Dani šljiva i rakija u Siraču počeli su u petak, 4.rujna 2015. godine kada su se u jutarnjim satima okupili brojni umjetnici, kipari i slikari te odmah krenuli s radom 3. kiparsko-likovne kolonije. Kipari, umjetnici-drvoresci i slikari pristigli su iz svih krajeva Hrvatske, a u dva dana stvorili su mnoštvo drvenih skulptura i likovnih djela. Ovogodišnja tema umjetnika bila je znakovitog naslova ‘Siračke legende’.

 

Manifestaciju je otvorio domaćin, načelnik Općine Sirač Branimir Miler. U poslijepodnevnim satima u kulturno-umjetničkom programu nastupili su: Zbor Osnovne škole Sirač, Matica umirovljenika Sirač i KPD Sloga-Pakrac.

Otvorena je i izložba slika siračke slikarice umjetnice Dalije Penezić pod nazivom ‘Radost duše’. Organizator izložbe bila je Općina Sirač, a izložbu je postavio Nevenko Letić. Dalija je umjetnica koja je počela slikati prije nepune dvije godine i zaljubila se u slikarstvo. Tehnike kojima radi su olovka, suhi pastel, akril i ulje na platnu. U ovom kratkom razdoblju sudjelovala je na desetak likovnih kolonija i ostavila za sobom zapažena djela. Ne trudi se uklopiti u stilove i zadovoljiti kriterije strogih likovnih kritičara, već slika s namjerom da sjene svojih unutarnjih snova prenese na platno. Njene slike pružaju nam višestruk i poučan uvid u unutrašnjost njezine duše čije su odraz, čini se da je u njima uhvaćen trenutak kad se materija rastapa u prozračnu viziju, a kist i boje kao da lebde te duša doživljava radost.

 

U večernjim satima prvog dana manifestacije posjetitelji su mogli uživali u nastupima tamburaškog sastava KUD-a Kamen Sirač, te rock grupe Dvaput tjedno.

 

U subotu je program započeo u dopodnevnim satima stručnim predavanjem u prostorijama KUD-a u Hrvatskom domu, s temom tradicionalno pečenje rakija i plasman na tržište, a predavač je bio Davorin Škoflek iz Kneževih Vinograda.

Uslijedio je i nastup tamburaškog sastava ‘Garavi’ na centralnoj pozornici ispred Hrvatskog doma u Siraču. Mnogobrojne posjetitelje razveselile su svojim nastupom mlade mažoretkinje iz Grubišnog Polja koje su izvele nekoliko koreografija.

 

U sklopu kiparsko-slikarske kolonije povodom manifestacije održano je brzinsko kiparenje motornom pilom – speedcarving (60 minuta minuta od panja do skulpture). Izrađene skulpture speedcarvingom su odmah po završetku išle na licitaciju te su prodane posjetiteljima koji su ponudili najveću cijenu.

 

I ove godine moderator i voditelj programa bio je poznati daruvarski pjesnik i novinar Dragutin Pavičić. Branimir Miler, kao domaćin, pozdravio je drage goste, izlagače i mnogobrojnu publiku istaknuvši kako je sa svojim suradnicima zadovoljan brojem izlagača i velikim odazivom posjetitelja. I obećao da će i dalje sa svojim suradnicima raditi na poboljšanju ove manifestacije koja je od interesa Općine, Županije Bjelovarsko-bilogorske, ali i Republike Hrvatske.

Od mnogobrojnih uzvanika i gostiju obratio se i Branko Hrg, gradonačelnik Grada Križevaca i predsjednik HSS-a. Dane šljiva i rakija u Siraču posjetile su i mnogobrojne osobe iz javnog života Bjelovarsko-bilogorske županije: Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Neven Alić zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Jasna Vaniček-Fila, direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, Zlatko Kufner, predsjednik Županijske komore Bjelovarsko-bilogorske županije, Dalibor Jurina, zamjenik gradonačelnika Grada Grubišnog Polja, Ivana Djedović, zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara, Boro Bašljan, načelnik Općine Hercegovac, Zlatko Bakunič, načelnik Općine Končanica, Josip Stjepanović, načelnik Općine Dežanovac, zamjenik načelnika Općine Veliki Grđevac Marijan Petak, pročelnik Vijeća ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije Mate Ćurak, Miro Totgergeli, predsjednik ŽO HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije, saborski zastupnici – Vedran Babić, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi…

Uzvanici i gosti mogli su degustirati ukusne delicije i jela od šljiva u Hrvatskom domu koje je pripremio poznati i iskusni daruvarski kuhar Dalibor Hodak sa svojim kolegicama i kolegama kuharima iz Daruvarskih toplica.

 

U seoskom siračkom dvorištu nastavljeno je druženje. Muški članovi Matice umirovljenika Sirač su tradicionalno pekli rakiju, a članice kuhale pekmez od šljiva. Ispečen je i vol na sirački način.

Uz tradicionalno pečenje rakije u kotlovima, kuhanje pekmeza i džemova od šljiva, izložbe i degustacije rakija i likera, kušanje kolača, pekmeza od šljiva, palačinki, buhtli, bazlamače te druge slatke poslastice, posjetitelji su mogli vidjeti i razne ručne radove te stare zanate i običaje koje su predstavila i izložila su brojna obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, obrtnici i udruge iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Fotografije izlagača i detalja sa štandova:

Dodijeljene su diplome i priznanja proizvođačima jakih alkoholnih pića.

Izvješće s ocjenjivanja uzoraka u Siraču na Danima šljiva i rakija 2015.

 

Na smotri kulturno-umjetničkih društava i udruga nastupili su: KUD Kamen Sirač, Matica umirovljenika Sirač i F.A. Petrinjčica iz Petrinje.

U večernjim satima održala se i dodjela priznanja sudionicima kiparsko-slikarske kolonije, proglašenje najboljeg kipara i izvlačenje tombole siračkih umjetnika.

 

Navečer je mnogobrojnu publiku rasplesala i razveselila grupa Magazin iz Splita, a nakon koncerta nastupili su ponovo i članovi tamburaškog sastava ‘Garavi’.