Radni prijedlog Dnevnog reda sjednice Općinskog vijeća Općine Sirač s jednom točkom proširen je na još tri. Sve predložene Odluke, vijećnici Općinskog vijeća su prihvatili na operativnom i informacijski korisnom skupu koji je vodio predsjednik Vijeća Branimir Miler.

Informacijski korisnim, skup se pokazao u razotkrivanju dinamike uplata europskih projekata u realizaciji. Dva velika projekta u Općini Sirač otvorila su prazninu u protoku isplata zbog kašnjenja koje se provlači i na nekoliko mjeseci. Ova situacija s kašnjenjima uplate novca po velikim projektima inicirala je prvu točku Dnevnog reda, Odluku o kratkoročnom prekoračenju, a poskupljenje građevinskog materijala drugu, to je rebalans općinskog Proračuna.

Prvu točku Dnevnog reda obrazložio je načelnik Sirača Igor Supan. Vijećnici su prihvatili Odluku o odobravanju kratkoročnog prekoračenja po poslovnom računu Općine Sirač. Tri su problema inicirala ovu Odluku, a svaki od njih odnosi se na zastoje u dinamici isplate novca po odobrenim europskim projektima. O čemu se točno radi, pojasnio je načelnik Općine Sirač Igor Supan:

 

Kao premosnica čekanja uplata donesena je Odluka o kratkoročnom prekoračenju po poslovnom računu Općine. O kojem iznosu se radi?

 

O dinamici uplate sredstava po europskim projektima odnosno zaostatcima ili kašnjenju očitovao se i predsjednik Vijeća Branimir Miler ukazujući na iskustva u realizaciji projekata za vrijeme dok je bio načelnik općine:

 

I zato je Odluka bez rasprave usvojena. Usvojen je i rebalans, a rebalans ovogodišnjeg Proračuna iniciran je rastom cijena građevinskog materijala što se odražava na projekte u realizaciji odnosno jednu proračunsku poziciju. Odluku je pojasnio načelnik Igor Supan:

 

 

Vijećnici su na sjednici Vijeća u Siraču jednoglasno podržali prijedlog župana Marka Marušića o imenovanju Igora Supana u Upravno vijeće Daruvarskih toplica bez naknade te su jednoglasno podržali prijedlog načelnika Sirača Igora Supana o imenovanju Branimira Milera u Nadzorni odbor Darkoma.

Tekst i zvučni zapisi: Radio Daruvar

Dokumenti s 3 . sjednice:

Skraćeni zapisnik
Odluka o odobravanju kratkoročnog prekoračenja po poslovnom računu Općine Sirač
Odluka o prihvaćanju prijedloga Župana o imenovanju Igora Supana u Upravno vijeće Daruvarskih toplica
Odluka o predlaganju kandidata za izbor člana Nadzornog odbora trgovačkog društva Darkom d.o.o.
IV. Izmjene i dopune Proračuna Općine Sirač za 2021. godinu
IV. Izmjene Programa građenja komunalne infrastrukture za 2021. godinu