U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom bjelovarsko–bilogorski župan Miroslav Čačija sa svojim je suradnicima, zamjenicima župana Alenom Baščevanom i Sašom Lukićem, te pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo Mladenom Mohrom, posjetio siračku Ustanovu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor.

U pratnji ravnateljice Marine Župan izaslanstvo je obišlo tvornicu, razgovaralo sa zaposlenicima i upravom Ustanove, prošlo kroz sve proizvodne pogone od pilane, preko fine obrade i lakirnice. Kroz pogone ih je proveo šef proizvodnje Željko Plehati koji je za Radio Daruvar istaknuo s kojim proizvodnim mogućnostima raspolažu u Suveniru:

 

Aktualna priča vezana uz ovu županijsku ustanovu otvorena je na skupu održanom 30.11.2012. u Zagrebu u povodu prve godišnjice osnutka Zavičajne udruge Sirač-Zagreb, kako je potvrdila i ravnateljica Ustanove Marina Župan:

 

Nakon definiranja lokacije slijedi pitanje uvjeta korištenja poslovnog prostora za Ustanovu Suvenir Arbor u Zagrebu. O uvjetima, načelnik Branimir Miler je za Radio Daruvar rekao:

 

Osim Zagreba, u priču oko Ustanove Suvenir Arbor uključile su se i Hrvatske šume, a na koji način otkriva saborski zastupnik Vedran Babić:

 

 

A spomenute mogućnosti i novo tržište te pomoć iz Hrvatskih šuma mogu li biti jamac održivog razvoja Suvenira, odgovorio je župan Miroslav Čačija:

 

Nedavno su i članovi odbora za gospodarstvo županijske skupštine BBŽ bili u obilasku Ustanove Suvenir Arbor. Obilazak je organiziran s ciljem prezentacije mogućnosti ekonomskog unaprjeđenja ove županijske ustanove, a na poziv ravnateljice Marine Župan. Ustanova je sa svojim proizvodnim i drugim pogonima zapravo dislocirana u Siraču, okuplja čak 61 zaposlenika od kojih je 39 osoba s invaliditetom, a uz to je i jedina ustanova u županiji koja se bavi proizvodnjom drvne galanterije. Proizvodi gotovo unikatne proizvode vrhunske kvalitete i uspijeva pronaći kupce na tržištu, no poput drugih proizvodnih tvrtki suočena je s problemom naplate:

 

Osnivač Ustanove, Bjelovarsko–bilogorska županija, godišnje financiranje Suvenira Arbor rebalansom proračuna ove je godine povećala za dvjesto tisuća kuna, tako da iznosi milijun i šesto tisuća. Isti je iznos planiran i za 2013. godinu.

 

Ustanova Suvenir Arbor otvorila je u listopadu ove godine svoju trgovinu u Bjelovaru. Grad Bjelovar dao je u zakup svoj poslovni prostor u prizemlju Gradske uprave na Trgu Eugena Kvaternika u Bjelovaru.

Bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec pozvao je sve općine, gradove, institucije, gospodarstvenike i obrtnike te građane da koriste ovakvu prigodu koju imaju u Bjelovaru i da kupuju kvalitetne proizvode koje izrađuje Ustanova Suvenir Arbor. U trgovini su zaposlena dva djelatnika, članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, koji već imaju radnog iskustva u trgovini.

 

Zvučni zapisi i prilagođeni tekst: Radio Daruvar; Fotografije: Suvenir Arbor