3. poljoprivredno-kulturno-turistička manifestacija “Dani šljiva u Siraču” pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske održana je 4. rujna 2010. godine. Privukla je ove godine oko 1000 posjetitelja. Među brojnim izlagačima ove godine po prvi puta u siračkom seoskom dvorištu svoje su štandove imali i Mjesni odbori s područja Općine Sirač. Najveća je gužva i ovoga puta bila upravo kod proizvođača rakija i meda, te kod kotlova gdje se pekao pekmez i rakija. Svi izlagači su na svojim štandovima na licu mjesta stvarali delicije s dominantnim okusom šljive.

Manifestacija je započela stručnim predavanjem posvećenom temi ‘Može li šljivovica biti isplativ proizvod na tržištu?’. Voditeljica predavanja Jasna Čačić, predstavnica Ministarstva poljoprivrede je o ovom načinu komunikacije s proizvođačima izjavila:

Svečanom otvaranju ove turističko-gospodarske priredbe prisustvovao je veliki broj gostiju, izaslanika i uzvanika. Uz župana Miroslava Čačiju, gradonačelnika Daruvara, Dalibora Rohlika i brojne druge goste, među uzvanicima je u ime Ministarstva turizma bio izaslanik ministra Bajsa, Tomislav Vukovac. Uz riječi podrške on je zaželio da sljedeći Dani šljiva pređu međunarodne granice…

Unatoč besprijekornoj organizaciji načelnik Branimir Miler zbog pratećih okolnosti drži da sve već sljedeće godine može biti i bolje i efikasnije…

Poslijepodnevni program nastavljen je povorkom daruvarskih mažoretkinja i “Gradske limene glazbe Daruvar 1922” kroz Radićevu ulicu koji su u siračkom seoskom dvorištu izveli nekoliko koreografija i mali koncert.

Još jedna iznimno zanimljiva povorka izazvala je oduševljenje brojnih posjetitelja. Na čelu povorke mali poni, zatim konjanici Konjičkih klubova “Hrvatski sokol” Vukovije i  “Lipik 95” sa zastavama te predstavnici Hrvatskog centra za konjogojstvo – Državne ergele Lipik sa zapregom i lipicanerima.

Konjanici su predvodili svečanu povorku Kulturno-umjetničkih društava i Udruga od kojih su nam stigli i gosti iz Poljske, Robcusie Rabka-Zdroj gdje su članovi KUD-a Kamen Sirač gostovali ove godine.

Kulturno-umjetnička društva predstavila su folklornu baštinu svoga kraja svojim pjesmama i koreografijama kroz povorku, dolaskom u seosko dvorište te vrhuncem događaja, večernjim nastupom.

Nastupili su:

– DIF (društvo izvornog folklora) Koprivnički Ivanec (Koprivničko-križevačka)

– KUU Napredak iz Podravskih Podgajaca (Osječko-baranjska)

– HKUD Lahor iz Daruvara (Bjelovarsko-bilogorska)

– KUD Vrhovac iz Vrhovca (Karlovačka)

– KUD Kaštel iz Pribislavca (Međimurska)

– KUD Đurmanec iz Đurmanca (Krapinsko-zagorska županija)

– Robcusie Rabka-Zdroj iz Poljske

– KUD Kamen Sirač

– Udruga umirovljenika Sirač

 

I ovaj puta organizirano je i ocjenjivanje jakih alkoholnih pića. Svoje uzorke rakija na stručnu ocjenu poslao je 41 proizvođač rakija. Veliko zlato, a ujedno i šampion među rakijama ovogodišnje izložbe i to za najbolju šljivovicu iz 1995-te dodijeljeno je Stjepanu Juraiću iz Sirača. Zlatno odličje s najvećim brojem bodova za rakiju iz 2008. dobio je Nenad Medvedović OPG Novske i Željko Ledinski iz Zagreba za jabukovaču. Zlatna odličja uručena su Peri Vukiću iz Miljanovca, Jovi Komleniću iz Pakrana, Emilu Turi iz Daruvara i Mirjani Tramošljanin iz Šibovca. Srebrena odličja za najbolju žesticu pripala su Nenadu Medvedoviću te još 12-orici proizvođača a od brončanih sedam, prva mjesta su osvojili Zdravko Rendić i Mirjana Tramošljanin. Na Trećim Danima šljive uručeno je još 10 priznanja najboljim proizvođačima žestokih pića.

Na brojnim štandovima uz nezaobilazne rakije i likere te proizvode sa šljivama i od šljiva bili su izloženi i tradicionalni seoski proizvodi i suveniri Sirača i okolice, a sve je to začinila odlična gastronomska ponuda i slavonska tamburaška glazba. Mali folkloraši iz južne Poljske i grada Rabka Zdrój predvođeni velečasnim Janom Zającom koji govori hrvatski jezik bili su naši posebni višednevni gosti.

 

U nedjelju, nakon Dana šljiva, poljska folklorna skupina, sa siračkim župnikom, vlč. Stjepanom Posarićem u koncelebraciji, u 10 sati slavili su svetu misa koju su svojim pjevanjem uveličali.

 

VIDEO PRILOZI:

 

U nastavku donosimo još fotografija izlagača i slatkih proizvoda od šljiva, pečenja rakije i pekmeza te video priloge iz medija…