Na natječaju Royalove zaklade za međugeneracijsku solidarnost “Škola – prijatelj starijih: Nauči me, naučit ću te” na koji se prijavilo 69 osnovnih škola iz cijele Hrvatske, Osnovna škola Sirač osvojila je prvu nagradu. Svečanost dodjele nagrada održana je povodom 29. travnja, Europskog dana solidarnosti među generacijama, u Velikoj dvorani Udruženja obrtnika u Zagrebu.

Druga nagrada dodijeljena je OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog, a treću nagradu osvojila je OŠ Vladimir Nazor iz Trenkova. Sve ove škole osmišljavaju i provode izvrsne volonterske programe u kojima učenici sudjeluju u razmjeni iskustava, znanja i vještina s osobama treće životne dobi. Cilj natječaja je razvijanje socijalne osjetljivosti najmlađih za osobe treće životne dobi i senzibiliziranje javnosti za potrebe starijih te njihovu veću društvenu uključenost.

Naša prvonagrađena Osnovna škola Sirač već godinama provodi niz akcija u koje su uključile osobe treće životne dobi iz Udruge umirvljenika Sirač – od uređenja okoliša škole do organiziranih humanitarnih posjeta siromašnim i nemoćnim starijim osobama.

Ideja projekta ‘”Dječje igre i igračke otete zaboravu vremena'” krenula je od naše umirovljene učiteljice hrvatskog jezika, gospođe Ivanke Križ. Pri čestim posjetima našoj školi začudilo ju je kako se učenici u slobodno vrijeme ne igraju skrivača, lovice, školice, kamečkanja i svih ostalih dječjih igara kojih su se djeca još do nedavno igrala. I tako se rodila ideja: obnoviti stare igre i izraditi igračke kojima su se djeca nekad igrala.

Uz pomoć članova Udruge umirovljenika učenici su bilježili opise igara i način izrade igračaka. Školsko igralište pretvorilo se u jedno veliko seosko dvorište, livade i brežuljci postali su mjesta za igru. Učenici i umirovljenici su uz ugodno druženje uživali u zajedničkim ostvarenjima. Sirački umirovljenici učenike su ponovno naučili stare igre poput školice, babe Jare, Stjepana Bana, neka puca…

Naši umirovljenici osjećaju se ispunjeni prenoseći znanja učenicima, a učenici su sretni jer uživaju u igranju zaboravljenih igrara i izradi starih igračaka. U školski kurikulum uvrštene su i teme o važnosti sudjelovanja u životu starijih osoba – rekla je ravnateljica siračke osnovne škole škole, Marija Pavičić i objasnila koje je sve aktivnosti škola provela i koje planiraju provesti:

“Kroz satove razrednika, likovne kulture, hrvatskog jezika i tehničke kulture educirali smo učenike o suživotu sa starijima, o njihovoj radosti življenja iako su u poodmakloj životnoj dobi. Koliko su nam umirovljenici važni u našim  životima pokazali smo za Dan kruha i Božić. Nakon  blagoslova kruha u našoj školi, učenici su u Dom za starije i nemoćne u Miljanovcu odnijeli proizvode od brašna (kruh, peciva, kolače), obradovali starije osobe toplom rječju i svojim dolaskom. Kroz akciju “Dobro je činiti dobro” sakupljali smo prehrambene proizvode, odjeću i novčanu pomoć te smo i to odnijeli siromašnijim, nemoćnim i starijim osobama, kao i obiteljima slabijeg socijalnog statusa u mjestu kako bi im božićni blagdani bili ljepši.

Također planiramo kroz Eko patrole škole organizirati tjedne obilaske nemoćnih i starijih u mjestu te im pomoći u obavljanju malih kupovina i čišćenju doma. S našim umirovljenicima planiramo zajedničko uređenje okoliša škole i parka, sakupljanje i obnavljanje starih predmeta za školsku etno kuhinju.

U svojim akcijama nastojimo kod učenika razvijati senzibilitet upravo prema osobama treće životne dobi s ciljem uvažavanja i poštivanja, poboljšanja kvalitete života, ali iznad svega želimo im dati do znanja da smo tu, ne samo za materijalnu pomoć već za susret, toplu riječ, stisak ruke i obično, malo, svakodnevno druženje. Voljeli bismo da možemo i više…”

Primljenu novčanu nagradu škola će utrošiti za nastavak aktivnosti s osobama treće životne dobi, kako bi pridonijeli boljoj kvaliteta života starijih. Nagrađene osnovne škole vlastitim su projektima već dale doprinos afirmaciji i većoj integraciji osoba treće životne dobi u društvo te će nastaviti djelima pokazivati pravu međugeneracijska solidarnost.

Proglašenjem najboljih osnovnoškolskih programa za osobe treće životne dobi u travnju 2013. godine završen je natječaj pod nazivom “Škola – prijatelj starijih: nauči me, naučit ću te!”.

Tekst i fotografije: Royalova zaklada za međugeneracijsku solidarnost, Osnovna škola Sirač