U srijedu, 20. studenog 2019. godine svečano je otvoren vodovod za naselje Barica. Preko trideset domaćinstava koliko je u Barici dobilo je pitku ispitano – dobru vodu.

Pošto je Barica na velikoj nadmorskoj visini, bilo je potrebno napraviti dvije precrpne stanice koje su sada puštene u pogon. Vodovod je rezanjem vrpce u Frankopanskoj ulici kod kućnog broja 43 svečano otvorio zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, a vodu je pustio u pogon direktor Darkom Vodoopskrbe i odvodnje Vladimir Lukačin. Svečanom otvaranju prisustvovali su i saborski zastupnik Branko Hrg, predstavnici Vodoprivrede Daruvar, Hrvatskih voda, Darkoma i Dainga iz Daruvara.

 

 

Aktivnosti oko vodovoda počele su još 90-ih godina prošlog stoljeća kada se došlo do građevinske dozvole Pakrani-Sirač-Barica-Grahovljani i tada se napravilo do Tomislavove ulice oko 15 km cjevovoda. U međuvremenu se vodovod napravio u Frankopanskoj ulici u dužini jednog kilometra. Pošto se radi o zahtjevnim iznosima, zatražena je pomoć Hrvatskih voda koja je financijski pomogla sa 80% iznosa, a vrijednost projekta, kako kaže načelnik Branimir Miler:

 

Stvoreni su uvjeti da preko trideset domaćinstava u Barici dobije pitku, ispitanu i dobru vodu:

 

A što se tiče naplate priključka:

 

Na pitanje o kojem iznosu se radi, načelnik Branimir Miler je rekao:

 

Kakva je situacija s ostalim naseljima – Miljanovac, Kip i Šibovac:

 

 

Fotografije: Antonio Demeter
Zvučni zapisi: Radio Daruvar