Jubilarna 10. manifestacija ‘Dani šljiva i rakija u Siraču’ bila je popraćena cjelodnevnom obilnom kišom zbog čega je bilo i iznimno malo posjetitelja. No, vrijedne ruke organizatoriza i izlagača sve su odlično pripremile te kao i inače počinjemo šljivom i flašicom jednom od 200, punom pekmeza. Marija i Marica u Siraču kiši unatoč pokazale su na otvorenom prostoru kako kuhaju pekmez od šljiva. U trenutku kada smo s njima razgovarali kuhale su pekmez za 30-tak flašica uz kojih je već skuhanih bilo 170, izloženih u ponudi na štandu Matice umirovljenika Sirač. Dok je Marica Juraić velikom drvenom kuhačom na kotlu iznad vatre neprekidno miješala smjesu već formiranu u pekmez, Marija Bažant otkrila je recepturu za pekmez koji su ove dvije žene izradile:

S druge strane siračkog seoskog dvorišta pušilo se iz kotla gdje je muški dio članova Matice umirovljenika Sirač pekao siračku šljivovicu.

Rakija nagrađena velikim zlatom je već treću godinu zaredom zlatna rakija šljivovica proizvođača Josipa Hampa iz Sirača, a ta zlatna, to je:

Aroma zlatne šljivovice:

O broju uzoraka pristiglih na ocjenjivanje informira načelnik općine Sirač Branimir Miler:

Drugo mjesto na ocjenjivanju osvojila je rakija proizvođača Željka Sarvaša, iz Filipovca, a treća je bila rakija OPG-a Bilušić iz Zagreba.

Izvješće s ocjenjivanja uzoraka u Siraču na Danima šljiva i rakija 2017.

Pokrovitelj manifestacije u Siraču bila je Bjelovarsko-bilogorska županija. 10-ti jubilarne Dane šljiva i rakija svojim su dolaskom podržali brojni gosti, gradonačelnici gradova, načelnici općina, zamjenici župana Tanja Novotni Golubić i Neven Alić i saborski zastupnici Miro Totgergeli, Veljko Kajtazi i Goran Beus Richembergh.

Grad Zagreb pruža podršku u organizaciji Dana šljiva i rakija u Siraču što je potvrdio izaslanik gradonačelnika Zagreba Igor Toljan, voditelj zagrebačke vrtlarije Zrinjevac:

Ove godine uzorke rakije nije slao na ocjenjivanje Stjepan Juraić jer kako kaže osvojio je sve što se osvojiti moglo. Rakija koju proizvodi po tradicionalnoj recepturi vrhunske je kvalitete a u što su se mogli uvjeriti gosti u Siraču, tek da osjete žestinu i snagu kraja u kojem nastaje šljivovica. Stipa je u Siraču bio u ulozi domaćina, koji kako kaže, a u što smo se mnogo puta imali priliku i uvjeriti, zna kako dočekati goste i to:

Cilj manifestacije u Siraču je potaknuti i ohrabriti ljude za proizvodnju, a konkretno kada je riječ o šljivama rasteretiti proizvođače trošarina, ističe načelnik općine Branimir Miler:

Kako podsjeća načelnik općine Branimir Miler kada je pokrenuta manifestacija šljivi u čast u Siraču:

U prilog uzgoju i preradi šljiva priređeno je stručno predavanje koje je u općinskoj vijećnici vodio umirovljeni agronom mr. Ivo Gašparović:

Cjelodnevni nastup tamburaškog sastava Žeteoci nakratko je prekinula povorka kočija i konjanika te nastup mažoretkinja Grubišnog Polja i Daruvara i Gradske limene glazbe Daruvar 1922.

Članovi udruga natjecali su se u ‘šljivarskim’ igrama u dvorištu, a nakon igara, udruge iz Sirača i gostujuća kulturno-umjetnička društva predstavile su se svojim programima. U večernjem programu nastupili su:

  • Matica umirovljenika Sirač
  • Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač
  • KUD “Ogranak seljačke sloge” Lupoglav
  • KUD “Orljava” Pleternica
  • KUD “Karpati” Lupoglav
  • Mali vokalni sastav KUD-a “Kamen” Sirač
  • KUD “Kamen” Sirač

Naša siračka slikarica Dalija Penezić ugostila je prijatelje slikare Nevenka Letića i Danijelu Vojnić-Zelić koji ju prate na svim likovnim kolonijama i izložbama. Svi zajedno oslikali su zid kraj ljekarne šljivarskim motivima i siračkim vezom narodne nošnje te su se priključili zajedno s ostalim slikarima sudionicima likovno-kiparskoj kolonija koja je održana u sklopu manifestacije u Parku branitelja Sirača. Kipari su izradili većinu radova dok ih kiša nije prekinula, a slikari su pod šatorom dovršili prekrasne slike siračkih motiva.

 

Organizatori manifestacije su u proteklih 10 godina stekli iskustva u pripremi programa po raznoraznim pratećim vremenskim prilikama, a u subotu ih je u stopu pratila kiša. U petak kada je održana moto-alka vremenske su prilike bile bolje, doznajemo od zamjenika načelnika općine Igora Supana:

 

Članovi Moto kluba Daruvar natjecali su se u moto alki. Vozilo se po pravilima do 40 km/h gdje su suvozači na motociklima, quadovima i skuterima gađali “u dva”, “u jedan”, a oni naspretniji “u sridu” ili “u ništa”. Zbrajanjem najboljih pogodaka, najbolje rezultate postigli su prvim mjestom sirčani Darko Zvonarić i Damir Grgošević, drugim mjestom Mario šulc i Saša Turniški, a trećim mjestom Nikola Hodak i Nedeljko Topalović. Poklone i zahvalnice dodijelio im je zamjenik načelnika Igor Supan.

 

Nakon Moto alke, gosti i posjetitelji ostali su se družiti i uživati u nastupima tamburaša KUD-a “Kamen” Sirač i mlade pjevačice Mie Dimšić koja je pjesmom i albumom “Život nije siv” i svojim načinom glazbe naglo osvojila vrhove top ljetvica domaće estrade, a na ovogodišnjem Splitskom festivalu dobila i prvu nagradu žirija za pjesmu “Sunce, oblak, vjetar”.

A na kraju subotnjeg dana manifestacije, iako je tijekom dana padala kiša, ponešto posjetitelja je pod kišobranima pratilo koncert Šime Jovanovca i tamburaškog sastava Vranac. Pjevačica Marina Tomašević opjevala je tijekom dana također nekoliko pjesama uz Tamburaški sastav Žeteoci.

Fotografije: Antonio Demeter i ostali
Audio zapisi: Radio Daruvar