U osnovnoj školi Sirač 18. travnja 2012. godine održana je vježba evakuacije i spašavanja pod nazivom “Sovin huk”. Cilj vježbe bila je praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja Osnovne škole Sirač, kako je istaknuo i pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Bjelovar, Marijan Radoš.

Osim osposobljenosti zaposlenika i učenika škole za postupanje u slučaju izvanrednih situacija i valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, vježbom je obuhvaćen način prijema i prijenosa dojave o nesreći i druge operativne informacije, te način intervencije službi zaštite i spašavanja.

Vježba je započela u 11 sati kada je uobičajeni dnevni raspored nastave u školi prekinuo zvučni znak za opasnost. Zamišljeni požar izbio je u kabinetu biologije, zbog čijeg je širenja ravnateljica škole Marija Pavičić zapovjedila evakuaciju, koja je dovršena za 3 minute.

Vrlo brzo je oko 140 učenika razredne i predmetne nastave zajedno s 30 nastavnika i zaposlenika i 30-tak djece vrtićkog uzrasta bilo u školskom dvorištu.

Nositelj vježbe bila je Osnovna škola Sirač te Područni ured zaštite i spašavanja Bjelovar koji je školi pružio potrebnu stručnu pomoć prilikom izrade elaborata i koordinacije hitnih službi.

U vježbi je sudjelovalo, osim zaposlenika škole i učenika, Područni ured za zaštitu i spašavanje Bjelovar sa Županijskim centrom 112 Bjelovar, 10 učenika – članova ekipe Crvenog križa, Ekipa postrojbe civilne zaštite opće namjene na aktivnostima pripomoći kod zbrinjavanja povrijeđenih osoba, Javna vatrogasna postrojba Daruvar, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sirač, Policijska postaja Daruvar, Stožer zaštite i spašavanja Općine Sirač, gradsko društvo crvenog križa Daruvar te doktorica Ljuljana Žunic – liječnica Doma zdravlja ambulante Sirač.

Tijekom priprema za vježbu svi zaposlenici i učenici škole upoznati su sa Planom evakuacije i spašavanja, a sudionici vježbe sa elaboratom izvođenja vježbe. Pripremne aktivnosti vježbe zaštite i spašavanja koordinirao je Područni ured za zaštitu i spašavanje Bjelovar.

Ova vježba u Osnovnoj školi Sirač poslužila u prvom redu kao praktična provjera plana evakuacije što je Zakonom i predviđeno.

Nakon izvedbe završena je i analiza održane vježbe. U najkraćem kako doznajemo od Marijana Radoša organizatori su pobrali sve pohvale, a najvišu ocjenu dobili su: ekipa Prve medicinske pomoći sastavljena od učenika škole i njihovih mentora te vatrogasci JVP Daruvar i DVD Sirač.

Izvor: DUZS i Radio Daruvar