16. svibnja 2010.  privremeno je zatvorena dionica željezničke pruge od Sirača do Pčelića zbog tehnički lošeg stanja pruge na tom dijelu. Odluka je to ministra prometa Božidara Kalmete, a obustava prometa trebala bi biti samo privremena do 'kapitalne sanacije' no ne zna se kada će do nje doći. Iz Sirača se u smjeru Pakraca do Banove Jaruge može i dalje voziti prema Zagrebu ili Vinkovcima, no u Daruvar ili Viroviticu ne može se više vlakom. Naime, HŽ je osim ove dionice od Sirača do Pčelića duge 55 kilometra donio odluku i o zatvaranju još dvije dionice pruge u Hrvatskoj. Čitava ova dionica u toliko je lošem stanju da vlaku treba čak dva sata da ju savlada, a za sanaciju bi trebalo izdvojiti oko 250 milijuna kuna, koje Hrvatske željeznice trenutno nemaju.

Koja su sredstva potrebna za dovođenje u stanje tehničke ispravnosti pruge Daruvar-Sirač rekao je za Radio Daruvar zamjenik predsjednika Sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petrović:

 

A što očekuju radnici na kolodvoru u Daruvaru i u Siraču, govori lokalni povjerenik Sindikata prometnika Hrvatske Alen Hudorović:

 

Iako je rečeno da je zatvaranje samo privremeno do rekonstrukcije, građani Daruvara i Sirača u strahu su ne bi li zatvaranje značilo zauvijek. Na relaciji Sirač-Pčelić radnim danom je u četiri para vlakova u prosjeku putovalo oko 50 putnika, dok ih je vikendom bilo 30. Sirčani koji su putovali vlakom u Daruvar i Daruvarčani koji su putovali prema Zagrebu ostali su uskraćeni za 11 kilometara pruge, a rečeno je kako će se putnici na zatvorenim dionicama prevoziti autobusom. Dotrajali dio pruge od Daruvara do Pčelića i nije toliki problem za Daruvarčane koliko ova dionica od Daruvara do Sirača zbog koje je ionako prometno izoliran Daruvar kao turističko središte i najljepši mali grad ostao bez veze prema Zagrebu.

Daruvarčani su posljednji vlak iz Daruvara u nedjelju, 16. svibnja 2010. u 19:30 ispratili uz pogrebnu glazbu, upaljene lampione i crnu zastavu. Na ispraćaj je došlo mnoštvo Daruvarčana, a na konferenciji za novinare održanoj u kompoziciji posljednjeg vlaka, još je jednom istaknuta nelogičnost odluke ministra Kalmete.

Pogledajte priloge o posljednjem vlaku iz Daruvara sa vijesti RTL i NeT televizije!

 

Izvori: index.hr, Bjelovarski list, NeT televizija, zvučni zapisi: Radio Daruvar