Dani šljiva i rakija u Siraču organizacijski su već uhodani no ove godine bili su izmješteni na novoj lokaciji u parku i na igralištu Osnovne škole Sirač. Gosti su podijeljenih mišljenja i različitih ukusa kad je u pitanju nova lokacija, a razlog svemu je cjelodnevna obilna kiša koja je na lanjskoj manifestaciji uzrokovala vrlo slabi odaziv posjetitelja te se ove godine moralo osigurati održavanje manifestacije postavljanjem šatora na igralištu kako bi gosti i posjetitelji mogli nesmetano uživati u manifesticiji bez obrira na vremenske prilike. A vremenske prilike utjecale su i na urod šljiva koji je bio raznolik, ovisno o pojedinim krajevima Hrvatske. U Siraču se i ove godine mogla vidjeti prava raskoš korištenja tog voća, a raznim je proizvodima zajedničko jedno – tradicionalna receptura.

Dvodnevna je to i jedinstvena manifestacija koja turistički promiče sirački kraj te objedinjavanjem pjesme, plesa i običaja s gospodarstvom i poduzetništvom čuva kulturnu tradiciju u čijem je središtu poticanje uzgoja i prerade šljiva.

A Siračom su se kao i svake godine širili zamamni mirisi domaćih delicija, na svakom štandu domaćice su ponudile svoje svježe pečene kolače sa šljivama i šljivovim pekmezom, palačinke, buhtle bazlamače i knedle, a da bi priča o šljivama bila potpuna prezentirali su se tradicionalni običaji pečenja rakije u kotlu i kuhanja pekmeza prema receptima baka koje su pripremali kao i svake godine članovi Matice umirovljenika Sirač.

Pokraj kotla u kojem se kuhao pekmez i kotla u kojem se pekla rakija i za štandom Matice umirovljenika Sirač bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proveo je poprilično vremena u razgovoru s vrijednim domaćinima:

Ponuda kolača odgovorila je svim ukusima a cijena pekmeza po tegli 35 kuna. Zašto se župan odlučio kupiti pekmez?

Nije šljivovica nego viljamovka, koju je županu za dobrodošlicu ponudio Franjo Mik. Nakon degustacije župan je primijetio:

Ljekovit je i pekmez od šljiva ,o kojem župan nije propustio reći:

A osim župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Damira Bajsa sa suradnicima prisutni su bili brojni gosti i uzvanici: Delegacija iz Mađarske predvođena načelnicom općine Somodjad, gđom Lorintzne Kis Ilonas, Jozo Radoš – zastupnik u Europskom parlamentu, Velimir Žunac – državni tajnik, Snježana Hopp – pomoćnica ministra zaštite okoliša i energentske učinkovitosti, saborski zastupnici: Goran Beus Richembergh, Veljko Kajtazi, Vladimir Bilek, Mladen Matun – izaslanik gradonačelnika Zagreba, Boris Tomšić – pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu BBŽ, Damir Lneniček – Gradonačelnik Daruvara.

Bila je to jedinstvena prilika degustiranja ocijenjenih i nagrađenih jakih alkoholnih pića, rakija i likera. Načelnik Branimir Miler o rezultatima ocjenjivanja, velikom zlatu i dva zlata s najvećim brojem bodova:

Zlatnih rakija ima još šest:

Dodijeljeno je i šest srebra, pet bronci te četiri priznanja za prijavljena jaka alkoholna pića.

Izvješće s ocjenjivanja uzoraka jakih alkoholnih pića u Siraču na Danima šljiva i rakija 2018.

Stručno predavanje održano je u vijećnici Općine Sirač s temama ‘ Kako pravilno degustirati i ocijeniti rakije’ te ‘EU fondovi – prilika za poljoprivrednike’. A u isto vrijeme povorka konjanika i kočija te mažoretkinja grada Grubišnog Polja i grada Daruvara i Gradske limene glazbe Daruvar 1922 uputila se cestom od crkve do seoskog siračkog dvorišta u kojem je održana manifestacija.

Povodom manifestacije održana je i likovno-kiparska kolonija na kojoj je 20 umjetnika slikara iz cijele Hrvatske stvaralo svoja umjetnička djela akrilnim i uljanim bojama u prostoru dvorišta siračkog dječjeg vrtića te nekoliko umjetnika kipara motornim pilama koji su u parku siračke Osnovne škole također izradili nekoliko drvenih umjetničkih djela s natpisima siračkih izletišta i parkova.

Cjelodnevno druženje u seoskom siračkom dvorištu popratio je tamburaški sastav ‘Žute Dunje’, a poslijepodnevnim satima održane su igre i natjecanja u ‘šljivarskim igrama’ te smotra kulturno-umjetničkih društava i udruga. Nastupili su:

  • Matica umirovljenika Sirač
  • Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač
  • Pjevačka skupina “Drumarice” iz Brodskog Stupnika
  • KUD “Veliko Trojstvo”
  • KUD “Valentino” iz Zagreba
  • HKUD “Pougarje” iz Daruvarskog Brestovca
  • KUD “Paurija” iz Dubravaca
  • KUU “Ivan Vitez Trnski” iz Nove Rače
  • KUD “Kamen” Sirač

Večernji program obilježen je koncertom Dražena Zečića i grupe ‘Banana’ te nastupom tamburaškog sastava ‘Žute Dunje’ nakon koncerta.

Prvog dana manifestacije, u petak 31. kolovoza 2018. u 16 sati otvorena je izložba siračke slikarice Dalije Penezić i izložba radova Caritasa Župe Pohoda Blažene Djevice Marije Sirač u Osnovnoj školi Sirač.

Članovi Moto kluba Daruvar natjecali su se u moto alki. Vozilo se po pravilima do 40 km/h gdje su suvozači na motociklima, quadovima i skuterima gađali “u dva”, “u jedan”, a oni naspretniji “u sridu” ili “u ništa”. Zbrajanjem najboljih pogodaka, najbolje rezultate postigli su prvim mjestom Denis Munić i Matija Dostal, drugim mjestom Josip Nemet i Josip Nestinger, a trećim mjestom Goran Manestar i Saša Turniški. Poklone i zahvalnice dodijelio im je zamjenik načelnika Igor Supan.

A nakon razgledavanja izložaba i Moto alke, gosti i posjetitelji ostali su se družiti i uživati u nastupima tamburaša KUD-a “Kamen” Sirač i grupe “Drugi Format”.

 

U najkraćem, rezime ovogodišnje manifestacije u Siraču. Najveći organizacijski teret, da se gosti osjećaju kao kuće, dobrodošli i prihvaćeno, iznijeli su djelatnici Općine Sirač, članovi udruga i društava koje djeluju na području općine, Mjesni odbori i 150 žena koje su u svojim kućama od svog materijala pekle kolače. Sve planirano, a bilo je toga dosta, realizirano je. Organizatori su vrlo zadovoljni ovogodišnjom posjećenošću manifestacije.

 

Fotografije: Antonio Demeter, BBŽ, Radio Daruvar i ostali
Audio zapisi: Radio Daruvar