

U jutarnjim satima otvorena je izložba drvenih skulptura i drvoreza siračkog umjetnika Ivana Trupkovića.

Otvorena je i izložba fotografija mlade siračke umjetnice Nensi Rendić, a svoje umjetničke slike izložila je i Kristina Dimitrov.

Radićevom ulicom prošla je povorka oldtimera koja se uputila kroz “siračko seosko dvorite” do zgrade uprave Kamen Sirača ispred koje su posjetitelji mogli razgledavati izložbu ljubimaca na četiri i na dva kotača koju je organizirao Oldtimer klub “Kurbla” iz Garešnice.

Nastupile su i mažoretkinje i limena glazba, a u “seoskom siračkom dvorištu” moglo se vidjeti tradicionalno pečenje rakije, kuhanje pekmeza i džemova od šljiva, izložba i degustacija rakije i likera, kušanje kolača sa šljivama i šljivovim pekmezom, palačinke, buhtle, izložba starih zanata i običaja. Nastupio je i tamburaški sastav “Fijakeri”.

U popodnevnim satima održala se i povorka kulturno-umjetničkih društava, a u povorci su sudjelovale i kočije i konjanici Konjičkog kluba Hrvatski sokol Vukovije.

Održana je i smotra kulturno-umjetničkih društava i udruga, a nastupili su:
– KUD Hrvatsko srce Kratečko – Sisačko-moslavačka županija
– KUD Trenk Nova Gradiška – Brodsko-posavska županija
– KPD Seljačka sloga Đelekovci – Koprivničko-križevačka županija
– HKUD Valpovo 1905 Valpovo – Osječko-baranjska županija
– KUD Bektež – Požeško-slavonska županija
– KUD Delnice – Primorsko-goranska županija
– RKUD Rudar, Raša – Istarska županija
– HKUD Lahor Daruvar – Bjelovarsko-bilogorska županija
– KUD Kamen Sirač – Bjelovarsko-bilogorska županija
– Matica umirovljenika općine Sirač

Moderator i voditelj programa bio je Dragutin Pavičić. Mnogobrojne posjetitelje i izlagače pozdravio je načelnik općine Sirač Branimir Miler koji je rekao: – Iz općinskog proračuna za podizanje novih šljivika želi se očuvati tradicija kraja poznatog po proizvodima od šljiva. Svako dvorište ima šljivu, međutim ti šljivici su zbog rata i zbog drugih niza okolnosti starog stanovništva bili napušteni. Idemo u tom smjeru da se taj dio revitalizira, odnosno da se obnovi. Za sada imamo oko tri hektara zasađenih novih nasada. Općina Sirač odlučila se za subvencioniranje iz vlastitih proračunskih sredstava i to 15 kuna po sadnici. Ova mjera je do sada urodila plodom te je u zadnje tri godine zasađeno oko tri tisuće novih sadnica šljiva. I ovom manifestacijom žele se promovirati domaći tradicionalni proizvodi od šljiva, istaknuo je načelnik Miler.

Druženje u “seoskom dvorištu” trajalo je cijeli dan, a mnogobrojni posjetitelji mogli su nazočiti kod izlagača tradicionalnog pečenja proizvoda od šljiva. Mamio je miris šljiva koji je dolazio iz kotla gdje se pekla rakija i kuhao pekmez.

Na danima šljiva i rakija u Siraču nazočile su mnoge poznate osobe iz javnog, političkog, gospodarskog i kulturnog života; Saborski zastupnik iz Daruvara Vedran Babić, župan bjelovarsko-bilogorski Miroslav Čačija, gradonačelnici i načelnici općina iz Bjelovarsko-bilogorske županije, gosti iz Češke.

U večernjim satima glazbeni sastav Baruni održao je i koncert pred više tisuća posjetitelja.

Dodijeljene su nagrade i priznanja prijavljenim proizvođačima jakih alkoholnih pića.

Veliko zlato dodijeljeno je:

1. ŠLJIVOVICA (BISTRICA, POŽEŽANKA) 1995. Igor Baranek, Daruvar, Mažuranićeva 7

Zlato s najvećim brojem bodova:

2. VILJAMOVKA 2011. – Zdenko Filipin, Sirač, Barica 38

3. ŠLJIVOVICA 2010. – Ivan Ciprijanović, Novska, Dalmatinska 4

IZLAGAČI:

DETALJI SA ŠTANDOVA:

Koncert siračke grupe ‘Dvaput’ tjedno’ uoči Dana šljiva