19. sjednica Općinskog vijeća održana je 1. srpnja 2019. godine, a na njoj su donesene II. Izmjene proračuna koje su dopunjene na 20. sjednici, dva dana kasnije, odnosno 3. srpnja 2019. godine.

Nakon što je predloženi Dnevni red 19. sjednice prošao, preinake su bile u vidu proširenja točaka o formiranju Upravnog vijeća novoformirane ustanove Komus te izvješće o stanju na klizištu u Frankopanskoj ulici. Vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o raspodjeli rezultata poslovanja za prošlu godinu. Tako je viškom od skoro 900 tisuća kuna pokriven manjak iz prethodnog razdoblja, a što je kroz rebalans Proračuna uključeno u prihode. Ovogodišnji Proračun Općine Sirač rebalansom je u odnosu na prijedlog veći za 12 posto. Drugi rebalans ovogodišnjeg Proračuna obrazložio je načelnik Branimir Miler:

 

Tu je još predviđena:

 

Po drugom rebalansu od dva milijuna i 67 tisuća kuna Proračun Općine Sirač za ovu godinu je 17 milijuna i 998 tisuća kuna.

Na 19. sjednici formirano je tročlano Upravno vijeća za ustanovu Komus. Ova je tema isprovocirala raspravu. Vijećnik Josip Hamp, kako je rekao u najmanju ruku bio bi suzdržan prema  prijedlogu načelnika. Suzdržanost jednog vijećnika na sinoćnjoj sjednici značila bi neizglasavanje i prolongiranje Odluke za nekoliko mjeseci. Zamjenik načelnika Igor Supan ubrzao je raspravu otvorenim pitanjem, da se izjasni tko želi biti u Upravnom vijeću. Tročlano vijeće formirano je i izglasano, a dogovoreno je da stručne službe odrade sve potrebne poslove za formiranje ustanove. O ustanovi informacijski potpunije načelnik Branimir Miler:

 

Odnosno Upravno vijeće u kojem su izglasani predsjednik Stjepan Juraić i članovi Josip Hamp i Damir Grgošević. Još je jedna tema slijedom vijećničkog pitanja otvorena na ovoj sjednici Vijeća Općine Sirač. To je klizište u Frankopanskoj na kojem su provedena pripremna geomehanička istraživanja:

 

Na sjednici su vijećnici otvorili i pitanja koja su dijelom dokumentirana fotografijama, a za što se pobrinula vijećnica Kornelija Horina. Na prikazanim fotografijama pokazane su lokacije izgledom prizivajući žurno uređenje. Riječ je o pod travom nevidljivom nogostupu na području naselja Kip, oštećenoj ogradi na mjesnom groblju, objektu koji je nekad bio trgovina i mogao bi se ponovno uz uređenje sanitarnog čvora staviti u korisnu funkciju. Također je ukazano na potrebu uređenja igrališta pri Područnoj školi i spomenika koji je prošao fazu rekonstrukcije, međutim, i okoliš bi trebalo urediti. Dogovoren je žurni sastanak o ovim temama na kojem će se pokrenuti inicijativa za rješavanje navedenih problema. Jedno od otvorenih pitanja na 19. sjednici Vijeća bila je i adrenalinska brzina vozila koja se postiže na dionici Kip-Doljani ostavljajući stanovnike tih naselja u strahu.

Još je jedna tematska cjelina analizirana, a riječ je o šumskom doprinosu. Da nije sve u novcu i da ima nešto i u šumama upozoreno je ukazivanjem na prorjeđivanje šuma koje poziva na uzbunu, barem vijećnike u Siraču. Oni su prekomjernu sječu šuma nazvali ekološkom katastrofom:

 

Sječa drveća nije zaobišla mjesto izviđačkog kampa uz potok Stančevac:

 

 

Tekst i zvučni zapisi: Radio Daruvar

Dokumenti s 19. i 20. sjednice:

Skraćeni zapisnik – 19. sjednica
Skraćeni zapisnik – 20. sjednica
II. izmjene i dopune Proračuna za 2019. godinu
Obrazloženje uz II. Izmjene i dopune Proračuna za 2019. godinu
Odluka o raspodjeli rezultata poslovanja za 2018. godinu
I. Izmjene Programa javnih potreba u području djelovanja udruga civilnog društva Općine Sirač za 2019. godinu
I. Izmjene Programa utroška naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru za 2019. godinu
II. Izmjene Programa javnih potreba u socijalnoj i zdravstvenoj skrbi Općine Sirač za 2019. godinu
II. Izmjene Programa građenja komunalne infrastrukture za 2019. godinu
II. Izmjene Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2019. godinu
Odluka o imenovanju članova Upravnog vijeća javne ustanove Komus