Općina Sirač proslavila je kroz višednevna događanja 771 godinu postojanja Sirača. Prošlo je ukupno 20 godina od konstituiranja Općine Sirač, a uz Općinu, kao i svake godine obilježeni su i Dan škole i Dan župe.

Povodom Dana Općine Sirač, 31. svibnja 2013. u Hrvatskom domu održano je druženje Sirčana i gostiju kojemu je prethodila koncelebrirana sveta misa u Crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije te su položeni vijenci i zapaljene svijeće u Parku branitelja Sirača.

Što se tiče općinskih projekata, načelnik Sirača, Branimir Miler je na svečanosti naglasio:

O projektu vodovoda načelnik je rekao:

Dani Općine Sirač započeli su 26. svibnja 2013. prigodnim stolnoteniskim natjecanjem u organizaciji Stolnoteniskog kluba Sirač. Na turniru pojedinačno prvo mjesto osvojio je Damir Cikojević, a drugo mjesto Zlatko Slota, obojica iz Novske dok je treće mjesto osvojio sirčan Saša Žuger. Prvo mjesto ekipno pripalo je STK Novska, drugo STK Siraču, a treće mjesto STK Daruvaru. Nastupili su još STK Virovitica, a kao peta ekipa bila je druga ekipa Sirača.

U srijedu, 29. svibnja učenici, učitelji, roditelji i ostali gosti obilježili su Dan Osnovne škole Sirač podizanjem Zelene zastave ispred škole. Zelenu su zastavu na školski jarbol podigli učenici 8. razreda koji su za vrijeme svog školovanja u Osnovnoj školi bili odlični u uspjehu i učenju: Bruno Križ, Tea Vitina, Anamarija Vuk i Ivona Žuger.

Sirački župnik vlč. Stjepan Pasarić Zelenu zastavu je blagoslovio posebno nadahnutim riječima u poruci:

Ravnateljica škole, Marija Pavičić prilikom ove svečanosti je istaknula:

Cilj programa je osvijestiti učenike o važnosti i načinu brige i čuvanja okoliša u smislu usvajanja navike ponašanja i vještine u očuvanju prirode, istaknula je ravnateljica i dodala:

Život i rad učenika i učitelja u Osnovnoj školi posebno obvezuje na poštivanje i ispunjavanje normi u ekološkom i odgojnom promicanju ekološke svijesti koja itekako doprinosi Općini. Načelnik Općine Sirač Branimir Miler:

Nakon svečanosti u Hrvatskom domu je održana priredba učenika nižih i viših razreda škole. U sklopu Dana škole održana su i sportska natjecanja učenika.

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor organizirala je vatrogasnu vježbu pod nazivom “Vježba evakuacije i spašavanja Suvenir 2013”. Cilj vježbe je bio provjera plana evakuacije i spašavanja.

U vježbu su sudjelovali: svi zaposlenici Ustanove Suvenir Arbor, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Javna vatrogasna postrojba grada Daruvara, Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, Policijska postaja Daruvar, DVD Sirač, ekipa civilne zaštite postrojbe opće namjene te stožer zaštite i spašavanja Općine Sirač.

Vježbom je provjeren Plan evakuacije i spašavanja, osposobljenost djelatnika za postupanje u slučaju izvanrednih situacija i valjanost predviđenih pravaca evakuacije, način dojave o izvanrednom događaju, te komunikacija i način postupanja vatrogasnih postrojbi. Vježba je uspješno provedena u realnom vremenu, njome je zadovoljan i načelnik Branimir Miler, ali postoje neki nedostaci:

Povodom Dana općine u organizaciji Baptističke crkve Sirač održana je Baptistijada Sirač 2013.

Baptistijade su za mlade u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća bile dio odrastanja mladih i nešto sasvim uobičajeno. Nažalost, za baptističku mladež od početka devedesetih pa skroz do danas baptistijade su postale nešto o čemu su mladi mogli samo slušati i u svojim glavama maštati. I evo nakon 30 godina današnja generacija mladih sa Siona odlazi korak dalje u želji da i ovaj naraštaj mladih ima svoju prvu Baptistijadu.

Baptistijada Sirač 2013. održala se od 31. svibnja do 2. lipnja 2013. godine, pod motom “Sportom za Krista”. Za trodnevno natjecanje se prijavilo 115 natjecatelja iz sedam ekipa koje su se natjecale u 5 sportova: šahu, pikadu, stolnom tenisu, badmintonu, nogometu te u poznavanju Biblije kroz kviz.

Ukupan poredak na Baptistijadi Sirač 2013:

1 BC BETANIJA ČAKOVEC (50 bodova)

2. BC MOŠĆENICA (46 bodova)

3. BC DARUVAR / GOLUBINJAK / PAKRAC (42 boda)

4. THE FORGE (26 bodova)

5. BC MALEŠNICA (14 bodova)

6. BC SION SIRAČ (10 bodova)

7. BC SUBOTICA / LJUTOVO (4 boda)

Fer play ekipa: BC BATANIJA ČAKOVEC

Fotografije: Antonio Demeter, DUZS, Sion mladi

Audio prilozi: Radio Daruvar, video prilog: Mreža TV