Općina Sirač obilježila je svoj Dan.

Novinarka Radio Daruvara, Irena Ivanović-Lasta, analizirala je tom prilikom što se može, a što treba napraviti? Prenosimo zvučne zapise iskustava s kojima se svakodnevno susreće načelnik Branimir Miler. U općini je sve izraženiji nesrazmjer između prihoda koji se stalno smanjuju i posla koji se iz dana u dan povećava:

 

To je financijska strana priče, a poslovna:

 

Konkretan primjer što se nameće je:

 

I predsjednik Vijeća općine Sirač Stjepan Juraić pojašnjava zašto se na Dan općine odlučio umjesto očekivanog govora prenijeti iskustva iz svakodnevnog života:

 

Radi se o:

 

Stjepan Juraić je potom cijelu priču potkrijepio primjerima iz svakodnevnice:

 

To je dio naše svakodnevnice za koji se aktualiziranjem stvaraju pretpostavke pronalasku rješenja.

Svečanoj sjednici Vijeća u Siraču nazočili su visoki uzvanici i gosti. Župan Damir Bajs prema općini Sirač ima poseban odnos jer je dio djetinjstva proveo u Siraču, a iz pozicije prvog u županiji najprije čestita stanovnicima općine njihov Dan:

 

Županijska ustanova koju tranzicija nije mazila:

 

Županija za potporu Suveniru izdvaja znatna sredstva svake godine i napravila je još jedan iskorak pronalaskom kupca za proizvode Suvenira tako da je danas:

 

I saborski zastupnik Vedran Babić se dotaknuo otvorene tematike vezane uz smanjenje prihoda:

 

Kako Vedran Babić kaže, ekipa koja vodi općinu je operativna i stvorila je dobre temelje na kojima se može graditi gospodarski razvoj, a što se tiče demografske izrazito loše slike taj problem kako Babić naglašava nije od jučer:

 

Te općine koje infrastrukturno prednjače pred većim urbanim cjelinama su pozitivan primjer koji treba slijediti, a postoji i u našem bližem okruženju, a kada je riječ o promjeni negativnih trendova:

 

S globalnog na lokalno, kako rješenje prisutnih i navedenih problema, vidi načelnik Sirača Miler:

 

Načelnik općine Sirač Branimir Miler drži da je neophodno napraviti ravnotežu najprije između posla i prihoda, a potom postići nacionalni konsenzus na razini svih aktera uključenih u kreiranje javne politike, a s ciljem definiranja jasnih pravila igre po kojima će lokalna samouprava imati potpuno otvoren put djelovanja za poduzimanje aktivnosti i to u korist i za stanovnike koji žive u lokalnim sredinama.

Delegacija je odala počast braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u Parku branitelja.

U sklopu Dana općine Sirač, u subotu, 23. svibnja u Siraču se u organizaciji Vatrogasne zajednice općine Sirač i Koordinacije vatrogasaca Daruvara i susjednih općina na školskom igralištu trebao održati 6. memorijal Franjo Doležal, susret vatrogasne djece i mladeži. No, prije samog susreta i postrojavanja nakon kojeg je trebalo započeti natjecanje, počela je obilna kiša te su igre otkazane, a djeca su otišla na druženje u Hrvatski dom gdje su im podijeljene medalje, zahvalnice, sokovi i sendviči.

 

U prepunom holu Osnovne škole Sirač je povodom Dana škole održan bogat kulturno-umjetnički program koji su pripremili učitelji i učenici škole.

 

Povodom Dana Župe Pohoda Blažene Djevice Marije koji se obilježava 31. svibnja, u siračkoj župnoj crkvi toga vikenda služena je svečana sveta misa i slavlje primanja sakramenta krizme­ – potvrde te drugoga dana i sakramenta Prve pričesti.

Fotografije: Antonio Demeter; audio zapisi: Radio Daruvar