Sedmu godinu zaredom održala se dvodnevna poljoprivredna kulturno-turistička manifestacija “Dani šljiva i rakija u Siraču” koju su, unatoč kiši koja je posljednjih dana padala, brojni oganizatori kao i svake godine vrlo dugo i vrijedno pripremali. U siračkom “seoskom dvorištu” opet je bilo vrlo veselo uz okuse slastica od šljiva koje su posjetitelji mogli kušati, a Sirčani su još jednom potvrdili kako su domaćini kakve se može samo poželjeti. Uz tradicionalno pečenje rakije u kotlovima, kuhanje pekmeza i džemova od šljiva, izložbu i degustaciju rakija i likera, kušanje kolača sa šljivama i šljivovim pekmezom, palačinke, buhtle, bazlamače i ostale slatke poslastice, svoje domaće proizvode i razne ručne radove te stare zanate i običaje izložili su brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge i obrtnici iz okolnih gradova i općina.

Dani šljiva i rakija u Siraču počeli su u petak, 5. rujna 2014. otvaranjem 2. likovno-kiparske kolonije i izložbom slika i grafika Kristine Dimitrov pod nazivom “Umjetnost u prozoru”.

Brojni umjetnici, kipari, drvoresci, pristigli su iz raznih krajeva, a u dva dana stvarali su mnoštvo drvenih skulptura i naslikali prekrasne slike. Sve prisutne pozdravila je siračka umjetnica, slikarica Dalija Penezić, a manifestaciju je otvorio načelnik Branimir Miler uz kratki program članova Matice umirovljenika Sirač i Malog vokalnog sastava KUD-a Kamen Sirač.

Kompletan članak i fotografije od likovno-kiparske kolonije i izložbe slika i grafika pogledajte OVDJE.

Program je prvoga dana završio nastupom siračkih tamburaša i rock grupe Dvaput’ tjedno.

U  subotu je program započeo u dopodnevnim satima stručnim predavanjem u prostorijama KUD-a u Hrvatskom domu s temom uzgoj i prerada šljiva, te pečenje rakije. Uz zvuke tamburica tamburaškog sastava “Žute dunje” (mlađi članovi Fijaker benda koji već godina zabavlja posjetitelje), štandovi su se počeli popunjavati raznim delicijama od šljiva i autohtonim proizvodima kako ničega ne bi nedostajalo u vrhuncu zbivanja.

Muški članovi Matice umirovljenika Sirač su tradicionalno pekli rakiju, a članice kuhale pekmez od šljiva u siračkom “seoskom dvorištu”. Uz pratnju Daruvarske limene glazbe, mažoretkinje iz Daruvara i Grubišnog Polja zabavile su domaćine i goste izvevši nekoliko plesnih koreografija.

Moderator i voditelj programa bio je, kao i uvijek, Dragutin Pavičić. Načelnik Općine Sirač Branimir Miler, napomenuo je kako su zadovoljni brojem posjetitelja, ali je isto tako uputio na problematiku cilja održavanja ove manifestacije:

Branimir Miler:

 

Danima šljiva i rakija u Siraču ove godine prvi put je prisustvovala zastupnica Republike Hrvatske u Europskom parlamentu, Marijana Petir koja je istaknula važnost manifestacije:

Marijana Petir:

Prisustvovali su i  predstavnici Bjelovasko–bilogorske županije, saborski zastupnik Vedran Babić, zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu Bjelovarsko-bilogorske županije, Tanja Novotni Golubić te načelnici i gradonačelniciokolnih gradova i općina.

Ovom prilikom predsjednik KUD-a Kamen Sirač, Kristijan Matijašević, uručio je poklon direktoru Zrinjevca – podružnice Zagrebačkog holdinga, Igoru Toljanu, zahvalivši se pri tome za financijsku pomoć koju je KUD dobio od Grada Zagreba za gostovanje u Kanadi.

Bivšem direktoru tvrtke W&P Sirač, Hubertu Zitzenbacheru, uručena je Zahvalnica Republike Hrvatske, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, za potporu, suradnju i promicanje sustava zaštite i spašavanja u 2013. godini. Zahvalnicu je uručio zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Sirač, Marijan Supan, a gospodin Zitzenbacher obratio se prisutnima prigodnim riječima zahvale.

Uzvanici i gosti mogli su degustirati ukusne delicije i jela sa šljivama u Hrvatskom domu koja je pripremio iskusni kuhar Dalibor Hodak.

Nakon obraćanja i zahvale gostiju, uslijedila je dodjela priznanja i medalja za prijavljene uzorke jakih alkoholnih pića. Ocjenjivanje voćnih rakija (šljivovica, jabukovača) i likera održano je 30.08.2014., a izvršila ga je komisija u sastavu: predsjednica komisije Vesna Jurak i članova Renata Sahor i Mirela Krajnović.

Ocjenjivanje je izvršeno metodom do 20 bodova: boja, bistroća, miris i okus, a konačna ocjena uzoraka dobivena je medijanom. Ocjenjeno je 17 uzoraka. Dodijeljeno je 4 priznanja, 3 bročane medalje, 5 srebrnih, 4 zlatne i 1 velika zlatna medalja.

Veliko zlato osvojila je šljivovica-bistrica iz 1990. godine proizvođača Igora Beraneka iz Daruvara, što je povtrdio i načelnik Branimir Miler:

Branimir Miler:

Igor Beranek već je treću godinu zaredom osvajač velikog zlata za svoju šljivovicu. Na Danima šljiva i rakija 2013. godine veliko zlato osvojio je za šljivovicu-bistricu iz 1993. godine, a 2012. godine za šljivovicu-bistricu iz 1995. godine. Proizvođač najbolje rakije, Igor Beranek, komentirao je svoju pobjedu:

Igor Beranek:

No, unatoč odličnim rezultatima, Igor objašnjava nezadovoljstvo zbog toga što ne cijenimo našu šljivu:

Igor Beranek:

Ostale 4 zlatne medalje su zlato s najvećim brojem bodova koje je osvojila šljivovica-Stanley iz 2012. godine proizvođača Slavka Bingula iz V. Maslenjače i tri zlata (Šljivovica iz 2007., proizvođač Zdenko Filipin – Barica 38; voćna rakija od kruške iz 2007., proizvođač Željko Szarvaš – Filipovac i šljivovica-miješane iz 2000., proizvođač Josip Hamp – Sirač).

Radićevom ulicom prošla je povorka s kočijom i konjanicima Konjičkog kluba Hrvatski sokol Vukovije te gostujuća kulturno-umjetnička društva koja je dolaskom u siračko “seosko dvorište” predstavio voditelj Dragutin Pavičić.

Mlađi i spretniji predstavnici KUD-ova natjecali su se u “šljivarskim” igrama, a nakon toga uslijedio je bogati kulturno-umjetnički program. Nastupili su:

     – KUD “Marof”, Novi Marof – Varaždinska županija

     – KUD “Dragutin Domjanić”, Vugrovec Donji – Zagrebačka županija

     – KUD “Klinča Sela”, Klinča Sela – Zagrebačka županija

     – KUU “Voćin” – Virovitičko-podravska županija

     – UKPD “Ukrajina”, Slavonski Brod – Brodsko-posavska županija

     – KUD “Delovi”, Delovi – Koprivničko-križevačka županija

     – Pjevački zbor “Drei Rosen aus Vukovar”, Vukovar, Vukovarsko-srijemska

     – KUD “KAMEN”, Sirač – Bjelovasko-bilogorska župnija

     – Matica umirovljenika Sirač

Kratki predah uz tamburaški sastav “Žute dunje” bio je uvod u noć i “…evo noći, evo ludila”. Večernji sati bili su rezervirani za koncert Vlade Kalembera koji je puna tri sata bio potpuno posvećen publici. Uz svoje pjesme i hitove iz nekada vrlo popularnih Srebrnih krila te mnogih drugih zabavnih hitova, Vlado je svojom glazbom, glasom, spontanošću te uvijek mladolikim izgledom oduševio siračku publiku i brojne posjetitelje. Koncert je trajao do pola sata iza ponoći, a umjesto vina na usnama i pjesme s Jadrana noćas je tekla rakija na usnama i čulo mnogo pjesama iz Sirača. A nakon “Ane” i “Doline našeg sna” publika je plesala uz tamburaške hitove u izvedbi “Žutih dunja”.

– FOTOGRAFIJE IZLAGAČA I DETALJA SA ŠTANDOVA –

KOLAČI I DOMAĆI PROIZVODI OD ŠLJIVA I OSTALE DELICIJE,

RAKIJE I LIKERI, PEKMEZI I DŽEMOVI, MED, SIR, BUČA, LAVANDA…

…RAZNI UKRASI I RUČNO RAĐENI PROIZVODI

 

Fotografije i tekst: Antonio Demeter, zvučni zapisi: Radio Daruvar