Dani Općine Sirač trajali su tjedan dana, od 27. svibnja do 2. lipnja 2007. godine. Evo što se sve događalo po redoslijedu:

 
27.05.2007. SUSRET MLADEŽI VATROGASNE ZAJEDNICE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

 

Od 9 sati počelo je prijavljivanje natjecatelja, a nakon prijava uslijedilo je postrojavanje i svečano otvaranje natjecanja na školskom igralištu. U 10 sati natjecatelji su izašli s terena i započeli natjecanje.

Natjecalo se oko 1000 mladih vatrogasaca do 16 godina iz 50-ak Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz županije u izvođenju vježbi i igara. Natjecanje je trajalo tri sata nakon čega su sumirani i proglašeni rezultati, te podijeljeni pehari i medalje najboljim ekipama. Nakon susreta uslijedilo je kratko druženje uz ringišpil i muziku dok nas nije potjerala kiša.

 

30.05.2007. DAN ŠKOLE
 

U 10 sati ispred školske zgrade svečano je podignuta Zelena zastava eko-škole. Zastavu su podignule odlične učenice VIII. razreda Tena Manjarić, Sanja Petrnel, Zrinka Stipetić i Sonja Mik.

Dvije godine nakon što je prvi put ušla u obitelj međunarodnih eko škola, naša škola obnovila je taj status zahvaljujući rezultatima dosadašnjeg rada učenika, vrtićevaca i učitelja škole, koji obvezuje na poštivanje zadanih normi u ekološkom i odgojnom ponašanju. Na svečanosti podizanja Zelene zastave čestitke su uputili načelnik Branimir Miler, kumovi eko škole Zlatko Kufner i Zdenka Zvonarek, predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Juraić i župnik sirački velečasni Antun Palić, koji je blagoslovio zastavu.

Nakon podizanja zastave održana je prigodna priredba učenika u holu škole.

Sportska natjecanja povodom Dana škole održavala su se 31.05.2007. od 8 sati. Niži razredi su se natjecali u igrama na školskom igralištu, a ŠŠK “Kamen” se natjecao u košarci (djevojčice V. protiv VI. r. i VII. protiv VIII. r., a dječaci V. protiv VII. r. i VI. protiv VIII. r.) u dvorani.

 

31.05.2007. DAN OPĆINE I DAN ŽUPE POHODA BLAŽENE DJEVICE MARIJE
 

Općina Sirač proslavila je svoj dan nastupom Gradske limene glazbe Daruvar i Daruvarskih mažoretkinja koje su krenule povorkom u 9 sati kroz Sirač od pruge do Općine. Ispred zgrade Općine izveli su još nekoliko koreografija pred učenicima Osnovne škole.

U 10,30 sati položen je vijenac i zapaljene svijeće u Parku branitelja.

Proslava Dana Općine i Župe Pohoda Blažene Djevice Marije nastavljena je svečanom svetom misom u župnoj crkvi, koju su predvodili sirački župnik don Antun Palić, salezijanski provincijal Ivan Marjanović i ratni župnik siračke župe Andrija Babić.

Nakon svete mise svečano je otvorena trgovina Suvenir Arbor Vitae u sklopu zaštitne radionice Suvenira, kojom Suvenir Nova čini značajan korak ka ozdravljenju i opstanku na tržištu, rekla nam je ravnateljica Suvenira Sanja Bogdan Pavlović, ističući kako je prodavaonica uređena u sklopu potpune obnove zgrade Suvenira, građene još dvadesetih godina prošlog stoljeća.

U stajanju na noge Suveniru je značajno pomogla županija, koja je od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje preuzela osnivački udio nad ustanovom, naglasio je dožupan Krešo Jelavić.

Nakon otvaranja trgovine Suvenir Arbor Vitae održana je zajednička svečana sjednica Općinskog vijeća i Poglavarstva u Hrvatskom domu. Načelnik Branimir Miler podsjetio je na rezultate koji općinu velikim koracima vode naprijed, a među najznačajnijim postignućima izgradnja kanalizacije i uređenje dviju zona – industrijske i poduzetničke, uz koje će se graditi i sportsko rekreacijski centar, a sve to vodi novom urbanom izgledu Sirača, koji će se uskoro ogledati i u novom ruhu glavne ulice. Kako je naglasio dožupan Krešo Jelavić, siračkom statusu najrazvijenije općine u županiji, s najmanjim brojem nezaposlenih doprinosi snažno gospodarstvo, a da će ono i dalje biti jednako uspješno potvrđuju i najave načelnika Milera.

Dan Općine i Župe završio je svečanim ručkom u Hrvatskom domu i pjesmom tamburaša KUD-a Kamen Sirač.

 

01.06.2007. DRUŽENJE UDRUGA UMIROVLJENIKA
U 16 sati počeo je turnir u pikadu u organizaciji Udruge umirovljenika Sirač. Uz domaćina natjecali su se umirovljenici iz Daruvara i Grubišnog Polja. Najviše bodova imala je ekipa Udruge umirovljenika Sirač koja je zauzela 1. mjesto na turniru.

Nakon turnira druženje je nastavljeno uz nastup pjevačkih zborova umirovljenika Končanice, Grubišnog Polja i Sirača. Kasnije se još malo zaplesalo i zapjevalo uz svirku “momaka” iz Udruge umirovljenika Sirač.

Dok su se umirovljenici družili u Hrvatskom domu, u Vatrogasnom domu održana je promocija knjige Mate Ćurka, “Mi smo htjeli” – Domovinski rat 1990.-1995. – drugo prošireno i popravljeno izdanje.

“Mi smo htjeli”, knjiga Mate Ćurka, koja govori o Domovinskom ratu na području Daruvara, Sirača, Pakraca i okolice, te Grubišnog Polja, objavljena prošle godine, doživjela je drugo, dopunjeno i prošireno izdanje. Gotovo dvostruko obimnija od prve, knjiga donosi mnoge nove dokumente, autentična svjedočanstva sudionika ratnih zbivanja i mnoštvo novinskih izvješća iz ratnih sukoba.

 

02.06.2007. MALONOGOMETNI TURNIR SIRAČ 2007 I DRUŽENJE KUD-a “KAMEN” SIRAČ S GOSTIMA
U 9 sati počeo je već tradicionalni malonogometni turnir sa ekipama iz raznih krajeva Hrvatske u organizaciji BC Sion-a. Turnir je bio na školskom igralištu, a natjecalo se petnaestak ekipa. Ove godine nabavljen je i prijenosni pehar.

Zadnjeg dana proslave Dana Općine KUD Kamen Sirač organizirao je Siračku folklornu večer u Hrvatskom domu. Uz naš KUD gostovali su KUD Branimir iz Bošnjaka i KUD Sveti Juraj iz Duge Rese.

…a poslije folklorne večeri uslijedila je tamburaška večer uz Lole iz Rešetara koje su zaslužne za feštu do zore.