Povodom dana općine održan je kršćanski malonogometni turnir koji je organizirala Baptistička crkva iz Sirača, a sudjelovalo je desetak ekipa iz cijele Hrvatske. Natjecanja su održana 24. svibnja na školskom igralištu.

U prostorijama Udruge umirovljenika održalo se 29. svibnja u 17 sati sportsko natjecanje umirovljenika u pikadu, a sudjelovale su ekipe iz Daruvara, Grubišnog Polja i Sirača. Nakon regionalnog natjecanja u Grubišnom Polju i Daruvaru te ovoga u Siraču dobiveni su najbolji rezultati iz 3 natjecanja: M. Bažant (Sirač) 448 bodova, Đ. Kir (Daruvar) 443, F. Louč i M. Krešić (Daruvar) 440, L. Vašatko (Sirač) 413 bodova. Ovih pet najboljih idu na međužupanijsko natjecanje kod Čakovca gdje se natječu pet županija.

Na Dan škole, 30. svibnja održana su sportska natjecanja učenika. Niži razredi su se natjecali u igrama, a ŠŠD “Kamen” O.Š. Sirač u košarci. Od muških, VII.r. je u finalu pobijedio VI. rezultatom 16:7, a od ženskih VIII.r. je pobijedio VI. u finalu rezultatom 26:10.

Nakon sportskih natjecanja održana je priredba učenika u holu škole i svečani ručak u caffe baru Bond. Na kraju priredbe osmaši su se oprostili sa svojim stihovima i programom koji su priredili u zahvalu učiteljima koji su ih učili osam godina.

Na Dan općine Sirač i Dan župe Pohoda Blažene Djevice Marije, 31. svibnja, održano je mnogo svečanosti. Dan je počeo otvaranjem memorijalnog stolnoteniskog turnira u 9 sati “David Karlović – Bijeli” u organizaciji Stolnoteniskog kluba Sirač. Turnir je trajao do 13 sati.

Općina Sirač proslavila je svoj dan povorkom limene glazbe i mažoretkinja koje su prošle kroz Radićevu ulicu od pruge do Općine. Ispred zgrade Općine izveli su još nekoliko koreografija.

U 10,30 sati položen je vijenac i zapaljene svijeće u Parku branitelja.

Proslava Dana Općine i Župe Pohoda Blažene Djevice Marije nastavljena je svečanom svetom misom u župnoj crkvi u 11 sati.

Nakon svete mise održana je svečana sjednica općinskog Vijeća i Poglavarstva u Hrvatskom domu. Sjednicu su došli pozdraviti dožupan bjelovarsko–bilogorski Zvonimir Karakaš, član županijskog poglavarstva BBŽ Zdenko Čoban, daruvarski gradonačelnik Zvonko Cegledi, načelnici Dežanovca, Končanice i Hercegovca, Damir Valečić, Zlatko Bakunić, Dragutin Kučera i drugi gosti.

Dva najveća projekta, izgradnja kanalizacijske mreže kroz Sirač i uređenje Radićeve ulice odvijaju se prema planu. Nakon uređenja promijenit će se izgled i Sirač će dobiti urbani vizualni identitet, istaknuo je predsjednik Općinskog vijeća, Stjepan Juraić. Uz kanalizaciju nužno je nastaviti radove na izgradnji pročistača koji su vrijedni oko 8 milijuna kuna, dodao je načelnik Branimir Miler. Ove godine kreće i projekt rekonstrukcije Hrvatskog doma u vrijednosti od 2 milijuna kuna.

Nečelnik je poručio kako se uz ove projekte uređuju i poljski putovi i izgrađuju mrtvačnice po mjesnim odborima. Ukazano je i na problem prometne izoliranosti Sirača. Budući da je pokrenuta inicijativa za oživljavanjme prometnog pravca D5 na koji svoj priključak dobiva i Sirač, trenutno se pokreću aktivnosti kako bi on bio u Doljanima, a ne, kao što je prvobitno planirano, u Kipu. Ova izvršna vlast je dokazala da svojim uspješnim gospodarstvom može povećati standard građana i zaustaviti odlazak mladih sa ovih prostora, rekao je zamjenik župana Zvonimir Karakaš. A jedan od načina zaustavljanja mladih jesu i nove gospodarske mogućnosti. Jedna od njih je i pokretanje projekta sadnje šljivika na siračkom području. Badel 1862 pozdravio je našu inicijativu te su iskazali želju da na našem području kupe i podignu 50 ha šljivika. Osim njihovih matičnih površina, svi zainteresirani stanovnici mogu s njima ugovoriti kooperaciju, rekao je Miler. U prilog projekta “Šljiva” ide i najava održavanja prve Šljivijade ili Rakijade u Siraču koja se planira u rujnu ove godine.

Regija, neovisni tjednik

Na sjednici je zanimljiva bila prezentacija dokumentarnog filma o Siraču, autora Ivanke i Florijana Križ, Dragutina Pavičića i Gorana Jakića u produkciji daruvarskog foto-video studija “Marrs”. Film govori o siračkim tvrtkama, udrugama, povijesti, kulturi, školstvu, vjeri, sportu i općenito životu u Siraču. Sve je to sažeto u dvadesetak minuta video materijala.

U večernjim satima Dana općine održana je večer pjesme i plesa u Hrvatskom domu. Nastupili su podmladaK KUD-a Kamen Sirač, Udruga umirovljenika Sirač te gostujuća kulturno-umjetnička društva KUD “Zrinski” iz Brodskog Stupnika i KUD “Zeleni Gaj” iz Gaja, a na kraju domaćini, KUD Kamen Sirač.

Nakon programa uslijedila je zabava na kojoj je svirala tamburaška grupa “Grozd” iz Brodskog Stupnika.

Sav prihod od prodaje ulaznica koje su se prodavale po deset kuna i sva zarada od prodaje pića koje se odriče tvrtka “Žitković” d.o.o. namijenjeni su u humanitarne svrhe, za pomoć liječenja trogodišnjeg Matka Jošćaka koji boluje od karcinoma jetre, sina Violete Jošćak, rođ. Zulumovski, bivše članice KUD-a Kamen Sirač.