Iseljavanje poziva na buđenje na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini bila je tema 15. sjednice u ovom sazivu Vijeća Općine Sirač kao i Proračun za iduću godinu. Proračun za iduću godinu planiran je u iznosu od 15 milijuna kuna. Prijedlog obrazlaže načelnik općine Branimir Miler:

 

Također za iduću godinu u Proračunu su osigurana sredstva za izbore za EU parlament i za izbore za manjinska vijeća. U planu je završiti vodovod Barica kako bi se od proljeća stavio u funkciju a tu je i niz drugih infrastrukturnih projekata.

Vijećnik Darko Rendić potaknuo je pitanje rješavanja zabrinjavajuće demografske slike na području i ove općine sa stavom da bi se efikasnije trebali iskoristiti izvorni prihodi Proračuna u svrhu pronalaska rješenja. Vijećnici su iznijeli prijedloge što, tko, i kako treba reagirati da se iseljavanje zaustavi. Otvorena je rasprava u koju se uključila većina prisutnih na sinoćnjoj sjednici sa stavom da treba osmisliti model zaustavljanja iseljavanja i otvoriti prostor doseljavanju u Sirač. Svi vijećnici uključeni u ovu raspravu traže globalno buđenje na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini. Načelnik općine Sirač Branimir Miler slijedom otvaranja ovog problema s ciljem pronalaska učinkovitog rješenja najavljuje tematsku sjednicu Vijeća za drugi mjesec iduće godine:

 

Među mjerama koje su spomenute na sinoćnjoj sjednici a s ciljem stvaranja uvjeta za zadovoljavanja potreba stanovnika lokalne zajednice su oslobađanje komunalnog doprinosa, unapređenje Internet infrastrukture, osmišljavanje modela pomoći kupnje starih kuća, pomoći pri renoviranju kuća, pružanja podrške graditeljima novih kuća. Stručne komisije, vijećnici, zainteresirana javnost pozvani su analizirati mogućnosti primjenom kojih se negativni demografski trendovi mogu zaustaviti, a tematska sjednica Vijeća općine Sirač najavljena u prvom tromjesečju iduće godine bit će prilika za definiranje plana djelovanja.

Nakon završetka sinoćnjih sjednica, vijećnici su Općinsku vijećnicu zamijenili ugostiteljskim objektom u kojem je nastavljeno zajedničko druženje.

 

Tekst i zvučni zapisi: Radio Daruvar

Dokumenti s 15. sjednice:

Skraćeni zapisnik
Proračun Općine Sirač za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu
Obrazloženje Proračuna Općine Sirač za 2019. godinu
Odluka o izvršenju Proračuna Općine Sirač za 2019. godinu
Program javnih potreba u sportu Općine Sirač za 2019. godinu
Program javnih potreba u kulturi Općine Sirač za 2019. godinu
Program javnih potreba u području djelovanja udruga civilnog društva Općine Sirač za 2019. godinu
Program javnih potreba u socijalnoj i zdravstvenoj skrbi Općine Sirač za 2019. godinu
Program građenja komunalne infrastrukture 2019. godinu
Program održavanja komunalne infrastrukture Općine Sirač za 2019. godinu
Program utroška sredstava šumskog doprinosa za 2019. godinu
Program utroška sredstava od zakupa poljoprivrednog zemljišta za 2019. godinu
Program utroška naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru za 2019. godinu